Vesi nousi Uskelanjoessa ja Perniönjoessa lähes kaksi metriä

4
Uskelanjoen virtaama oli enimmillään 122 kuutiota sekunnissa. Vettä on virrannut joessa enemmän vain kerran aiemmin viidenkymmenen vuoden mittaushistorian aikana.

Vedenkorkeus nousi Uskelanjoessa ja Perniönjoessa sunnuntaina lähes kaksi metriä. Jokien virtaamat lähentelivät ennätyksiä.

– Nousun nopeus yllätti meidätkin. Tämä on ääriesimerkki siitä, mitä voi olla tulossa. Näihin pitää varautua jatkossa yhä useammin, johtava vesitalousasiantuntija Juha-Pekka Triipponen Varsinais-Suomen ely-keskuksesta sanoo.

Perttelin Kaukolankoskessa virtasi enimmillään 122 kuutiota vettä sekunnissa. Virtaama on viidenkymmenen vuoden mittaushistorian toiseksi suurin. Ennätys on marraskuulta 1980, jolloin Uskelanjoessa virtasi vettä peräti 140 kuutiota sekunnissa.

Uskelanjoen ja Perniönjoen virtaamat lähtivät Triipposen mukaan loivaan nousuun jo lauantaina, jolloin Salossa satoi 8,9 millimetriä. Sunnuntaina jysähti.

– Maa on umpimärkää, eikä vesi imeydy mihinkään. Kaikki paikat ovat täynnä vettä. Koko valuma-alue on piripintaan täynnä, Triipponen toteaa.

Äkisti nousseesta vedestä on Triipposen mukaan se hyöty, että tulvasuojelun riskikohteet paljastuvat.

– Oppimisen paikka. Esimerkiksi muuntajakoppeja on paikoissa, jotka ovat aika alttiita tulvalle. Riskikohteisiin saadaan nyt myös viemäripumppaamoja.

Ilmastotutkijat ovat varoittaneet, että nykyisenlaisten leutojen ja sateisten talvien todennäköisyys kasvaa tulevaisuudessa.

Salon Seudun Sanomat kertoi 20. joulukuuta, että toistuvasti tulvivalle Perniönjoelle laaditaan kevään aikana uusi perkaussuunnitelma, jossa huomioidaan suojellut vuollejokisimpukat. Jokeen kaavaillaan nyt tulvatasanteita, joille tulvavesi pääsee nousemaan.

It Senior

Tärkeämpää kuin Tunnin juna, olisi tulevaisuuden suunnittelu, miten varautua Meriniitylle nousevaan tulvaveteen. Maan kohoaminen ei riitä pelastamaan muutoksilta.

Eli oppeja hakemaan Hollanin tulvavalleista ja pumpuista eikä turhia Wuhanin ns. opintomatkoja. Onko myös jätevesikäsittely vaarassa?

Make

Jaahas, Tunnin juna -kortti lyöty pöytään. Wuhanin matkat myös mainittu.

On ely-keskuksen heiniä määrittää turvariskit, ja Uskelanjoen alue on jo siellä riskialueena. Tutustu suunnitelmiin.

Veronmaksaja

Eikö tulvavaara ollut syy, miksi Microsoft pyrki kiinteistöistään eroon? Lopputulos: eikö jo nyt jotain pitäisi jonkun tehdä muutakin kuin suunnitelmia?

Hallitus apuun

Kaikki seis. Tulvavesi nousee alueelle nimeltä Meriniitty. Kukapa olisi osannut ennustaa.

Nyt kaikki kunnalliset ja kansalliset rahat sekä voimavarat suojaamaan Meriniittyä.