Salo keskeyttää palkanmaksun osalta työntekijöitä ja aloittaa yt-neuvottelut lomautuksista

22

Salon kaupunginhallitus on päättänyt keskeyttää palkanmaksun noin 235 työntekijältä ja käynnistää yli tuhatta työntekijää koskevat yt-neuvottelut koronaviruksen vaikutusten takia.

Palkanmaksun keskeytys koskee palveluita ja yksiköitä, jotka on suljettu tai joiden toimintaa on supistettu. Listalla ovat esimerkiksi kansalaisopisto, musiikkiopisto, museot, kirjastot, uimahalli, nuorisotilat, liikuntapalvelut, vanhusten päivätoiminta, kuntouttava työtoiminta ja työkeskukset.

Yksiköiden henkilökuntaan kuuluvien työvelvollisuus päättyy tiistaina ja palkanmaksu 14 vuorokauden kuluttua siitä. Palkanmaksun keskeytys ei tarkoita irtisanomista.

Lisäksi kaupunginhallitus päätti koronavirustilanteen aiheuttaman poikkeustilanteen johdosta käynnistää yt-neuvottelut, jotka koskevat yli tuhatta henkilöä.

Neuvottelujen tarkoituksena on arvioida välttämättömien palvelujen tarve ja turvata kriittisten palvelujen resursointi ja lomauttaa se henkilöstö, joille kriittisten ja välttämättömien palvelujen tuottamiseen koronaviruksen aiheuttaman tilanteen aikana ei voida tarjota omaa tai korvaavaa työtä.

Yhteistoimintamenettely voidaan aloittaa aikaisintaan ensi maanantaina. Tämän jälkeen pidettävässä ensimmäisessä kokouksessa sovitaan neuvottelujen yksityiskohdista kuten aikataulusta. Yt-neuvottelut tulevat koskemaan vain lomautusta, ei irtisanomisia.

Lisäksi kaupunki selvittää henkilöstön tilapäistä siirtoa muihin tehtäviin ja tilanteita, joissa joko työvelvollisuuden päättymisen tai lomautuksen vuoksi töistä poissa oleva henkilö on mahdollista kutsua takaisin töihin.

 

 

Kaikki mukaan

Toimialojen lajittelu ei tässä kuulosta reilulta. Kaupungin työntekijöiden tasapuolisen kohtelun näkökulmasta olisi viisasta ja kaukonäköistä kohdistaa yt-neuvottelut myös maankäyttöön ja rakennusvalvontaan, koska aluillaan oleva laskusuhdanne tulee ilman muuta pienentämään rakennushankkeiden lukumäärää, harventamaan tonttikauppaa sekä näin ollen myös vähentämään kaavoituksen tarvetta.

Hämmästynyt

Jos ei kuitenkaan aloiteta siivoojista.

Nyt jos koskaan on oikea aika tehdä perusteellinen siivous ja desinfiointi kouluissa ja päiväkodeissa, kirjastoissa, kaupunginosien kuntosaleilla jne.

Maan tapa

Pienipalkkaisimmistahan aina yrityksissäkin aloitetaan. Hehän ovat naisia; konttorin naiset siivotkoot oman työnsä ohella.

Päälliköitä aina tarvitaan tuplaten, tehtävän välttämättömyydestä viis. Hehän ovat miehiä.

Hämmästynyt

Fakta: koronavirus pelkää vettä ja saippuaa. Ei miehiä.

Tartuntataudin riehuessa nimenomaan siivouksessa ei saa säästää. Jos kaupungilla ei riitä töitä, niin vanhainkodeissa – yrityksestä riippumatta- saattaa olla käsipareille tarvetta. Samoin terveyskeskusissa.

Osalla siivoojista saattaa olla myös välinehuoltajan koulutus. Tätä pitää myös hyödyntää ja päivittää taitoja nyt. Varsinaisen epidemian jyllätessä se on myöhäistä.

Keijo K.

On myös virkamiehiä, joille on ympätty lisää työnimikkeitä, ja jotka tekevät päätoimensa ohessa toista pestiä, josta saavat siistijän palkkaa vastaavan korvauksen.

Olisiko nyt aika miettiä myös tuota? Tuskin nuo johtoportaan edustajatkaan aivan korvaamattomia ovat.

