Päätökset tulivat, koulurauha ei

4
Valtuusto päätti maanantaina, että Hiiden koulu sulkee ovensa ensi vuonna. Kuva: SSS/Minna Määttänen

Salossa keskustelun keskiössä on viime kuukaudet ollut koulutus.
Alkusysäys kiivaaksi kiertyneeseen väittelyyn koettiin joulukuussa, kun Salon oppimisympäristöjä selvittänyt työryhmä esitti seitsemän päiväkodin ja viiden koulun lakkauttamista lähivuosina.
Tämän jälkeen asia eteni opetuslautakunnan ja kaupunginhallituksen kautta kaupunginvaltuustoon.

Kuluneella viikolla valtuusto äänesti päiväkotien ja koulujen kohtalosta. Alkuperäiseltä listalta jäljelle jäi kahden koulun ja yhden päiväkodin sulkeminen. Lisäksi kaksi päiväkotia yhdistetään.
Kaupunginvaltuusto on kunnan ylin päätöksentekoelin. Valtuuston kanta on nyt tiedossa, mutta se ei tuo koulurauhaa Saloon eikä siirrä koulutusta käsiteltyjen asioiden mappiin.

Koulupäätösten yhteydessä äänestettiin myös siitä, kuinka alhainen oppilasmäärä avaa keskustelun koulun lakkauttamisesta. Vähimmäisoppilasmääräksi päätettiin 42.
Lakkautettavaksi nuijituissa Saurun koulussa on 50 oppilasta ja Hiiden koulussa 42 oppilasta. Ensi lukuvuonna Hiiden oppilasmäärä on 47.
Kyläkoulujen vanhemmat ja opettajat kysyvätkin nyt: miten lakkautuspäätökset perustellaan? Nähtäväksi jää, kuinka pitkään ja missä toimielimissä päätösten oikeellisuutta tullaan puimaan.

Pienenevät ikäluokat luovat Saloon – ja valtaosaan muutakin Suomea – haastavan toimintaympäristön koulutuksen järjestämiselle.
Peruskoulun pitää tarjota kaikille lapsille laadukasta ja opetussuunnitelman mukaista opetusta. Koulutuksessa on aina ensisijaisesti kyse lapsen tarpeista.
Salon kaupungin virkamiehet ja päättäjät ovat edelleen vaativan tehtävän edessä miettiessään, miten koulutus tulevaisuudessa Salossa järjestetään. Ilman massiivista muuttoliikettä Salon koululaisten määrä tulee laskemaan, eivätkä koulutuksesta tällä viikolla tehdyt päätökset jää viimeisiksi.

4
Jätä kommentti

1 Comment threads
3 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
4 Comment authors
odotetaan yhä

Salossa odotan kokoomuksen edustajien lupaamaa esitystä talouden tasapainottamiseksi, kun kouluja ja päiväkoteja jätettiin näin paljon, sehän luvattiin esittää pikapuolin vaan eipä ole kuulunut.
Onkin mielenkiintoista nähdä, miten se Salon kaupungin talous saadaan edes tasapainoon tehdyillä päätöksillä. Toivottavasti ratkaisu ei ole veron nosto, koska se tulee viemään viimeisetkin asukkaat Salon seudulta.

Urpo

Lakkautuksetko olisivat tasapainottaneet talouden? Säästöjä tulee automaattisesti, kun keskustan suurten koulujen ikäluokat pienenevät ja opettajia voidaan sieltä vähentää ilman, että lisääntyvät koulukuljetukset söisivät säästöt.

Sinänsä koko koulukeskustelu on täysin absurdi. Jos salolaiset perheet saisivat lapsia keskimäärin 3 nykyisen noin yhden sijasta ja tarve opettajille lisääntyisi, sekö kuntatalouden romuttaisi?

Veka

Kyllä se ennemmin niin menee, että kymmenen vuoden päästä lakkaa kyläkoulut, kun ei mitään järkeä pitää puljua pystyssä muutamalle oppilaalle.

Lapset on kuntapäättäjille aina kuluerä ja se on näkynyt Salon politiikassa pitkään. En yhtään ihmettele, että nuoriso muuttaa muualle.

kyläkoulut kyllä loppuu

Koulukuljetuskustannukset tuskin paljon muuttuisivat, koska jo nykyisellään moni kyläkoulun oppilas kuuluu kyydityksen piiriin. Toisin kuin kaupungissa, maalla harvoin asutaan koulun vieressä.
Kustannuksia tulee kyläkouluista, kun lapsia joudutaan kuljettamaan uimaan, jäähallille jne. Sen sijaan keskustassa lapset kävelevät sinne. Näin on myös kaiken muun, kuten hammaslääkärin kanssa.
Väestörakenteen kehitys kyllä ennustaa, että ne lapset vähenevät sieltä kyläkoulujen vaikutuspiiristä. Seuraavat 5 vuotta ovat ratkaisevia ja tilanne on väistämätön. Ei auta kuin yrittää sopeutua.