Koronasta riippumaton kotikisa – perniöläisessä ja somerolaisessa olohuoneessa ammuttiin sunnuntaina kansainvälinen ilmakiväärikisa

0
Salon Seudun Ampujien lupaava tyttökolmikko Helmi Pietinalho (kuvassa), Minea Terkola ja Mira Terkola osallistuivat sunnuntaina kansainväliseen ilmakiväärikilpailuun omassa kodissaan.

Korona on pysäyttänyt kaiken urheilun” on yleinen, mutta epätosi lause.

Sillä sunnuntaina kello 13 Somerolla Minea ja Mira Terkolan kotona sekä Perniössä Helmi Pietinalhon kotona osallistuttiin kansainväliseen ilmakiväärikilpailuun. Kyseessä oli saksalaisen Heinz Reinkemeierin Facebookin kautta organisoima kilpailu, johon osallistui 133 ampujaa peräti 24 eri maasta.

Salon Seudun Ampujien tyttöjuniorit osallistuivat kilpailuun ilmakiväärin piipun alle kiinnitetyllä Scatt-laitteella, jonka toiminta muistuttaa hieman takavuosien Speden Speleistä tuttua lajia.

Normaalisti ilmakiväärikilpailussa ammutaan kymmenen metrin etäisyydeltä. Scatt-laitteella todellinen etäisyys tauluun on vähintään kolme metriä, ja laitteen avulla etäisyys säädetään vastaamaan kymmentä metriä.

Eli kotoa ei tarvitse löytyä normaalia pidempää käytävää, vaan kolmen metrin etäisyys ampujasta seinään riittää.

60 laukauksen kilpailu ammuttiin normaalissa kilpailuajassa (ne kilpailijat, joiden aikavyöhyke osui yöhön, saivat ampua kisan jo lauantain puolella).

Kisan loputtua piti ottaa kuva Scatt-laitteeseen yhdistetystä näytöstä, jossa näkyi kilpailijan tulos, päivämäärä ja kellonaika. Tulokset piti olla perillä järjestäjällä Suomen aikaa kello 15 mennessä eli tasan kaksi tuntia kisan alusta.

Mira Terkola

– Miralla oli hieman teknisiä ongelmia, tuli vähän kiire aloittaa. Muuten kaikki meni hyvin. Tämä oli enemmän hauskanpitoa ja uuden kokemuksen hakemista, SaSA:n nuorisojaoston puheenjohtaja Janne Terkola kertoi.

– Hän (Reinkemeier) ei missään nimessä halunnut, että ampujat lähtevät suljetuille radoille. Tarkoitus oli, että jokainen osallistuja ampuu kotona, Terkola tähdensi.

Kilpailun voitti intialainen Arjun Babuta.

Kilpailu ei siis ollut virallinen tai edes älyttömän totinen. Se oli enemmänkin osoitus siitä, että koronan jyllätessä on mahdollisuus luoda jotain uutta ja kenties pysyvääkin.

– Tämä tuo monipuolisuutta ja vaihtoehtoja. Nyt harrastus rajoittuu omaan rataan ja lopulta aika pieneen piiriin, jossa käydään kisoissa, Terkola mietti.

– Väitän, että tämä tulee muuttamaan lajiamme. Korona voi tehdä jotain hyvääkin, SaSA:n kiväärijaoston varapuheenjohtaja Ilkka Ratamo ennusti rohkeasti.

Ratamo muistuttaa, että ”etäkisat” ovat huomattavasti ekologisempia kuin perinteiset kisat, johon osallistujat matkustavat yhteen paikkaan. Toisaalta kisoista jää pois tietty painetila, kun kaikki ampujat ovat rivissä. Omassa kodissa tapetit ovat tutut ja häiriötekijät vähissä.

– Ei tämä tule korvaamaan nykyistä ampumakulttuuria, mutta voisi tuoda jotain uutta rinnalle, Terkola uskoo.

Suomessa ampumakauden jako on selvä: syksy ja talvi ammutaan ilma-aseella, kevät ja kesä ruutiaseella. Tällaiset innovaatiot voisivat Terkolan mukaan venyttää ilma-asekautta kesään.

– Nyt pitäisi löytää joku, joka lähtisi kehittämään tätä oikein ajatuksen kanssa, Terkola innostuu.

– Seuraavaksi pitäisi integroida eri valmistajien laitteet pilveen ja tehdä kisoista ihan aidosti online, Ratamo suunnittelee jo puolivalmista ideaa.

Minea Terkola

Terkola oli reilut kaksi viikkoa sitten ampumassa tyttäriensä kanssa Ollikkalan radalla, kun tuli tieto, että kevään SM-kisat on peruttu.

– Siihen tuli sellainen motivaatiokuoppa. Olimme tehneet niin paljon töitä kisojen eteen, Terkola muisteli.

Kuopasta ylöspääsyä auttoi Reinkemeierin etäkisa. Nyt Terkola on ilmoittanut tyttärensä Britanniassa järjestettävään Scatt-liigaan.

– Tytöt innostuivat siitä heti. Saadaan vähän harrastaa, vaikka laji onkin ties kuinka kauan tauolla.

Nyt se tärkein kysymys kuuluukin: mikä muu laji voisi kehittää jotain samanlaista?

Aikaa ideointiin luulisi riittävän.