Puita kaatunut ja vesi tulvinut teille ja kellareihin Salon seudulla, sähköjä poikki

8
Kevyen liikenteen väylät täyttyivät vedellä Salon keskustassa. Kuva: SSS/Marko Mattila

Puita on kaatunut ja vesi tulvinut teille sekä kellareihin Salon seudulla. Pelastuslaitokselta kerrotaan, että katkenneita puita on ollut etenkin Salon suunnalla.

Carunan häiriökartan mukaan sähköjä oli poikki Salossa Vilikkalan suunnalla, jossa noin kello 17 aikaan oli sähköttömiä asiakkaita vajaat 80.

Sähkökatkojen määrä kuitenkin kasvoi nopeasti, sillä jo vajaan tunnin kuluttua määrä oli Salossa yli 200, minkä lisäksi Sauvossa sähköttömiä asiakkaita oli yli 400. Vikoja kuitenkin korjattiin, ja kahdeksan jälkeen illalla Salossa oli enää nelisenkymmentä taloutta vailla sähköä.

Illalla sähkökatkojen määrä kasvoi taas huomattavasti. Salossa oli puoli kymmenen aikaan yli 1200 taloutta vailla sähköä. Yhdentoista jälkeen illalla katkojen määrä oli vähentynyt, mutta yöksi ennustettiin jopa myrskypuuskia.

Kokkilan lauttaliikenne keskeytettiin puoli seitsemän aikaan illalla huonon sään takia.  Tieliikennekeskus tiedotti ennen puolta yhdeksää illalla, että lauttaliikenne jatkuu taas.

Someron keskustan tuntumassa vesi on tulvinut useiden asuntojen kellareihin.

Teitä on jouduttu sulkemaan Salossa tulvaveden vuoksi. Myös kaupungin keskustan alikulut jokirannassa on suljettu vedennousun vuoksi.

Kaupunki päivystää koko ajan tilannetta.

Tulvavesi sulki alikulkuja myös muualla kuin jokirannassa keskustassa. Esimerkiksi Mahtinaisentien alikulun kautta kulku estyi tulvan vuoksi. Samoin Perniön aseman alikulku täyttyi vedellä. Perniöntiellä Lehmijärven risteyksessä vesi nousi tielle.

Teitä jouduttiin sulkemaan muun muassa Halikossa, jossa Mahtimiehentie suljettiin liikenneympyrästä eteenpäin myöhään iltapäivällä. Tie avattiin liikenteelle puoli yhdeksän aikaan illalla.  Jo aiemmin suljettiin liikenteeltä toistaiseksi Ylikulman tienhaaran ja Ylikulman välillä oleva tie.

Hämmästynyt

Halikon läpi virtaava oja on myös aika täynnä.

veronmaksaja

ELY hoitaa onneksi ongelmat, tulville on riskikartoitus tutustukaa niihin ja olkaamme huolettomia! Suojelua varten onneksi tulvapato Moisionkoskessa!

Änkyrä

Nyt en ymmärrä viestisi sisältöä. Ilmeisesti joku sisäpiirin sarkastinen heitto?

ELY

”Tulvariskien hallinnasta annetun lain mukaan ELY -keskuksen tehtävänä on huolehtia tulvan uhatessa ja tulvan aikana viranomaisten yhteistyön järjestämisestä ja ohjata toimenpiteitä vesistössä. Myös ennakoivat tulvantorjuntatoimenpiteet ovat pääosin ELY-keskusten vastuulla, yhteistyössä kuntien ja toiminnanharjoittajien kanssa.”

Jääpato on suurin ja todennäköisin tulvauhka Salon keskustalle. Tänään on saatu nauttia metriä korkeammasta merivedestä. Nähdään mitä se on saanut aikaan. Ensimmäisenä tulee mieleen jäteveden puhdistuslaitoksen toiminta. Pysyykö vedet ja jätteet poissa merestä.

Veronmaksaja #2

En itse olisi enää tämän vesimäärän lisäksi toivonut pientäkään jääpatoa… Siinä voisi tilanne muuttua jännäksi.

Ei kerrota, hyshys

Miksi ei kirjoiteta onko Salon jätevedenpuhdistamolla vesiongelmia? Ylijuoksutetaanko siellä ja saastutetaan Viurilanlahtea? Sitten ihmetellään kun Viurilanlahti vaan rehevöityy, ja se ei ole viljelijöiden vika..

Epäilijä

Kysyt hyvän kysymyksen. Vastaus kiinnostaisi minuakin – varsinkin viime aikojen likakaivojen lietekeskustelun jälkeen.

Typen määrä jätevesissä on noussut proteiinipitoisen ruokavaliobuumin takia. Ylijäämä valuu vessasta puhdistamolle joka ei pysty poistamaan typpeä.
Fosfori on myös osasyyllinen rehevöitymiseen, mutta maanviljelijä ei voi vaikuttaa säähän saati sateiden määrään. Lannoitteiden hinta pitää kyllä viljelijät kurissa.
Mutta kuka poistaisi sen ruokabuumin seurauksena valuvan ylijäämätypen?

Nyt puhuu järki

Salon seudulla olisi pitänyt jättää siivoamatta ja pitää tulevaisuudessa tulvien aiheuttamat vahingot, jotka menevät Salon kaupungin piikkiin. Nyt pitää kuntalaisten ymmärtää, että kunnalla ei ole varaa pistää siivouskuluihin rahaa, kun ne rahat tarvitaan kyläkouluihin ja päiväkoteihin sekä Tunnin junaan.

Kuntalaiset voivat kiertää sellaiset mutaiset ja likaiset kevyen liikenteen väylät sekä autotiet.