Partiolaisten kaikki harrastustoiminta on keskeytetty 15. huhtikuuta saakka keskusjärjestö Suomen Partiolaiset ry:n linjauksen mukaan.

– Leirit perutaan ja viikkotoiminta jää tauolle. Meillä piti olla maaliskuussa kaikkien neljän ikäluokan leirit, mutta ne on nyt jouduttu perumaan, toteaa Salon Leirisiskojen lippukunnanjohtaja Heidi Hankilanoja ja huomauttaa, että myös kevään kokoukset pyritään pitämään virtuaalisesti.

Partiolaisilta tai näiden vanhemmilta ei ehtinyt tulla aiheesta etukäteen juurikaan kyselyjä.

– Joidenkin ryhmien johtajat kertoivat, että tällä viikolla partioon tuli tavallista vähemmän lapsia, mutta omassa ryhmässäni kaikki olivat paikalla, Hankilanoja sanoo.

Suomen 4H-liitto puolestaan suosittelee, että ryhmämuotoinen kerho- ja tapahtumatoiminta keskeytetään välittömästi toistaiseksi. Salon 4H-yhdistys perui ensimmäisen kerhokokoontumisensa jo torstai-illalta. Eri puolilla Saloa pyörii yhteensä kuusi kerhoa.

– Ensi tiistaiksi on suunniteltu yhdeksän osallistujan 4H-yrityskurssi ammattiopistolle. Sovimme, että teemme alkuviikosta ratkaisun sen suhteen, toiminnanjohtaja Janina Mäkinen kertoo.

– Toukokuuksi on suunnitteilla isompi yrityskurssi, joten toivottavasti koronatilanne helpottuu siihen mennessä ja saamme kurssin pidettyä, sillä juuri loppukeväästä nuoret innostuvat perustamaan 4H-yrityksiä kesäksi, Mäkinen tietää.

Kaikki liiton ja yhdistysten tapahtumat ja live-koulutukset siirretään, perutaan tai järjestetään mahdollisuuksien mukaan virtuaalisesti. Myös paikalliset kokoukset on ensisijassa pidettävä puhelimitse tai sähköisesti.

Puheenjohtaja Juri Suvitie sanoo Salon Seudun Luonnonsuojeluyhdistyksen noudattavan maan hallituksen suosituksia koronavirustilanteeseen liittyen. Yhdistys järjesti vielä torstai-iltana kansalaisopiston tiloissa Pönttöillan. Se keräsi nelisenkymmentä osallistujaa.

– Päätimme perua loppukeväältä sisätiloihin suunnitellut yleisötapahtumat ja bussikuljetuksen järjestämistä vaatineen kevätretken, Suvitie kertoo.

– Nyt kannattaa käydä omatoimisesti luonnossa! Siellä on turvallista, hän kannustaa.

Kevään tapahtumista on peruttu maaliskuuksi Cafe Riossa pidettäväksi aiottu Kevätlintuilta ja Monimuotoisuus -tutkimusmatka suomalaiseen luontoon sekä toukokuuksi sovittu bussiretki Marttilankorpeen. Muiden tapahtumien kuten Halikonlahden huhtikuisen kevätlinturetken, kesäkuisen luonnonkukkien päivän retken ja elokuisen Teijon lepakkoretken järjestämistä harkitaan tapauskohtaisesti.

Yhdistys on sopinut vuosikokouksensa maaliskuun lopulle, mutta varautuu sen siirtoon ja selvittää mahdollisuutta sähköiseen kokoustamiseen. Pönttömyyntiä Halikon Prisman pihalla aiotaan järjestää suunnitelmien mukaan.