Palkanmaksu poikki? Urheiluseurat etsivät nyt kuumeisesti keinoja menovirran pysäyttämiseksi

0
Jääkiekkoliigan viimeiseksi jäänyt kierros pelattiin tyhjille katsomoille. Koronaviruksen aiheuttamat tappiot ovat satoja tuhansia euroja seuraa kohti.

Urheiluseurat ovat pohtineet kuumeisesti keinoja korvata koronaviruksen aiheuttamia tulomenetyksiä. Lisätuloja on pyritty hankkimaan erilaisilla tukikampanjoilla.

Osa seuroista aikoo katkaista menovirran lopettamalla palkanmaksun pelaajille. Ensimmäisenä tähän ryhtyi jalkapallon Ykkösessä pelaava kotkalainen FC KTP.

Työoikeuden emeritusprofessori Seppo Koskisen mukaan, jos työntekijän työsuoritus estyy työpaikkaa kohdanneen tulipalon, poikkeuksellisen luonnontapahtuman tai muun sen kaltaisen hänestä tai työnantajasta riippumattoman syyn vuoksi, palkanmaksuvelvoite on vain kaksi viikkoa.

– Tätä työnantajat nyt käyttävät, jos eivät onnistu tekemään työntekijän kanssa sopimusta muusta järjestelystä, Koskinen tietää.

Koskinen toimi asiantuntijana, kun viiden sisäpalloilulajin liitot, Koripalloliitto, Salibandyliitto, Lentopalloliitto, Käsipalloliitto ja Palloliitto (futsal), kokoontuivat maanantaina hakemaan yhteisiä linjauksia koronaviruksen tuomien haasteiden selvittämisessä. Seuroilla riittää tilanteessa myös työoikeudellisia haasteita

– Ainoa asia, joka hieman helpottaa tilannetta muihin aloihin verrattuna on se, että näissä lajeissa sopimuskausi päättyy joko huhtikuun tai toukokuun lopussa, jolloin suurin osa määräaikaisista sopimuksistakin päättyy, Koskinen muistuttaa.

Toisena vaihtoehtona menovirran katkaisuun on väläytelty urheilijoiden lomauttamista.

Urheiluoikeuden asiantuntijan Olli Rausteen kommentit Salon Seudun Sanomissa (SSS 17.3.) saivat kotimaiset pelaajayhdistykset ja työoikeuden asiantuntijat takajaloilleen. Rausteen mielestä koronavirus on riittävä syy lomauttaa määräaikaisen sopimuksen alainen urheilija.

– Jos on tuotannollinen ja taloudellinen syy, eli tässä tapauksessa työn tilapäinen väheneminen, niin työntekijä voidaan lomauttaa, Rauste perusteli.

Jalkapallon ja jääkiekon pelaajayhdistysten kanta on täysin päinvastainen: työsopimuslain mukaan työnantaja ei saa lomauttaa määräaikaisessa työsuhteessa olevaa työntekijää, ellei hän tee toitä vakituisen työntekijän sijaisena.

– Sellaista pelaajaa ei ole, joka sijaistaa toistaiseksi voimassaolevan työsopimuksen tehnyttä pelaajaa, Koskinen muistuttaa.

– Määräaikaisia työsuhteita koskevasta lomautuskiellosta poikkeamisesta ei ole urheilusektorilla mitään tarvetta edes keskustella nykyisen lainsäädännön puitteissa, jääkiekon pelaajayhdistyksen asianajaja Matti Huhtamäki linjaa.

Tilanne kuitenkin pitää arvioida uudelleen, mikäli eduskunta muuttaa koronaepidemian johdosta työsopimuslakia ja sallii määräaikaisten pelaajien lomautuksen. Jääkiekon Pelaajayhdistyksen toiminnanjohtaja Jarmo Saarela linjaa, että jos lakia muutetaan, pitää lomautettujen pelaajien toimeentulo turvata.

– Urheilijat eivät voi saada ansiosidonnaista työttömyyspäivärahaa, koska urheilutyönantajat eivät lainsäädäntömme mukaan maksa työttömyysvakuutusmaksua, Saarela muistuttaa.

Huhtamäen mielestä seurat eivät voi siirtää koronaepidemian vaikutuksia pelaajan maksettaviksi.

– Pitää ottaa huomioon myös valtiovallan tulevat tuet ja muut vastaantulot seurojen kaltaisille tapahtumanjärjestäjille.

Jo kolme jääkiekon liigaseuraa on ilmoittanut aloittavansa yt-neuvottelut: Lahden Pelicans, Rauman Lukko ja viimeksi eilen jyväskyläläinen JYP.

Jätä kommentti