Salon rattijuopoista jo yli puolet huumekuskeja

2
Huumekuskit ovat nousseet Salon Seudun Sanomien uutisotsikoihin entistä useammin.

Huumaantuneena ajavien kuljettajien määrä on nelinkertaistunut Salossa 2010-luvulla. Viime vuonna huumekuskeja oli ensimmäistä kertaa jo yli puolet kaikista poliisin kirjaamista rattijuopumuksista.

Parikymppiset miehet nukkuivat iltapäivällä autossa salolaisen liikekeskuksen parkkipaikalla. Joku soitti hätäkeskukseen. Paikalle tullut poliisipartio löysi kortittoman kuskin taskusta toistasataa keskushermostoon vaikuttavaa lääketablettia.

– Huumaavia aineita liikkuu, ja takavarikoita tulee jatkuvasti, rikoskomisario Juhani Malmberg Salon poliisista toteaa.

Pysäköintialueella torkahtaneen kaksikon tapaus on nykyään aika tavanomainen. Yhä useampi huumausainerikos Salossa paljastuu satunnaisen poliisitehtävän sivutuotteena. Näpistyksiä, murtoja, häiriköintiä ja liikennejuttuja selvittävät poliisit löytävät aineita epäiltyjen taskuista, autoista ja asunnoista.

”Huumeita alusvaatteissa”, Salon Seudun Sanomat otsikoi tammikuussa. Naisen piilottelema amfetamiini oli pakattu useisiin myyntipakkauksiin.

Poliisin tietoon tuli ennätysmäärä huumausainerikoksia Salossa viime vuonna. Suurin osa kirjatuista 269 huumejutusta oli käyttörikoksia. Kaupungissa on kymmeniä narkomaaneja, jotka ovat toistuvasti tekemisissä poliisin kanssa.

”Jos tiedetään käyttäjien lukumäärä ja kokoontumispaikatkin, eikö teknisellä tutkinnalla ole keinoja selvittää mistä aineet tulevat ja katkaista toimitukset koko kihlakuntaan?”, nimimerkki Tutkinnan pitäisi ryhdistäytyä kysyi SSS:n verkkosivulla toissaviikolla.

– Jos meillä olisi tarkka tieto, mistä aineet haetaan ja kuka niitä toimittaa, reitti olisi varmasti tukittu, rikosylikomisario Kaarle Lönnroth Lounais-Suomen poliisista vastaa.

Turun huumeryhmässä työskentelee viitisentoista rikostutkijaa, joiden selvitettäväksi kasaantuu huumausainerikoksia koko Varsinais-Suomesta.

– Kaikki ovat täystyöllistettyjä, Lönnroth toteaa.

Huumausaineiden käyttörikokset tutkitaan pitkälti Salossa, mutta muissa huumejutuissa työnjakoa Turun ja Salon välillä mietitään erikseen.

Salon poliisiasemalla oli aiemmin oma, kahden miehen kenttävalvontaosasto, joka sai keskittyä pelkästään huumausaineisiin. Kaksikko kierteli nuorison kokoontumispaikoilla, etsi myyjiä, välittäjiä ja käyttäjiä ja jäljitti aineiden reittejä.

Tarkoitus oli tavoittaa etenkin sellaisia nuoria, joiden tulevaisuuteen olisi ehkä voinut vielä vaikuttaa.

Osasto lakkautettiin vuonna 2016. Kokeneen salolaiskonstaapelin mielestä poliisin tuntuma Salon huumemaailmaan ja erityisesti nuorisoon on sen jälkeen heikentynyt. Turun huumeryhmä tekee Salossa valvontaiskuja. Tutkittavana on tällä hetkellä ainakin yksi merkittävä juttu.

Poliisi ei ole tiedottanut, että Salossa on alkuvuonna paljastettu iso kannabisviljelmä. Salon Seudun Sanomat löysi tiedon poliisin tilastosta, jonka mukaan Salossa on vuoden alkupuolella takavarikoitu 429 kannabiskasvia.

