Koronatapaus seminaarissa – Salo tiedotti osallistujille päivän viiveellä

8
Seminaari pidettiin Salon kaupungintalon valtuustosalissa 11. maaliskuuta.

Kymmenet seminaariin Salon kaupungintalossa osallistuneet ihmiset saivat tiedon koronatapauksesta vasta vuorokausi myöhemmin, kun Salon kaupunki oli kertonut altistumisriskistä omille työntekijöilleen.

– Tartuntariski on pieni, mutta minua ärsyttää tämä tapa toimia, seminaariin osallistunut salolainen arvostelee.

Hänelle ilmoitettiin koronaepäilystä yli 24 tuntia sen jälkeen, kun toinen samassa seminaarissa ollut salolainen sairaanhoitaja oli jo asetettu varmuuden vuoksi karanteeniin.

– Tämä on hoidettu täysin normaalien toimenpiteiden mukaan, kaupunginjohtaja Lauri Inna sanoo.

Inna muistuttaa, että seminaari järjestettiin valtiovarainministeriön vastuulla. Kaupunki vain antoi tilojaan ministeriön käyttöön.

Valtiovarainministeriö järjesti keskiviikkona 11. maaliskuuta Salossa seminaarin, jonka aiheena olivat julkiset hankinnat. Tapahtuma oli osa ministeriön Hankinta–Suomi-kiertuetta. Salossa seminaari pidettiin kaupungintalon valtuustosalissa.

Tilaisuus oli suunnattu hankinta-asiantuntijoille, organisaatiojohtajille, kehityspäälliköille sekä tuotteiden ja palveluiden toimittajille. Paikalla oli yli neljäkymmentä julkisen ja yksityisen alan toimijaa muun muassa eri puolilta Varsinais-Suomea. Salon kaupungista mukana oli ainakin johtoryhmän jäseniä.

Yksi seminaarin puhujista oli ylijohtaja Juha Sarkio valtiovarainministeriöstä. Hän kantoi tuolloin tietämättään koronavirusta. Tauti puhkesi vasta seuraavana päivänä. Espoon tartuntatautilääkäri alkoi selvittää tartuntaketjua, kun näyte oli myöhemmin todettu positiiviseksi.

Valtiovarainministeriö vahvistaa lähettäneensä sähköpostilla Salon kaupungille torstaina 19. maaliskuuta kello 10.10. listan seminaarin osallistujista. Ministeriön mukaan siinä oli ”kaikkien tiedossa olevien mahdollisten altistuneiden nimet ja yhteystiedot altistuneiden kontaktoimiseksi”.

Salon Seudun Sanomien tietojen mukaan kaupunki alkoi etsiä listalta ”tuttuja nimiä”, joille ilmoittaa mahdollisesta altistumisesta. Lauri Inna kertoo olleensa ”erittäin aktiivinen kaupungin työntekijöiden osalta”.

– Halusin varmistaa tilanteen. Olen omalta osaltani pitänyt huolen, että olen informoinut kaupungin työntekijöitä johtoryhmän kautta.

Tartuntataudeista Salossa vastaava ylilääkäri Kaisa Ellä soitti yhdelle seminaarissa olleelle salolaishoitajalle torstaina iltapäivällä. Ellä asetti hoitajan karanteeniin kahdeksi viikoksi

– Istuin keskellä salia, en kätellyt ketään enkä istunut edes samassa pöydässä tämän sairastuneen puhujan kanssa. Mutta sehän riittää, että on ollut samassa tilassa, hoitaja sanoo.

Toinen seminaariin osallistunut salolainen sai kuulla koronaepäilyistä sattumalta myöhään torstaina illalla. Häneen ei ollut otettu yhteyttä.

– Minulle ei ilmoitettu. Miten tavalliset ihmiset voivat ymmärtää ohjeita, jos päättäjät toimivat näin. Olen koulutukseltani hoitaja, ja minut olisi pitänyt asettaa karanteenin samalla periaatteella kuin tapahtumassa ollut toinenkin hoitaja.

Hän kertoo ottaneensa yhteyttä kaupungin virkamiehiin ja saaneensa ristiriitaisia vastauksia siihen, miksi mahdollisesta altistumisesta ei ollut kerrottu kaikille. Hän lähetti kysymyksen myös valtiovarainministeriölle.

”Yleisen ohjeistuksen mukaisesti terveydenhuollon viranomaiset ovat erikseen yhteydessä kaikkiin tunnistettuihin mahdollisiin koronavirukselle altistuneisiin henkilöihin”, ministeriö vastasi.

Kymmenet seminaarin osallistujat saivat kaupungilta sähköpostia lopulta perjantaina kello 16.36. ”Tietojemme mukaan olet voinut altistua uuden koronaviruksen aiheuttamalle COVID-19-taudille 11.3.2020”, siinä luki.

