Kreikka on lisännyt rajavalvontaansa, kertoo poliisilähde – mediatietojen mukaan satoja ihmisiä suuntaa Turkista kohti Eurooppaa

5

Kreikka on lisännyt rajavalvontaansa, kertovat viranomaislähteet AFP:lle. Asiaa uutistoimistolle kommentoineen hallituslähteen mukaan valvontaa on tiukennettu mahdollisimman paljon sekä maa- että merirajoilla. Poliisilähde puolestaan kertoi, että rajavartijoiden määrä on kaksinkertaistettu.
Mediatietojen mukaan Turkki on torstaisessa, presidentti Recep Tayyip Erdoganin koolle kutsumassa hätäkokouksessa päättänyt avata portit Eurooppaan.
Uutistoimisto DHA:n mukaan noin 300 ihmistä on matkalla Turkin Kreikan-vastaiselle rajalle pyrkiäkseen Eurooppaan. Joukossa on syyrialaisia, iranilaisia, irakilaisia, marokkolaisia ja pakistanilaisia, ja he ovat kertoneet uutistoimistolle lähteneensä kohti rajaa kuultuaan Syyrian Idlibin ilmaiskuissa kuolleista turkkilaissotilaista.
– Nämä määrät eivät ole mitenkään poikkeuksellisia, poliisilähde sanoi.
Toinen ryhmä pyrkii meriteitse Kreikan Lesbos-saarelle. He ovat sanoneet DHA:lle lähteneensä matkaan sen jälkeen, kun tieto ”avoimien ovien politiikasta” tuli julki.
Uutistoimisto Reuters kertoi aiemmin nimettömän turkkilaisviranomaisen tietoihin perustuen, että Turkki ei aio enää estää syyrialaisia pakolaisia pyrkimästä Eurooppaan. Lähteen mukaan Turkin poliisia, rannikkovartiostoa ja rajaviranomaisia on ohjeistettu toimimaan niin, että rajanylityksiä ei enää estetä.
Idlibin alueen eilisistä ilmaiskuista on syytetty Venäjän tukemaa Syyrian hallintoa. Turkkilaisviranomaisten mukaan ilmaiskuissa kuolleiden turkkilaissotilaiden määrä on noussut yli 30:een. Lisäksi kymmeniä sotilaita on loukkaantunut. Turkki ilmoitti kostavansa iskemällä Syyrian hallinnon kohteisiin.
Sadattuhannet siviilit ovat paenneet Idlibin kiihtyviä taisteluita. Turkissa on jo nyt noin 3,6 miljoonaa sotaa paennutta syyrialaista. EU ja Turkki solmivat vuonna 2016 pakolaissopimuksen, jonka tarkoituksena on ollut rajoittaa siirtolaisten ja turvapaikanhakijoiden saapumista Turkin kautta Eurooppaan. Vastineeksi EU lupasi Turkille taloudellista tukea, mutta Turkin hallinto on arvostellut EU:ta avun hitaudesta. EU ei Turkin mielestä ole myöskään toiminut riittävästi helpottaakseen kriisiä Iblidissä.

Pelot tilanteen kärjistymisestä entisestään kasvavat

Turkki tukee Idlibin alueella useita kapinallisryhmiä. Turkki ja Syyrian hallinnon joukkoja tukeva Venäjä sopivat vuonna 2018 demilitarisoidun alueen luomisesta Idlibissä. Sopimus on rikkoutunut, kun Syyrian presidentin Bashar al-Assadin joukot ovat ryhtyneet valtaamaan kapinallisten viimeistä suurta linnaketta Idlibiä.
Sadattuhannet ihmiset ovat paenneet alueelta viimeisen kahden kuukauden aikana, käy ilmi YK:n laskemista.
Venäjän puolustusministeriö syytti torstaina Turkkia Syyrian sopimuksen loukkaamisesta tukemalla kapinallisia tykkitulen ja lennokkien avulla. Venäjän mielestä Turkki auttaa ”terroristeja” Syyriassa.
Idlibin viimeaikaiset tapahtumat ovat herättäneet huolta tilanteen kiristymisestä entisestään. YK:n pääsihteeri Antonio Guterres vaati torstaina välitöntä tulitaukoa ja ilmaisi huolensa siviilien asemasta.
– Riski yhteenottojen kiihtymiselle kasvaa tunti tunnilta ilman välittömiä toimia, pääsihteerin tiedottaja sanoi lausunnossaan.