Takavarikko on suuri, sillä esimerkiksi viime vuonna poliisi löysi Salossa yhteensä 166 kannabiskasvia. Rikosylikomisario Lönnroth vahvistaa, että juttu on tutkinnassa.

Amfetamiinin saatavuudesta kielii hinta. Gramma amfetamiinia maksaa Salossa tällä hetkellä 20–25 euroa. Jos tarjonta on niukkaa, hinta nousee 35–40 euroon.

– Salossa liikkuu huumeita turhankin paljon. Amfetamiinia tulee vähän joka puolelta, rikosylikomisario Lönnroth hymähtää.

Turun, Lohjan ja pääkaupunkiseudun huumepiirit ovat lähellä. Ostajat ja aineet kulkevat.

”Lohjan vakava huumetilanne saa yhä ikävämpiä piirteitä – huumevelkojen perinnässä ja aineiden välityksessä mukana kouluikäisiä lohjalaisnuoria”, sanomalehti Länsi-Uusimaa kertoi marraskuussa.

Huumausaineita ja huumaavia lääkkeitä tilataan samaan aikaan myös internetin pimeän puolen verkkokaupoista.

Liikekeskus Valurin pysäköintialueella toissaviikolla torkkuneet kaksi nuorukaista olivat Turusta. Molemmat olivat entuudestaan poliisin rekistereissä.

Takavarikkoon päätyi 150 tablettia erilaisia reseptilääkkeitä: Ardinex, Diapam, Lyrica, Temgesic ja Xanor ovat huumemaailmassa kauppatavaraa. Vahvojen kipulääkkeiden ja psyykenlääkkeiden rinnalla myös epilepsialääkkeiden väärinkäyttö on yleistynyt.

Poliisi arvioi, että huumausaineeksi luokitellut reseptilääkkeet voivat olla Salon pimeillä markkinoilla jopa yleisempiä kuin perinteiset huumausaineet.

– Rattijuopumuksista on nähtävissä, että lääkkeet ja huumaavat aineet ovat merkittävässä osassa, rikoskomisario Juhani Malmberg toteaa.

Salon huumetilannetta käsittelevän Koukussa-sarjan aiemmat osat on julkaistu 22.2. ja 28.2. Niissä kerrotaan nuorista huumeidenkäyttäjistä ja huumekuolemista. Seuraavassa osassa puhutaan päihdetyöstä.
2 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Äippä
1 vuosi sitten

Ja silti… Mikään ei muutu. Mikään ei edes tule muuttumaan ennen kuin syyllistäminen loppuu ja ongelmaan todella tartutaan.
Hoitopolkuja ja hoitoon pääsyä on helpotettava niille, joilla halu riippuvuudesta vapauteen on.
Päihderiippuvainen on läheiselle raskas taakka, ei välttämättä ihmisenä, vaan koska asioista ei voi puhua. Häpeä ja syyllisyys ei pitäisi olla läheisten taakkaa.
Tämä tilanne ei muutu ilman avoimuutta. Nuoret eivät pelkää päihteitä, sosiaalitoimi heristää sormea ja julkisuudessa päättäjät antavat huumemyönteisiä lausuntoja.
Huumeet eivät ole enää yhteiskuntaluokkaongelma, vaan koko Suomen ongelma.

pertti
1 vuosi sitten
Reply to  Äippä

Huumeiden käyttöongelma johtuu kotioloista. Liian vähän kuunnellaan ja toimitaan nuorten kanssa kotona. Syy täytyy löytää, ennen ei voi tilannetta korjata. Joka tilantessa, on kysymys mistä tahansa, on ongelma ensin tunnistettava ja löydetävä syy ennen kuin voi korjata asiaa. Se ei hyssyttelyllä eikä paapomisella onnistu.