Olympiakisat saavat odottaa

0
Tokion kesäolympialaisia siirretään koronapandemian vuoksi enintään vuodella eteenpäin.

Maailmalla jylläävä koronapandemia kirjoitti uuden luvun myös olympialaisten historiaan. Tokion kesäolympialaisia siirretään pandemian vuoksi enintään vuodella eteenpäin.
Päätös ei tullut kenellekään yllätyksenä. Kisojen siirto oli lopulta pakko tehdä.

Koronapandemia teki sen, mihin tähän saakka ovat kyenneet vain maailmanlaajuiset sodat. Kesäolympialaisia ei ole aiemmin siirretty, mutta vuosina 1916, 1940 ja 1944 kisat peruttiin maailmansotien vuoksi.
Historia osoittaa, että maailman suurinta urheilutapahtumaa ei ihan kevyillä perusteilla peruta tai siirretä. Arvokisasta halutaan pitää kiinni, vaikka maailma ympärillä järkkyisikin.

Nyt olympialaisten siirtämiseen oli kaikki perusteet. Kisojen piti alkaa Japanin pääkaupungissa Tokiossa heinäkuussa. Urheilijoiden valmistautuminen kisoihin oli käytännössä mahdotonta, kun samaan aikaan maailmalla leviää hallitsematon uusi viruspandemia.
Kansainvälisen olympiakomitean olisi pitänyt tehdä päätös kisojen perumisesta jo paljon aikaisemmin. Painetta kisojen perumiseen tuli erityisesti länsimaista, jotka ilmoittivat, etteivät lähetä omia joukkueitaan kisoihin, jos ne järjestetään alkuperäisen aikataulun mukaisesti.
Toisaalta on helppo ymmärtää, että päätös kisojen perumisesta oli järjestäjille vaikeaa taloudellisten syiden vuoksi. Olympialaisissa liikkuvat valtavat summat rahaa, mikä on tärkeää niin kisaisäntä Japanille kuin olympiakomiteallekin.

Lopulta päätös oli kuitenkin helppo. Jos vastakkain ovat taloudelliset hyödyt tai suuren ihmisjoukon terveys, niin valinta on yksinkertainen. Ensisijaisesti pitää suojella terveyttä ja ihmiselämää.
Kisojen siirto aiheuttaa paineita arvokisakalenteriin. Kiinan Pekingin talviolympialaisten on määrä alkaa helmikuussa 2022. Jos nyt siirrettävät Tokion kisat pidetään vasta kesällä 2021, niin aika talvikisoihin jää lyhyeksi.
Olympiakisojen loistetta siirto ei himmennä. Kunhan koronasta päästään, voidaan urheilun suurtapahtumasta nauttia vapaasti.