Video hallituksen tiedotustilaisuudesta: Yritysten määräaikaiset verolykkäykset kompensoidaan kunnille

1

Yritysten määräaikaiset verolykkäykset kompensoidaan kunnille. Asiasta kertoi kuntaministeri Sirpa Paatero (sd.) valtioneuvoston tiedotustilaisuudessa maanantaina.

Voit katso koko tilaisuuden yllä olevasta videosta.

Paateron mukaan on haastavaa arvioida, kuinka suuri koronakriisin aiheuttama taloudellinen vaikutus on kunnille, koska vielä ei tiedetä, kuinka pitkään sen aiheuttama poikkeustila kestää.
Paatero sanoi, että muiden mahdollisten toimenpiteiden mahdollisuutta selvitellään. Vaihtoehtoja voisivat olla esimerkiksi lisätalousarvio, valtionosuuksien lisäykset kehysriihessä ja yhteisöveron jako-osuuksien muutokset.
Hallitus kertoi perjantaina toimista, joilla autetaan yrityksiä sekä lomautettuja ja irtisanottuja ihmisiä koronakriisin keskellä. Keinot vaikuttavat välillisesti myös kuntiin ja niiden talouteen. Hallitus toivoi tuolloin, että olisi hienoa, että kunnat pidättäytyisivät lomautuksista ja irtisanomisista.

Sirpa Paatero.

Paatero toisti tiedotustilaisuudessa, että koronan vaikutuksia kuntataloudelle on vielä vaikea arvioida, sillä kriisin kestosta ei ole vielä tietoa. Hän sanoi, että valtiovarainministeriön kansantalousosaston arviot tulevat lähiaikoina. Paateron mukaan vaikutuksia arvioidaan isossa mittakaavassa kehysriihessä.
– Tietenkin teemme tätä kuntien kanssa yhdessä ja kutsumme kuntien johtoa arvioimaan tätä tilannetta, jotta saadaan konkreettisesti tietoa suoraan sieltä kentältä, Paatero sanoi.
Paatero sanoi Suomessa olevan tällä hetkellä noin 20 kuntaa, joissa yt-neuvottelut ovat käynnissä, ja painetta niille on myös muissa kunnissa. Paateron mukaan edelleen pitäisi pystyä arvioimaan, onko ihmisiä mahdollista siirtää toisiin tehtäviin kuntien sisällä.
– Kuntien työntekijät ovat ne, jotka tällä hetkellä pitkälti pitävät tätä yhteiskuntaa pystyssä, ja kaikki tuki sinne puolelle, Paatero sanoi.
Koronan vaikutukset näkyvät eri tavalla erilaisissa kunnissa. Osa koronan vaikutuksista alentaa kuntien kustannuksia, osa taas lisää niitä. Erityisesti tällä hetkellä painetta kustannusten kasvuun on sosiaali- ja terveyspalveluissa.

Kuntaliitto arvioi sunnuntaina, että koronaepidemia heikentää kuntien taloutta tänä vuonna vähintään 1,5 miljardilla eurolla. Arvio perustuu Kuntaliiton 24 suurimman kaupungin talousjohtajille tekemään kyselyyn. (STT)

 

Voit katsoa hallituksen koko tiedotustilaisuuden suorana lähetyksenä ja jälkikäteen videona tästä jutusta. Tilaisuudessa ovat paikalla kuntaministeri Sirpa Paatero ja opetusministeri Li Andersson.

Pekka Timonen.
Li Andersson.

Oikeusministeriön kansliapäällikkö Pekka Timonen puhui infossa myös ihmisten liikkumisen ja ravintolatoiminnan rajoittamisesta.

– Meillä ei ole lainsäädännössä yleistä mahdollisuutta kieltää elinkeinotoimintaa. Se edellyttää aina jotain erityistä perustetta, Timonen sanoi.
– Minusta on näyttänyt siltä, että ravintoloiden (aukiolon) kieltäminen suoraan lainsäädännöllä edellyttäisi jonkin soveltuvan lain muuttamista ensin. Sen sijaan vastuullisuuden odottaminen myös ravintolaelinkeinotoiminnan harjoittajilta on aina perusteltua.

 

KUNTALIITON arvion mukaan koronan vaikutukset kuntatalouteen näkyvät välittömästi kuntien menopuolella terveydenhuollon lisääntyneinä kustannuksina. Vaikutukset kuntien tuloihin näkyvät viiveellä kunnallisveron ja yhteisöveron heikompana tuottona. Osa tästä heikennyksestä tulee työllisyyden oletettua hitaamman kehityksen ja yritysten oletettua heikomman kannattavuuden myötä.

Osa kunnista on jo ilmoittanut mahdollisista lomautuksista koronaepidemiasta johtuen.

Kaikki Salon Seudun Sanomien korona-aiheiset jutut löydät painamalla alla olevasta koronavirus-aihesanasta.

1 Comment
Inline Feedbacks
View all comments
Tapio Siivonen
3 vuotta sitten

Eihän tuo 1.5miljardia ole kuin puolen tunnin junan verran rahaa.