Etla ennakoi pysyviä muutoksia tuotantoketjuihin koronan takia

2

Elinkeinoelämän tutkimuslaitos Etla arvioi, että kansainväliset arvoketjut muuttuvat pysyvästi, jos koronapandemia kestää pitkään.
Pahimmassa vaarassa ovat yritykset, jotka tarvitsevat elektroniikkakomponentteja, ajoneuvojen osia ja lääkkeiden ainesosia. Suomessa komponenttien ja muiden välituotteiden tuontiriippuvuus on erityisen suurta.
– Kun pitkien ketjujen riskit kasvavat, maiden sisällä aletaan varmasti tuottaa enemmän sellaisia hyödykkeitä, joita aiemmin tuotiin muualta, sanoo Etlan Tero Kuusi tiedotteessa.
Arvoketjujen haavoittuvuus nousi esille aiemmin talvella, kun Kiinasta ei enää saatu komponentteja koronan takia. Tuoreen Etla-muistion mukaan jopa 70‒80 prosenttia välituotteista ostetaan Suomessa ulkomailta.
Etla peräänkuuluttaa talouspolitiikkaa, joka auttaisi kriisin vaurioittamien tuotantoketjujen järjestämistä uudelleen.
– Kuin vastauksena tähän, Business Finland avasi juuri yrityksille uuden rahoituspalvelun, jolla pyritään lievittämään koronaviruksen taloudellisia vaikutuksia, kertoo Jyrki Ali-Yrkkö Etlasta.
Hänen mukaansa rahoitusta voidaan käyttää arvoketjujen uudelleenrakentamiseen. Rahoitus voisi auttaa esimerkiksi tuotannon sijoittamisessa toiselle alueelle tai tuotannon palauttamisessa kotimaahan.

STT

Kuvat:

2
Jätä kommentti

1 Comment threads
1 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
2 Comment authors
Masa

Kaikessa tulisi lisätä kotimaista osuutta, ja kaikki se, mitä vältämättä tarvitaan, tulisi tuottaa kokonaan itse. Myös varmuusvarastoja pitäisi kaikilta osin lisätä nopeaan siten, että ne todella riittävät myös tarpeen tullen kaikille vähintään vuodeksi.

Samalla tulisi lisätä firmojen varastoja siten, että niillä olisi jokaisella aina kaikki tarvittava vuoden tuotantoon varastossaan.

Urpo

En voi välttyä ajatukselta, että tämänkaltaiset häiriöt globaalissa taloudessa, jossa väkiluku ja matkustaminen kasvaa, olisivat jatkossa yhä yleisempiä eli sekin puoltaa uutisessa mainittuja asioita.