Koronavirus kiusaa kukkakauppoja, kun häitä on jouduttu siirtämään, erilaisia tilaisuuksia perumaan ja juhlien osallistujamääriä rajoittamaan. Kevään tulo panee kuitenkin koronalle kampoihin ja lisäksi asiakkaat ovat keksineet lähteä hakemaan virkistystä kukkakaupoista.

– Asiakkaat ovat alkaneet hakea itselleen piristyskimppuja, kun he haluavat jotain iloa elämäänsä, kertoo somerolaisen Annen Kukka ja Kodin yrittäjä Anne Laaksonen.

Salon Kukan yrittäjä Terttu Salin on huomannut aivan saman.

– Asiakkaat ovat sanoneet haluavansa piristää itseään ja ostaneet kukkakimpun, viherkasvin tai orkidean, hän toteaa.

Terttu Salin on huomannut kasvua kukkalähetysten määrässä. Kuva: SSS/Jan Sundman

Itsensä lisäksi moni haluaa piristää muita.

– Kukkalähetysten määrä näyttää kasvavan. Niitä tilataan suoraan ja verkkokaupan kautta, kun halutaan ilahduttaa sairaaloissa ja muissa hoitolaitoksissa olevia, kun heitä ei pääse nyt katsomaankaan, Salin toteaa.

Kukkalähetyksiä on myös salolaisesta Kikan Kukasta ja Lahjasta viety vähän enemmän kuin tavallisesti.

– Ihmiset haluavat kukkia omaksi ilokseen sekä piristääkseen ystävien ja toipilaiden mieltä, ja kalenteri pysyy koronasta huolimatta ennallaan syntymä- ja nimipäivineen.

Onnittelukukkia hankitaan edelleen.

– Kotiin toimituksissa kukat voidaan vaikka jättää oven taakse, jos halutaan välttää lähikontaktia, Laaksonen huomauttaa.

Asiakkaat toivovat Terttu Salinin ja muiden kukkakauppiaiden kokoavan mieltä piristäviä kimppuja koronakauden velloessa. Kuva: SSS/Jan Sundman

Terttu Salin toteaa koronan vaikutuksen näkyvän kukkakaupoissa yhtä lailla kuin kaikkialla muuallakin.

– Hiljaisempaa on, mutta ei auta vaipua synkkyyteen. Ohjeistukset elävät koko ajan, mutta tältä viikolta ehdittiin perua kaikki isommat muistotilaisuudet ja kutsua vain lähimmät. Juhlat ovat pienimuotoisempia eikä ole teatterinäytöksiä, joihin viedään kukkia. Myös rippijuhlat ovat vaarassa.

Anne Laaksonen huomauttaa kaupankäynnin rauhoittuneen selvästi viime viikon torstaista lähtien.

– Lauantai oli peruslauantai, mutta tämä viikko on ollut hiljainen, hän sanoo.

Laaksonen sanoo ottavansa päivän kerrallaan, tekevänsä ompelutöitä ja alkavansa suunnitella seuraavia sesonkeja.

– Töitä riittää ja kauppa pysyy auki, ellei mitään ulkonaliikkumiskieltoa tule.

Annen Kukan ja Kodin yrittäjä Anne Laaksonen kannustaa paneutumaan kotipihan harrastuksiin koronapandemian keskeytettyä suuren osan järjestetystä harrastustoiminnasta. Kuva: SSS/Minna Filppu

Anne Laaksonen iloitsee lähestyvästä pääsiäisestä, joka on kukkakaupoissa yleensä vilkasta aikaa.

– Toivottavasti ihmiset alkavat nyt laittaa pihojaan ja harrastaa kotona, kun valtaosa järjestetystä harrastustoiminnasta on tauolla, hän kannustaa.

– Maaliskuu on hyvää aikaa mennä pihalle yhdistämään hyöty ja huvi. Sipulikasveja kuten tulppaaneja, narsisseja ja helmililoja voi jo istuttaa. Tänään perjantaina tarjolle tulevat ensimmäiset orvokit!

Puutarhaliitto usuttaa ulos

Puutarhaliitto kehottaa suomalaisia ottamaan koronakevään aikana oman pihan, parvekkeen ja ikkunalaudat aiempaa tehokkaampaan käyttöön. Maalis- ja huhtikuu ovat parasta taimien esikasvatusaikaa, joten siemenet on hyvä laittaa itämään. Kotiviljelijät voivat kiinnostuksensa mukaan kasvattaa kukkia tai vihanneksia.

Valmiiden taimien ja kasvien valikoima kasvaa puutarha-alan myymälöistä viikko viikolta. Ohjeita löytyy sekä alan harrastajalehdistä että sähköisistä medioista.

Kotien viihtyisyyttä voi lisätä kukkivilla kasveilla, viherkasveilla ja yrteillä, joiden hoitamisesta saa hyödyllisen harrastuksen. Kasvun seuraaminen antaa uskoa tulevaan.

Erityisen tärkeää se on yksinäisille ja ikääntyneille, joiden elinpiiri on kaventunut huomattavasti koronan tuomien rajoitusten vuoksi.

Puutarhaliitto muistuttaa, että puutarhatyöt edistävät hyvinvointia ja lisäävät fyysistä aktiivisuutta. Puutarhassa ja luonnossa liikkuminen laskevat verenpainetta ja stressiä, kun mieli virkistyy.

– Narsissit kestävät pientä pakkastakin, Anne Laaksonen sanoo. Kuva: SSS/Minna Filppu