Saksalaislehti: Trump yrittänyt ostaa koronarokotteen yksinoikeudella Yhdysvaltoihin

4

Saksalaislehti Welt Am Sonntag kertoo, että Valkoinen talo olisi presidentti Donald Trumpin johdolla pyrkinyt ostamaan yksinoikeudet koronavirusrokotteeseen.
Nimettömien saksalaisten hallituslähteiden mukaan Valkoisen talon väitetään tarjonneen saksalaiselle CureVac-lääkeyhtiölle huikean summan, jos yhtiö siirtyy kehittämään koronavirusrokotettaan Yhdysvaltoihin. Ongelmallisen asiasta tekee etenkin se, että Trump on lehden mukaan vaatinut rokotetta kehitettäväksi vain Yhdysvaltojen käyttöön.
Saksan sisäministeri Horst Seehofer vahvisti tiedon sunnuntaina lehdistötilaisuudessa.
– Ainoa, mitä voin sanoa, on se, että olen kuullut useasti tänään hallituksen virkamiehiltä, että asia on näin. Keskustelemme asiasta kriisikomitean kanssa huomenna, hän sanoi.
Saksan hallitus on pyrkinyt Welt-lehden mukaan tekemään rokotteesta paremman vastatarjouksen. Saksalaispoliitikkojen mukaan millään maalla ei tulisi olla monopolia rokotteen suhteen. Saksan talousministerin Peter Altmaierin mukaan maalla on käytössä keinoja, jolla yrityksen myynti ulkomaille voidaan tarvittaessa estää.
– Saksa ei ole ostettavissa, Altmaier sanoi ARD-kanavalle.
Lehden uutinen kirvoitti reaktioita myös muilta hermostuneilta saksalaispoliitikoilta.
– Nyt on tärkeää kansainvälinen yhteistyö, ei kansallinen itsekkyys, sivalsi konservatiivien poliitikko ja terveysvaliokunnan jäsen Erwin Rüddel.
Myös CureVac kommentoi asiaa sunnuntai-iltana uutistoimisto AFP:lle ja sanoi, että yritys ei ole myymässä mahdollista rokotetta millekään yksittäiselle maalle.
– Me haluamme luoda rokotteen koko maailmalle, sanoi CureVacin pääsijoittajiin kuuluvan Hopp Biotech Holdingin toimitusjohtaja Christof Hettich AFP:lle.

Nimetön yhdysvaltalaislähde kiistää väitteet
Uutistoimisto AFP:lle puhunut nimetön yhdysvaltalainen lähde taas väitti, että lehden julkaisema artikkeli olisi ollut ”vahvasti liioiteltu”. Lähteen mukaan Yhdysvallat käy sekä neuvotteluita että rahoittaa useita eri yrityksiä, jotka ovat kehittämässä rokotetta koronavirukseen.
Lähde myös kielsi, että Yhdysvallat aikoisi pitää rokotteen vain itsellään, jos sellainen valmistuu.
– Jatkamme keskusteluita yritysten kanssa, jotka sanovat olevansa kykeneviä auttamaan. Ja jokainen löydetty ratkaisu jaetaan muun maailman kanssa, lähde vakuutteli.

https://www.welt.de/wirtschaft/article206555143/Corona-USA-will-Zugriff-auf-deutsche-Impfstoff-Firma.html

STT

Kuvat:

Jonne

Tübingeliläisen rokotteita kehittävän yrityksen CureVacin johtaja Franz-Werner Haas kiistää Tagesspiegel-lehdessä julkisuudessa laajasti liikkuvan huhun, että amerikkalaiset olisivat yrittäneet „kaapata“ heiltä kehitteillä olevan koronarokotteen. -Meille ei ole tullut tarjouksia, hän sanoo. CureVac oli Valkoisessa talossa Trumpin järjestämässä tilaisuudessa muiden biotekniikkayritysten kanssa. Trump oli pyytänyt Franz-Werner Haasin mukaan yrityksiä vain kiirehtimään rokotteen kehittämisessä terveystilanteen ongelmien takia.

pertti

tottakai he kiistää. Milloin politiikka on ollut rehellistä. Kysy vaikka Wikileiksilta.

Jonne

Politiikka? Wikileaks?
Jos jotain on, niin Trump-vastainen yleisnarratiivi vailla totuuden häivää.
Kyse oli CureVacin johtajan itsensä antamasta lausunnosta ja läsnä paikalla oli muita alan yrityksiä.
Tagesspiegel ei ole mikään roskalehti. Luin artikkelin.

Vaikuttaa kovasti siltä, että mikä tahansa syytös Trumpia vastaan kelpaa vaikka se ei olisi tottakaan.
Jos Trump vastoin kaikkia odotuksia kehittelisi itse kattavan syöpälääkkeen, ei se kelpaisi tälle joukolle.

Pertti

Ei pelkästään Trappia vastaan, vaan koko yhdusvaltoja. Kyllä isojen yritysten on otettava politiikka huomioon kaikessa toiminnassa.

Näkeehän sen yhdysvaltojen huolusta Huaweita kohtaa. Yhdysvallat pelkää, etteivät he jatkossa pääse vakoilemaan niinkuin tähän asti kaikkien puhelinkäyttäytmistä.

Eivät he sitä pelkää, että Kiina vakoilee, vaan sitä jolleivat itse pääse vakoilemaan.