Virkailija

Onko tämä varma tieto Keijo K. vai uskomus? Virkamies on henkilö, joka on virassa. Viran edellytys on, että on julkista päätäntävaltaa (laki kunnallisesta viranhaltijasta, kuntalaki). Salon kaupungin viranhaltijana en tiedä yhtään henkilöä, joka on virassa ja toimii samalla siistijänä tai saa ylimääräisen palkan siistijänä. Erityisesti näinä aikoina toivon, että ihmiset ei omien kuvitelmien perusteella yritä tuhota luottamusta viranomaisiin. Viranomaisten toiminta on julkista, joten oikea tieto on saatavilla, jos sitä viitsii kysyä (julkisuuslaki). Jos haluaa kritisoida viranomaisten toimintaa, on hyvä ensin varmistaa tietonsa tai uskomuksensa todenperäisyys ja kritisoida vasta sitten. Kaikilla ihmisillä ei ole lähdekritiikkiä, joten kun kirjoittaa mielipiteensä, olisi hyvä… Lue lisää »

Pepe

Onhan näitä virkamiehiä, jotka oman pestin ohella ovat nimenomaan sillä siistijän palkalla muissa hommissakin. Ei siistijöinä tietenkään, mutta etkö ymmärtänyt, että siistijän kuukausipalkalla nimitetty toiseenkin tehtävään pienellä työpanoksella. Ehkä nekin oikeat työt siinä tehtävässä tekevät ne pikkupalkkaiset kaupungin naistyöntekijät?

keijo.k

Nimenomaan löytyy niitä virkamiehiä, jotka saava siistijän palkkaa vastaavaa korvausta, kun toimii puolikkaana toimarina vaikkapa kaukolämmössä. Virkailijan kommentti löytyy myös harhaanjohtavasti painetusta lehdestä 29.3.2020. Ei pitäisi irrottaa yhtä kommenttia, kun on olemassa ketju kommentteja.

Allan

Luulisi, että korkeasti koulutettu Virkailija olisi perehtynyt jo koulutuksen puolesta virkkeiden, päälauseiden ja sivulauseiden rakenteisiin.

Salossa muutamaa poikkeusta lukuun ottamatta viranhaltijoilla on pätevyysvaatimuksiin laitettu huomattavan korkeat koulutusvaatimukset.

Näissä muutamassa poikkeustapauksessa koulutusvaatimuksia on alennettu, kun tehtävään ei ollut riittävän korkeasti koulutettua hakijaa.

Virkailijan toimintaa

Ainakin Kelassa virkailija soittaa vain asiakkaalle, että se ja se puuttuu sen sijaan, että avaisi ne liitetiedostot ja katsoisi ihan oikeasti mitä sieltä löytyy. Huvittavinta on, että ensin tehdään päätös, ja kun asiakas toimii päätöksen ohjeiden mukaisesti, asia onkin toisella lailla seuraavassa kuussa.

Merkillisesti ne määräykset ja ohjeet muuttuvat kuukausittain, vai liekö ihan jokaisella virkailijalla omansa.

Virkailija

Onneksi korona ei peitä ihan kaikkea mielipidepalstoilla. Kateus ja viha viranhaltijoita vastaan on vieläkin voimissaan.

Erittäin järkevää näinä aikoina.

Itse olen sitä mieltä, että kaikki viranomaiset ansaitsevat ison kiitoksen siitä, että uhraavat itsensä ja oman sekä läheistensä terveyden yhteisen hyvän ja yhteiskunnan parhaaksi.

Toiset keskittyvät valittamaan.

Keijo K.

Onko tämä kateus ja ja viha viranhaltijoita vastaan ”Virkailijan” tieto vai uskomus? Pitäisi perustaa väite faktaan tai pidättäytyä perusteettomista väitteistä.

Virkailija

Kyseessä on tieto. Katso esimerkiksi nimimerkin Keijo K:n kommentit tämän uutisen alla. Kannattaa katsoa myös muut tämän uutisen kommentit, muiden julkishallintoa koskevien uutiset ja Salon kaupunkia koskevat uutiset Salon Seudun Sanomien verkkosivuilla. Huomattavan monessa uutisessa mm. nimimerkki Keijo K. osoittaa kateutta ja vihaa viranomaisia kohtaan ja toivoo, että heidät irtisanotaan, lomautetaan, palkkaa pienennetään, virat lopetetaan yms. Puheet kohdistuvat erityisesti ylemmän johdon virkailijoihin. Ihan kuin viranomaisista, heidän elämästään ja perheistään ei tarvitsisi välittää. Jokaisella on toki oikeus mielipiteeseensä ja hyvä niin. Kateellisille on kuitenkin hyvä välillä todeta, että jos harmittaa, niin ehkä ammatin valinta on mennyt pieleen. Se ei ole kuitenkaan… Lue lisää »

Keijo K.