Naton lähettiläät kokoontuvat Turkin pyynnöstä keskustelemaan Syyrian tilanteesta

Sotilasliitto Naton lähettiläät kokoontuvat tänään Turkin pyynnöstä keskustelemaan Syyrian tilanteesta, kerrotaan Naton verkkosivuilla. Kokouksesta ilmoitti Naton pääsihteeri Jens Stoltenberg.
Turkki pyysi konsultaatiota tilanteesta neljännen artiklan nojalla. Neljäs artikla mahdollistaa jäsenmaiden keskinäiset konsultaatiot silloin, kun jäsenmaan mielestä sen alueellinen koskemattomuus, poliittinen itsenäisyys tai turvallisuus on uhattuna.
Aiemmin Stoltenberg tuomitsi iskut ja kutsui niitä harkitsemattomiksi. Stoltenberg on keskustellut iskuista puhelimitse Turkin ulkoministerin Mevlüt Cavusoglun kanssa. Hän kehotti Syyrian hallintoa ja Venäjää lopettamaan hyökkäyksensä ja noudattamaan kansainvälistä oikeutta sekä tukemaan YK:n pyrkimyksiä rauhanomaiseen ratkaisuun.
Yhdysvallat vaatii, että Syyrian hallinto ja Venäjä lopettavat ”halpamaisen” operaationsa Idlibissä.
– Seisomme Nato-liittolaisemme Turkin rinnalla ja vaadimme välitöntä loppua Assadin hallinnon sekä Venäjän ja Iranin tukemien joukkojen halpamaiselle hyökkäykselle, ulkoministeriön tiedottaja sanoi.
Aiemmin tällä viikolla Lääkärit ilman rajoja -järjestö kertoi pommitusten Idlibissä ja Mareet Misirissä osuneen tiheästi asutuille alueille. Järjestön mukaan pommituksia tehdään siviilikohteisiin ja esimerkiksi sairaaloiden lähelle.

https://www.reuters.com/article/us-syria-security/turkey-says-will-not-stop-syrian-refugees-reaching-europe-after-troops-killed-idUSKCN20L0GQ?il=0
https://www.nato.int/cps/en/natohq/news_173923.htm

STT

Kuvat:

keijo.k

Miksi niitä maita jotka ovat syyllisiä tuohon pakolaiskaaokseen, laiteta vastuuseen vaan näperrellään joidenkin marginaalisten asioiden kanssa kansallisesti, kuten nyt täälläkin ? Miksi ei esimerkiksi Ohisalo voi mennä EU.ssa ottamaan kantaa tuohon ongelmaan vaan jatkaa tuota näpertelyään täällä ? Venäjä, USA, Turkki ja Iran ovat pahimpia sotaa ylläpitäviä tahoja joten pakolaisita vastuu kuuluu pitkälti juuri niille tahoilla ! Ei noilla kannanotoilla montaa irtopistettä heru !

pertti

Irakin pakolaiset tulee siitä kun USA hyökkäsi Irakiin.Isis muodostui Irakilaisista sotilaista ja poliiseista jotka potkittin pois töistä.( puoluueton dokumentti kertoo taustat)
libyasta tulee pakolaisia siksi kun Usa ja Nato maat hyökkäsivät Libyaan.
somaliasta tule siksi kun USA sotii siellä ja pitää hallitusta pystyssä. afganista tulee myös Usan sotimisen takia ja pitää siellä hallitusta sotilaallisesti pystyssä.
Syyriassa alkoi sisällisota Usan ja muutamien Nato maiden ansiosta.kapinallisilla oli pääpaikat Pariisissa ja Lissabonisa. He sai kaiken lännen median huomion ja rahoituksen. näistä asioista heillä (kapinnallisilla) tuli rohkeutta hyökätä valtion virallista hallitusta päin. Usa tukee vieläkin Syyrian kapinallisia.
Näitä tietoja on helposti saatavana jos haluaa tietää syyt.

keijo.k

Venäjä, Turkki ja Iran haluavat rauhaa aivan samalla tavalla kuin turhapuron elokuvan, hartikaisen rauhanliike teki ? Onhan aivan käsittämätöntä edes sanoa että ainoa lähi-idän sodan tukija olisi USA ! Venäjä pommittaa, ja Turkki pommittaa Syyriassa on uutisaihe melko usein ! En kannata mitään noista maista mutta jotain rajaa sentään pitää olla väitteissä

pertti

Yritin lyhyesti kertoa mistä nämä ovat saaneet alkunsa. Tämän jälkeen on tullut mutoksia näihin sotiin. Venäjä on Syyrian hallituksen tukena poistamassa asellisia kapinallisia jotka ovat saaneet rahaa ja aseita monista länsimaista esim. Usasta.
Varmaan jokainen ymmärtää ettei missään valtiossa voi olla aseellisia kapinalaisryhmiä maan sisällä.
Turkki tukee määrättyjä kapinallisia ja on sotimassa Syyrian puolella, yhdysvaltain tuella.Israel pommittaa Syyriaa ja palestiinaa. Näissä on myös Usan tuki.
Usa ja Saudi-Arabia sotii Jemenissä.
En voi kaikkia kirjoittaa siihen tarvitaan kirja.
Nämä ei ole väitteitä, nämä on faktoja.

Toivo

Niin onko Turkilla velvollisuus säilyttää 3.5 miljoona pakolaista? Menköön muualle onnea sit kotimaalle tai muaalle. Iltalehdessä ei edes mainittu Turkin sotilaslääkärien uhreista, vaan kerrotaan että TURKKI UHKAA PAKOLAISILLA. Oikein maustetaan otsikointi.