Kuntien ahdinko jatkuu

0
Kuntaministeri Sirpa Paatero (sd.) kertoi hallituksen tukitoimista kunnille.

Hallitus kertoi maanantaina, miten koronaepidemian vuoksi vaikeuksiin ajautuneita kuntia voidaan auttaa. Hallitus lupaa, että kunnille kompensoidaan yritysten määräaikaiset verolykkäykset.
Kunnat pettyivät hallituksen tarjoamaan apuun. Kuntaliiton arvion mukaan koronaepidemia heikentää kuntien taloutta tänä vuonna vähintään 1,5 miljardilla eurolla.

Kuntaliiton toimitusjohtaja Minna Karhunen totesi, että kunnat jätettiin aika tyhjän päälle. Avoimeksi jäi muun muassa, kuinka suuresta summasta on kyse, miten se maksetaan ja onko kyse pysyvästä vai myöhemmin vähennettävästä avusta.
Kuntaliiton oman arvion mukaan tulojen viivästykset ovat puolen miljardin euron luokkaa.

Kuntaministeri Sirpa Paatero (sd.) kertoi, että yritysten verolykkäyksistä aiheutuvat tulonmenetykset kompensoidaan kunnille. Lykkäykset liittyvät hallituksen viime viikolla julkistamaan yritysten tukipakettiin.
Kunnat eivät tartu tyytyväisenä hallituksen kädenojennukseen. Mieluummin olisi otettu suoraa tukea korottamalla kuntien rahoitusosuuksia.

Nopeaa tahtia Euroopassa ja Suomessa leviävä koronapandemia ajaa kuntia vaikeuksiin. Lisäkustannukset tuntuvat kunnissa jo nyt, vaikka pandemian lopullinen lasku tiedetään vasta jälkikäteen.
Erityisen koville joutuvat kuntien sosiaali- ja terveydenhuolto. Varsinkin erikoissairaanhoidossa koronakustannusten arvioidaan nousevan miljardiluokkaan.
Monessa kunnassa käsitellään parhaillaan henkilöstön lomautuksia ja yt-neuvottelujen käynnistämistä. Nämä ovat listalla myös Salossa ja Somerolla.
Koronaepidemia pysäytti joidenkin henkilöstöryhmien työt välittömästi, ja lomautustarvetta on myös monissa muissa kunta-alan työtehtävissä.
Yt-neuvotteluja käydään parhaillaan noin 20 kunnassa, mutta nämä tilanteet liittyvät yleisiin talousnäkymiin. Koronakriisi ajaa neuvotteluihin uusia kuntia.