Kolmen kivijalan Kart on vahva 60-vuotias (mainos)

KUUKAUDEN VAIKUTTAJA: Kart

0
Asiakkaalle luovutettavan betoniauton lopputarkastuksessa Toni Suonpää (vas.), tuotantopäällikkö Raine Mattila, Ari Nikander ja Harri Saarinen.

Somerolainen konepajayhtiö Oy Kart Ab juhlii pitkää taivaltaan töitä vahvasti tehden. Yrityksen menestyksen takaavat nykyaikainen konepajaosaaminen, pitkä ja vankka kokemus sekä kullanarvoinen henkilökunta.

– Toiminta on jatkunut koko ajan alkuperäisen kaupparekisteri-ilmoituksen mukaisena. Konepajapalvelut ja koneenrakentaminen ovat aina olleet liiketoimintamme ytimessä. Olemme pystyneet kehittämään toimintaamme 60 vuoden ajan saman toimialan puitteissa, toimitusjohtaja Sakari Vuorensola kertoo.

Hänen mukaansa talosta löytyy sekä moniosaajia että tiettyyn työhön erikoistuneita tekijöitä.

– Työntekijämme ovat osaavaa porukkaa. Muun muassa esikäsittely, särmäys, hitsaus, koneistus, pintakäsittely ja kokoonpano tapahtuvat kaikki saman, 6 000 neliön tilat kattavan katon alla. Kaikkiaan henkilökuntaa on nelisenkymmentä.

Vuorensola kertoo liiketoiminnan perustuvan nykyään kolmeen kivijalkaan: tilauskonepajapalveluihin, betoninkuljetuskaluston valmistamiseen sekä lähinnä jätevesien ja lietteen käsittelyyn tarkoitettuihin ympäristöteknologian koneisiin ja laitteisiin.

– Liikevaihdostamme yli 30 prosenttia tulee viennistä. Pohjoismaat, Sveitsi ja Yhdysvallat ovat merkittäviä vientikohteita. 2000-luvulla alkanut voimakas kansainvälistyminen tulee jatkumaan.

Konepajalta asiakkaille lähtee piensarjoina ja projektitoimituksina koneita ja niiden osia. Pyörivät betonisäiliöt valmistetaan kokonaan omissa tuotantotiloissa.

– Olemme päässeet seuraamaan läheltä päätoimialojemme kehitystä ja olemaan osana niiden menestystä. Pitkä yhteistyö muun muassa kaivosteollisuuden ja tunnelityömaiden toimijoiden kanssa jalostuu koko ajan. Esimerkiksi ruiskubetonoinnin säiliöratkaisut ovat tuoneet asiakassuhteisiimme uutta ulottuvuutta, Vuorensola toteaa.

Jatkuvan kehittämisen voima

Parin vuoden takainen liikevaihdon superloikka, 40 prosentin kasvu, osui samaan kohtaan kuin iso eläköitymisrumba. Sisäinen nuorennusleikkaus onnistui ja toimitusjohtajan luotto omaan porukkaan vahvistui entisestään.

– Tällä hetkellä keskitymme erityisesti tuotekehitykseen. Pyrimme jatkuvaan oman toiminnan tuotannolliseen tehostamiseen ja kehittämiseen. Samalla siirrämme katseemme tuleviin investointeihin, Sakari Vuorensola pohtii.

Hänen mukaansa tämän hetken tilauskanta on hyvä.

– Haasteenamme ovat muualta Euroopasta tulevat komponenttitoimitukset. Koronaviruksen aiheuttamat viivästykset vaikuttavat kesän aikatauluihin, vaikka olemmekin pystyneet varautumaan viiveisiin.

Vuorensolaa mietityttää myös oman henkilöstön mahdollisesta sairastumisesta aiheutuvat haasteet.

– Henkilöstön terveys on nyt etusijalla. Kaikesta varautumisesta huolimatta tilannetta seurataan päivittäin, hän toteaa.

Salon kauppakamariosasto
Annariina Aalto, asiamies
p. 044 778 2133
annariina.aalto@kauppakamari.fi