Onko jälleen kysymyksessä tieto, kun vihjaillaan jonkun kommentoijan kateutta ja vihaa osoittavaan kirjoittamiseen?

Voin kertoa työskennelleeni psykiatrian alalla ja nähneeni vajaan kolmenkymmenen työvuoden aikana paljon. En ole koskaan kuitenkaan sortunut ketään omien tuntemuksieni johdosta mistään syyttelemään. Asioilla pitää olla jokin todellisuuspohja, kun jotain väittää.

Tasapuolisuutta ja oikeudenmukaisuutta olen aina perännyt, enkä voi hyväksyä sitä, että valtaa käytetään väärin.

Pertti

Olen hyvin pettynyt virkamiesten toimintaan. Varma työpaikka ei anna aihetta nöyryyteen eikä kovin suuriin ponnistuksiin.

Minä en luota virkamiehiin, tämä tunne on kyllä tullut huomioistani heidän toimistaan. En ole kade.

Ehkä virkamiesten olisi hyvä katsoa peiliin ja ottaa arvostelu nöyrästi vastaan ja pyrkiä sellaiselle alueelle, jossa saa kehuja.

Allan

Faktaa kuitenkin on, että Salo on ylempien viranomaisten huomautuksissa ja kehotuksissa Varsinais-Suomessa Top vitosessa ellei peräti kärjessä.

Niin paljon on oikeuskanslerin virasto, eduskunnan oikeusasiamiehen virasto, AVI ja Ely joutuneet huomauttamaan viranhaltijoiden toiminnan lainmukaisuudesta viimeisen kuuden vuoden aikana.

Ne huomautukset tulivat jo paljon ennen tätä koronaongelmaa.

Missä siis vika? Meissä lukijoissako, jotka arvostelevat?

Meillä on oikeus kritisoida ja vaatia, että aivan kaikki Salon viranhaltijat noudattavat mitä laki kunnallisesta viranhaltijasta 4. luku 17 pykälä säätää viranhaltijan velvollisuudeksi.

Niin kauan kuin yksikin Salon viranhaltija ei tätä noudata, ei minulta kehuja heru.

Vähintään vuosi pitää kulua, ettei yksikään ylempi viranomainen huomauta.

Lomittaja

Tänään 27.3. työnantajalta tulleen kirjeen perusteella puhtaanapitoa aiotaan supistaa.

Hämmästynyt

Unohdin siivottavien listalta myös talviuintikäytössä olevat saunat. Nehän kuuluvat kaupungille. Toimintaa vain hoitavat muut tahot. Kokkilassa ainakin eilen näkyi väkeä, tiedä sitten kävivätkö uimassa.

Lomittaja

Salon kaupunki työnantajana ei taaskaan viitsinyt tiedottaa ennen yt-menettelyn aloittamista kaikkien yksiköiden työntekijöitä.

Osa sai tiedotteen työnantajalta ja osa kokonaan muulta taholta.

Lain mukaan tiedotusvelvoite on aina työnantajalla.

Veronmaksaja

Piti sitten kansalaisopistokin laittaa kiinni, vaikka esimerkiksi kielten opiskelulle olisi ihan hyvät edellytykset verkko-opintoina.

Nyt olisi sille hyvää aikaakin, kun liikkumisen rajoitukset päällä.

Tärkeysjärjestys kohdillaan

Älä unohda, että kyse on Salosta. Täällä pitää panostaa tärkeämpiin kohteisiin kuin kaupunkilaisten hyvinvointiin tai palveluihin.

Utelias

Salon kansalaisopisto siirtyi etäopetukseen perjantaina 16.3.2020. ”23.3.2020 Salon kaupunginhallitus on päättänyt yksimielisesti toiminnan sulkemisen aluehallintoviraston sekä valtioneuvoston antamien määräysten johdosta: kansalaisopisto (eli vapaa sivistystyö).”

Kuitenkin Aluehallintovirasto ilmoittaa että ” Aluehallintovirastot ovat maanantaina 23.3.2020 määränneet toimialueellaan sijaitsevien koulujen, oppilaitosten, yliopistojen ja ammattikorkeakoulujen sekä kansalaisopistojen ja muun vapaan sivistystyön tilat suljettavaksi. ”
Tilat siis määrätään suljettavaksi, opetusta ei olla määrätty keskeytettäväksi.