Sosiaali- ja terveysalan asiakastyössä olevia kehotettiin ottamaan yhteyttä oman työnantajaan ja omaan terveyskeskukseen. Muille annettiin muun muassa suositus välttää julkisia paikkoja ja nukkua yksin omassa huoneessa.

Hankinta–Suomi-seminaarin osallistujat saivat ylilääkäri Kaisa Ellän sähköpostin kaksikymmentä minuuttia sen jälkeen, kun ylijohtaja Juha Sarkio oli itse kertonut sairastumisestaan Twitterissä.

”Sain KORONAN 8 päivää sitten. Se tarttui 10 min aikana henkilöltä joka oli oireeton. Kuume tuli 4 vrk jälkeen ja nyt olen ollut 8 vrk yli 38.5 kuumeessa joista 6 vrk yli 39. Joka paikkaa särkee. Hengittäminenkin sattuu. USKOKAA HYVÄT IHMISET VAROITUKSET. TÄHÄN VOI KUOLLA”, Sarkio tviittasi perjantaina kello 16.13.

Kaupunginjohtaja Lauri Innan mukaan asiaan on suhtauduttu vakavasti.

– Terveysviranomainen on meille ilmoittanut, että riski on ollut pieni. Siitä huolimatta olemme toimineet erityistä varovaisuutta noudattaen.

Karanteeniin asetettu salolaishoitaja korostaa tasapuolista ja nopeaa tiedottamista.

– Tartuntoja pysäytetään avoimuudella. Oleellista on se, että tieto tulee julki, jos jotain tiedetään, ja tiedon pitää kulkea kaikille samalla tavalla. Sitä parempi, mitä nopeammin. Aika on merkityksellistä jokaiselle.

Ylijohtaja Juha Sarkio on saanut Twitterissä kosolti kiitosta avoimuudestaan.

8 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Make
2 vuotta sitten

Eli ymmärsinkö oikein, että kaupungin jo tutuksi tulleiden tapojen mukaisesti vain kaverista on pidetty huolta?

No, sarkasmi sikseen, sillä tauti on vakava asia. Tauti ja sen leviämisen pysäyttäminen ei tunnu menevän jakeluun vieläkään.

Olisi nyt kaikkien syytä ottaa tilanne vakavasti. Homma pitkittyy ja pitkittyy.

Lomittaja
2 vuotta sitten
Reply to  Make

Olet oikeassa.

Yleisesti koronavirus ohjeistus on Salon työntekijöille on kirjavaa puutteellista ja jopa ristiriitaista.

Kaikille työntekijöille ei annettu vapaaehtoisesti minkäänlaisia koronavirukseen liittyviä ohjeita, ennen kuin useampi työntekijä oli ohjeita pyytänyt.

Nämä työntekijät eivät ilmeisesti kuulu siihen kaveriryhmään.

Esimiehet ovat laiskoja tiedottamaan ja tiedotusongelmat koskevat aina samojen työyksiköiden työntekijöitä.

Päivi
2 vuotta sitten
Reply to  Lomittaja

Taitaa sama vika olla kaikissa työpaikoissa, jopa yksityiselläkin?

Mä vaan
2 vuotta sitten
Reply to  Päivi

Työnantajasta riippuu.

Meidän duunissa homma on toiminut hyvin. Käsidesiä taitaa olla joka ovensuussa ja työpöydilläkin. On ohjeet miten toimia, jos sairastuu.

It Senior
2 vuotta sitten

Todennäköisesti tämäkin infoseminaari olisi voitu järjestää videokokouksena. Tekniikka on valmiina, joten hyödynnetään sitä. On jopa ilmastoteko.

Verkossa tosin liikkuu viruksia. Mutta niihin ei kuulu korona COVID-19.

Maija
2 vuotta sitten

Salon kaupunki on siis lomauttamassa informaatio-opintoja suorittaneita kirjastonhoitajia. Heistä saattaisi tässä tilanteessa olla apua tiedotukseen.

Kirjastojen sulkeminen sulki monelta lehdet ja internetin. Siinä ei auta kaupungin nettisivujen päivitykset eikä lehti-ilmoitukset.

Voisiko kirjastojen ikkunalle nostaa päätteen, jossa pyörii kaupungin koronainfosivut koko ajan? Vaikka joka ikkunalle, että säilyisi se turvaväli.

Mari
2 vuotta sitten

Mitenköhän on ollut kosketuspintojen kanssa? Ja söivätkö nämä osallistujat myös kaupungintalolla?

Kyse voi olla laajemmastakin tartunnan mahdollisuudesta.

Vahtera
2 vuotta sitten
Reply to  Mari

Tyypillistä salolaista virkamiesten tasa-arvoa, lisäksi unohtelua viranhoidossa. Niistä on omakohtaista kokemusta aivan viime ajalta.