Kertakäyttöhanskat eivät ole ratkaisu arjen käsihygieniaan

0
Huolellinen käsienpesu on hyvä keino vähentää tartuntariskiä. Kuva: SSS/Santeri Haranto

Jokainen yrittää nyt suojautua koronavirukselta parhaansa mukaan, mutta moni tekee sen kuitenkin väärin.

Yksi harhaluulo liittyy kertakäyttöhanskoihin, joita jotkut ovat alkaneet pitää kädessä esimerkiksi kauppa- ja apteekkireissun ajan.

– Jotta hanskoista olisi hyötyä, niitä pitäisi vaihtaa niin usein ja aina vaihdon yhteydessä käyttää käsidesiä, että se on käytännössä tavallisille ihmisille mahdotonta.

– Hoitohenkilökunta käyttää hanskoja, mutta ne vaihdetaan aina potilaan vaihtuessa, ja aina käytetään käsidesiä, kun hanskat puetaan ja riisutaan, muistuttaa Salon terveyskeskuksen tartuntatautien yhdyshenkilö, terveydenhoitaja Pia Vatola.

 

Vatola korostaa, että kertakäyttöhanskoista on tavallisten ihmisten käytössä nyt enemmän haittaa kuin hyötyä.

– Jos kertakäyttöhanskojen kanssa liikutaan asioilla, niiden kautta pöpöt vain siirtyvät paikasta toiseen. Sama pätee muihin käsineisiin, kuten nahkahanskoihin, hän sanoo.

– Jos kertakäyttöhanskat olisi todettu hyväksi suojautumiskeinoksi tavallisille ihmisille, siitä olisi kerrottu myös THL:n antamissa ohjeissa, Vatola huomauttaa.

Ajantasaisimmat ohjeet koronavirusta vastaan suojautumisesta löytyvät Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen THL:n verkkosivuilta. Niitä noudattaa myös Varsinais-Suomen sairaanhoitopiiri.

THL:n mukaan tärkein asia on nyt käsien huolellinen peseminen saippualla ja vedellä vähintään 20 sekunnin ajan sekä vaihtoehtoisesti käsidesin käyttö.

 

Käsidesiä käytettäessä toimitaan myös usein väärin. Käsidesiä suositellaan käytettäväksi silloin, jos vettä ja saippuaa ei ole saatavilla.

Moni ottaa käsidesiä kuitenkin liian vähän. Käsidesiä on otettava pumppupullosta kaksi pumppausta.

– Se on aika iso määrä. Desiä on oltava sen verran, että kun kämmenen laittaa kuppiin, desiin voi upottaa sormenpäät. Sen jälkeen desi kaadetaan toiseen kämmeneen, ja siihen upotetaan toisen käden sormenpäät, Vatola opastaa.

Tämän jälkeen desi levitetään huolellisesti käsiin, myös peukaloihin, kämmenselkiin, sormien väliin, sormenpäihin ja kynsienalusiin. Sitten käsiä hierotaan niin kauan, että ne ovat täysin kuivat.

 

Koronavirus tarttuu ensisijaisesti pisaratartuntana yskimisen ja aivastamisen yhteydessä ja lähikontaktissa. Lähikontaktilla tarkoitetaan henkilöitä, jotka ovat oleskelleet sairastuneen kanssa kasvokkain tai samassa huoneessa 15 minuuttia.

THL:n mukaan paras keino vähentää tartuntoja on käsienpesun lisäksi yskimistekniikka. Yskittäessä ja aivastaessa suu ja nenä pitäisi suojata kertakäyttönenäliinalla. Jos nenäliinaa ei ole saatavilla, pitää yskiä ja aivastaa hihan yläosaan.

Heti käytön jälkeen kertakäyttönenäliina pitää heittää roskikseen, ja tässäkin on suurella osalla ihmisistä opeteltavaa. Moni on tottunut käyttämään samaa nenäliinaa useampia kertoja.

– Moni laittaa käytetyn nenäliinan taskuun, ja kun sitten laittaa käden taskuun, käsi koskettaa taas nenäliinassa olevia pöpöjä. Kerran käytetty nenäliina pitää laittaa välittömästi roskiin, Vatola korostaa.

 

Koronavirus voi tarttua myös kosketuksen kautta pinnoilta, joille on hiljattain päätynyt sairastuneen hengitystie-eritteitä. Laboratoriotutkimuksissa on havaittu, että virus voi säilyä pinnoilla muutamista tunneista muutamaan päivään.

Pintojen osuus viruksen leviämisessä ei nykytiedon mukaan kuitenkaan ole merkittävä. THL:n mukaan pintojen, elintarvikkeiden tai tavaroiden välityksellä tapahtuvia tartuntoja ei ole toistaiseksi havaittu.

– Ei tarvitse pelätä, että viruksen saisi esimerkiksi postista. Me emme voi elää siten, ettemme koskettaisi mitään pintoja, Vatola painottaa.

 

NOUDATA NÄITÄ

Miten suojaat itseäsi ja muita tartunnalta

– Pese kädet aina kun tulet ulkoa sisään, wc-käynnin jälkeen ja vaipan vaihdon jälkeen, ennen ruuanlaittoa ja ruokailua, kun olet koskenut samoja pintoja kuin flunssainen henkilö, ja kun olet niistänyt, yskinyt tai aivastanut.

– Pese käsiä vedellä ja saippualla ainakin 20 sekunnin ajan.

– Jos vettä ja saippuaa ei ole saatavilla, käytä alkoholipitoista käsihuuhdetta.

– Vaihda kotona käsipyyhkeitä usein ja käytä kodin ulkopuolella kertakäyttöpyyhkeitä.

– Älä koskettele silmiä, nenää tai suuta, ellet ole juuri pessyt käsiäsi.

– Suojaa suusi ja nenäsi kertakäyttönenäliinalla, kun yskit tai aivastat. Laita sen jälkeen nenäliina roskiin.

– Jos sinulla ei ole nenäliinaa, yski tai aivasta puserosi hihan yläosaan, älä käsiisi.

– Laita käytetty nenäliina aina välittömästi roskiin, ei taskuun.

– Vältä kättelyä.

– Ulkona liikkuessasi pidä vähintään metrin etäisyys muihin.

– Jos sinulla on lieviäkin hengitystieinfektion oireita, pysy kotona.

Lähde: Terveyden ja hyvinvoinnin laitos