1. Uusmaalaisten pako kotiseudultaan mökkikuntiin on huomattu Salon seudulla jo parin viikon ajan. Liikennevirta kasvoi erityisen paljon torstaina, kun perjantaiksi suunniteltu Uudenmaan maakunnan rajojen sulkeminen sai ihmiset tien päälle.

Asia on pantu merkille erityisesti ruokakaupoissa ja apteekeissa.

– Riskiryhmiin kuuluvat kertovat määränneensä itselleen mökkikaranteenin ja myös etätöihin on lähdetty. Sillä ei näytä olevan mitään vaikutusta, että ihmisiä on kehotettu lähtemään mökkikunnistaan takaisin Uudellemaalle, Kemiön apteekkari Kaisa Rauhala toteaa.

Someron apteekissa on todettu sama.

– Mökkiläisten määrä kasvoi selvästi torstaina. Liikkeellä oli useampi, joka mainitsi tulleensa maalle etätöihin, proviisori Marja Kokkonen kertoo.

– Pääkaupunkiseudulta on suunnattu pois päin vastoin kuin viranomaiset ovat kehottaneet.

Perniön K-Supermarketin kauppias Anette Holappa sanoo kesäasukkaita olevan liikenteessä selvästi tavallista enemmän.

– Heitä on käynyt kaupassa, mutta he ovat käyttäneet myös keräys- ja kuljetuspalveluamme, hän kertoo.

Perniön K-kauppa tekee ruokakuljetuksissa yhteistyötä Taksi- ja tilausliikenne Särkisen kanssa.

– Maksuluokkia on kolme: alle 5 kilometrin, alle 10 kilometrin ja alle 20 kilometrin matkoille. Ostoksia voidaan viedä pidemmällekin, mutta silloin hinnasta pitää sopia suoraan taksiyrittäjän kanssa. Tilauksia on toimitettu lähinnä Särkisaloon ja Mathildedaliin, mutta pisimmillään ruokaa on kuljetettu Raaseporin puolelle, Holappa huomauttaa.

Anette Holappa sanoo kesäasukkaiden siirtymisen mökkimaisemiinsa kiihtyneen jo pari viikkoa sitten, kun koronatilanne kävi tukalammaksi. Mökkikunnat koetaan tartuntatautiaikaan pääkaupunkiseutua turvallisemmiksi väljemmän asukastiheytensä takia.

Kemiön apteekissa oli Kaisa Rauhalan mukaan kaksi viikkoa sitten ”aivan hirveä ruuhka”.

– Olemme joutuneet tekemään tavallista suurempia tilauksia. Sen ryntäyksen jälkeen tukkuliikkeet eivät pystyneet toimittamaan kaikkea ja itsehoitolääkkeiden osalta oli jonkin aikaa puutteita, mutta nyt parasetamolia ja ibuprofeeniakin on taas saatavilla, apteekkari Kaisa Rauhala sanoo.

– Reseptilääkkeiden kanssa ei ole ollut saatavuusongelmaa, mutta osa asiakkaista on yrittänyt saada niitä etuajassa. Emme voi toimittaa niitä kuin Kelan salliman viikon jouston rajoissa, hän muistuttaa.

Myös Someron S-marketissa vapaa-ajan asukkaiden saapuminen huomattiin jo viime viikolla.

– Suurempi kasvu alkoi sen jälkeen, kun Uudenmaan rajojen sulkemisesta alettiin uutisoida.

Mökkiläisten määrän lisäys on pantu merkille myös Kemiön S-marketissa.

– Heitä on tullut Kemiönsaareen koko viikon ajan.

Korona

Kiva, että sieltä sitten saamme tänne Varsinais-Suomeenkin pöpön. Perniön kaupat jäävät nyt sitten meiltä jatkossa väliin.

Työntekijänä

Ei se ole sen kummempaa kuin käydä täältä pk-seudulla töissä. Sen voi saada sieltäkin? Mutta, pakko mennä kun ei pysty tekemään etätöitä. Ellei sit valtio puhalla meidän siellä työssäkäyvien peliä poikki?
toistaiseksi kaikki ok, mutta valitettavasti on vain ajan kysymys.

Urpo

Täällä naureskellaan helsinkiläisille, mutta kyllä ihan Salossakin on monilla ollut politiikkana autioittaa keskustan ulkopuoliset alueet siitä huolimatta, että siellä tuotetaan valtaosa elintarvikkeista, energiasta ja muista raaka-aineista. Toivottavasti tämä nyt edes vähän avaa näiden keskittäjien silmiä todellisuuteen. Rahasta on ollut kyse, mutta nyt ei rahasta ole pulaa, kun katastrofia yritetään torjua. Ylipäätään nyt on hyvä hetki katsoa asioita kauemmas. Pandemioita on ennenkin ollut ja niitä tulee olemaan jatkossakin. Yhteiskunnan rakenteiden pitää se kestää, vaikka rauhallisten vuosikymmenien aikana totuus voisikin unohtua. Muitakin kriisejä on aina ollut ja tulee olemaan. Historian kirjoista näkyy, miten useaan otteeseen valtioiden rajoja on siirrelty, eikä se kehitys… Lue lisää »

Järjenääni

Se, että mökkiläinen ”on määrännyt itsensä mökkikaranteeniin” ja pysyy visusti siellä kaksi viikkoa (varoajan) on ymmärrettävää. Se, että on tullut ”mökkikaranteeniin” ja painelee henkilökohtaisesti heti kauppoihin ja apteekkiin yms. on edesvastuutonta ja käsittämätöntä.

Veka

Olisitte tuoneet ruoat tullessanne sieltä pääkaupunkiseudulta. Ainakin Somerolla monesti nyt hyllyt tyhjät, kun eivät täällä muutenkaan kauppiaat uskalla paljon tilata.

Lisäksi ihmisten käyttäytyminen kaupoissa ym. nyt korona-aikana on näköjään aika huoletonta. Lainaten presidentin sanoja ”urheus loppuu viimeistään sairaalavuoteella”.