Biden Trumpia vastaan?

0
Joe Biden voitti esivaalit Michiganissa.

Viime tiedot Yhdysvaltain demokraattien esivaalien tuloksista viittaavat siihen, että Joe Bidenista tulee puolueen presidenttiehdokas. Bernie Sanders on jäämässä kakkoseksi.

Biden pyrki demokraattien ehdokkaaksi jo vuonna 2008, mutta jätti kampanjoinnin kesken. Presidentiksi valittiin Barack Obama, ja Biden toimi hänen kaudellaan varapresidenttinä.

Jotta Biden voi tulla valituksi Yhdysvaltain presidentiksi, hän tarvitsee esivaaleista luopuneiden ehdokkaiden ja heidän taustajoukkojensa tuen. Ehdokkaana piipahtanut Michael Bloomberg on ilmoittanut kannattavansa Bidenia.

Biden kokeili jo tiistain jälkeen voittajan asentoa ja kiitti Sandersia ja hänen kannattajiaan loputtomasta energiasta ja intohimosta. Bidenin julistus ”yhdessä voimme lyödä Donald Trumpin” tarkoitti, että energia ja intohimo pitäisi nyt kanavoida hänen taakseen.

Esivaalikierros päättyy kesäkuun alussa. Ehdokas valitaan demokraattien puoluekokouksessa heinäkuussa. Presidentinvaalit ovat marraskuussa, ja nelivuotiskaudelle valittu vannoo virkavalansa ensi vuoden tammikuussa.

Koronavirus vaikuttaa myös vaalikampanjointiin. Biden ja Sanders peruivat sen takia vaalitilaisuudet Ohiossa, ja sunnuntaina he väittelevät ilman paikalla olevaa yleisöä.

Presidentti Donald Trump on vähätellyt koronan aiheuttamaa uhkaa. Toisaalta hän on luvannut viruksen järkyttämälle taloudelle elvytystoimia.

Trump on istuva presidentti, ja hänen toimensa ovat maan johtajan toimia. Hän on myös ehdokas, joka haluaa varmistaa uudelleen valintansa. Elvytyspaketin pitäisi miellyttää republikaanien ainoan ehdokkaan äänestäjiä.

Torstaiaamuna Suomen aikaa kerrottiin, että Yhdysvallat kieltää koronaviruksen takia matkustamisen Euroopasta Yhdysvaltoihin 30 vuorokauden ajaksi.

(Artikkelin loppua on päivitetty 12.3. aamulla ppaperilehdessä julkaistusta versiosta.)

Jätä kommentti