Villa antaa vinkkejä huopataiteilijalle

0
Elina Saaren villaspektaakkeli on esillä Salon taitokeskuksessa. Kuvat: SSS/Santeri Haranto

Villa vei Elina Saaren mennessään yli 20 vuotta sitten. Esikoistaan odottaneelle aika kävi pitkäksi ja hän ryhtyi huovuttamaan.

– Olen siinä tosi hyvä. Materiaali puhuu ja tiedän mitä pitää tehdä. Jokainen työ on uuden kokeilua, sillä en halua toistaa itseäni. Helpommalla pääsisi, jos toistaisi, mutta se tappaa ilon.

Orimattilassa asuva ja työskentelevä Saari on kansainvälistä uraa luova taiteilija, jonka töitä on parhaillaan esillä Salon Taitokeskuksessa. Pieneen tilaan on mahdutettu paljon hyväntuulisia töitä, jotka kertovat laajasta osaamisesta. Esillä on muun muassa päähineitä, takkeja, koruja, tauluja ja tyynyjä. Villan lämpöä korostavat vahvat värit.

Hän vakuuttaa, että huovuttamalla voi tehdä rajattomasti mitä vain. Ekologisesta ja hengittävästä villasta valmistetut tuotteet kestävät vuosikymmeniä. Hän on tehnyt hattuja tilaustyönä muun muassa elokuvanäyttelijöille, tanssiryhmille ja sirkustaiteilijoille.

– Erikoisen hatun pitää olla toimiva, hyvin istuva ja vastata käyttötarkoitusta. Hatun hauskuus on ekstraa.

Epäilyn siemenen persoonallisen hatun arkikäytöstä Saari tyrmää oitis.

– Suomalaisilla on pirusti rohkeutta, olemme omapäistä porukkaa.

Saari aloitti huovuttamalla suomenlampaan villaa. Hän muotoili päähineisiin graatereita, hörhöjä, vekkejä ja nystyröitä. Kaiken kuorruttamisen jälkeen hatut painoivat puolitoista kiloa, eikä kukaan jaksanut pitää niitä päässään. Hän ratkaisi ongelman siirtymällä neulahuopaan, jota tilataan ulkomailta.

– Eettisesti Etelä-Afrikassa tuotettua neulahuopaa tulee kerralla kilometri ja sitä on koko olohuone ja ulkovarastot täynnä.

Tehdas sekoittaa ja valmistaa neulahuovat Saaren toiveiden mukaan. Hän värjää valkoisen neulahuovan kemiallisilla väreillä, rakentaa tuotteen ja huovuttaa sen valmiiksi. Tällä tavalla osa tuotteista voidaan muotoilla valmiiksi ja huovuttaa vasta myöhemmin.

Elina Saaren ja hänen miehensä Aki Leppäsen yritys Felt Fac­tion, villakaruselli, toimii vanhassa rintamamiestalossa. Villan työstäminen on levittäytynyt koko kotiin.

– Huovutan olohuoneen lattialla ja värjään käsin värjäysmökissä. Saunan ja kylpyhuoneen höyryä villa rakastaa, Saari kertoo.

Felt Factionilla alkaa kohta on Euroopan kiertue, jonka aikana Saari kouluttaa Belgiassa, Italiassa ja Hollannissa.

Suomessa hän on järjestänyt kesäkursseja 15 vuotta. Heinä-elokuussa Orimattilaan saapuu oppilaita ympäri maailman kursseille, joita oppilaat kutsuvat elämyksellisiksi. Tehokas työskentely tarkoittaa huovuttamista läpi yön.

Työmenetelmänsä Saari on kehittänyt itse.

– Kun opetan, opetan sillä tavalla, että oppilas saa varmuuden, tiedon ja taidon. Metodini poikkeavat muista. Kun idea on valmis, työ syntyy tehdessä.

Saaren mielestä huovuttamisesta puhutaan helposti kepeään huovutellaan-sävyyn.

– Huovuttaminen on raskasta fyysistä työtä. Pää luo ja kädet tekevät työn. Huovutan lattialla, kroppa pysyy kunnossa ja olen notkea kuin nuori hirvi!

Felt Faction Pop up Salon Taitokeskuksessa 7.2.–13.3. ma–pe klo 10–17.