Salo kokoluokkansa kallein omakotitalon asumiskuluissa

13
Hannu Lindholm seuraa sähkön kulutusta kerran kuukaudessa. Kuva: SSS/Minna Määttänen

Omakotiasuminen on yli 50 000 asukkaan kunnista kalleinta Salossa. Asumiskulut ja myös erot eri kuntien välillä ovat kasvaneet entisestään. Kuluista suurimman osan haukkaa lämmityssähkö.

Tämä selviää Suomen Omakotiliiton teettämästä selvityksestä, mutta sama on huomattu myös muun muassa salolaisen Lindholmin perheen omakotitalossa.

– Maalämpö laitettiin vuonna 2008, mutta kun Caruna tuli, siihen säästöt hupenivat, Hannu Lindholm puuskahtaa.

Hän kyllä kehuu maalämpöä, jonka hän asennutti taloon etujoukoissa öljylämmityksen tilalle.

Tuoreen selvityksen mukaan asuminen omakotitalossa Salossa maksaa vuodessa vajaat 4 500 euroa. Tästä lämmityssähkön osuus on yli 2 000 euroa.

Vielä viime vuonna Salo oli kokoluokkansa kakkonen Lappeenrannan jälkeen ja kulut noin 4 250 euroa.

Omakotiliiton jo neljättä kertaa peräkkäin teettämässä selvityksessä on käytetty noin 120 neliön kokoisen talon kuluja, jotka koostuvat kiinteistöverosta, lämmityksestä (sähkö), käyttösähköstä, vesimaksusta ja jätemaksuista.

Toki kuluja on paljon muitakin. Vuotuisia kuluja voivat kasvattaa esimerkiksi vakuutukset.

– Kaikenlaisten laitteiden huolto ja korjaus, Lindholm lisää.

Remonttejakin yleensä saa tehdä, mutta Lindholm muistuttaa, ettei asuminen ole ilmaista muuallakaan.

Lindholm on seurannut tarkkaan talon kuluja jo ostovaiheessa yli 30 vuotta sitten. Hän oli myös varautunut remontteihin.

Sähkön kulutusta Lindholm on seurannut ja seuraa edelleen tarkasti. Hän katsoo mittarilukemat kerran kuukaudessa.

– Olen kilpailuttanut sähkön siitä asti, kun hintakilpailu alkoi, hän sanoo.

Talon kokonaissähkönkulutus on noin 11 000 kWh vuodessa. Sähkölaskuista suurimman osan nielaisee verkonhaltija eli Caruna, jonka osuus on noin kaksinkertainen sähkön myyjään verrattuna. Carunan osuutta ei voi kilpailuttaa.

– Pakko maksaa, Lindholm toteaa.

Hän on miettinyt, että jos korotuksia tulee, ne on kompensoitava. Säästöjä on haettu talon kaikissa ratkaisuissa. Iso hankinta oli aikoinaan maalämpö, joka maksoi itsensä takaisin kahdeksassa ja puolessa vuodessa.

Sähkön kulutusta on nipistetty alaspäin hankkimalla myös vähän kuluttavia laitteita.

Sähkön lisäksi asumiskuluselvitykseen lasketut vesi- ja jätemaksut ovat kohteita, joihin voi vaikuttaa kulutuksella. Lindholm sanoo, että laitteiden hankinnassa on mietitty vedenkulutusta.

– Meillä kuluu vettä noin 80 litraa henkilöä kohden vuorokaudessa, hän sanoo.

Jätemaksut on perheessä minimoitu jo kauan sitten hankkimalla lämpökompostori ja lajittelemalla tarkkaan.

– Jäteastian tyhjennysväli on kahdeksan viikkoa, Lindholm selittää.

Kaikista kunnista Kemiönsaari kallein omakotitaloasujalle

Omakotiliiton tekemän selvityksen mukaan kaikista kallein kunta asua omakotitalossa on edelleen Kemiönsaari. Siellä asuminen maksaa vuodessa lähes 4 900 euroa, kun viime vuonna asumiskulut olivat runsaat 4 700 euroa.

Top kympin listaan yltää myös viime vuoden tapaan Paimio, jossa kulut ovat suurin piirtein samat kuin Salossa eli liki 4 500 euroa.

Omakotiliiton puheenjohtaja Ari Rehnfors vaatii asumiskulujen laittamista kuriin, sillä kolmessa vuodessa nousu on ollut keskimäärin 11 prosenttia. Kustannuksia ovat nostaneet erityisesti sähkön siirtomaksujen korotukset.

Liiton mielestä välttämättömien palvelujen kuten sähkön, veden ja jätehuollon tuottamisella ei tule kerätä voittoja.

Salolainen Hannu Lindholm pohtii, että jos omakotitalossa asuva on iäkäs pelkän kansaneläkkeen varassa oleva, hänelle alkaa olla aika hankala selvitä kasvavista kuluista. Etenkin öljylämmitystalossa asuvalle pienituloiselle eläkeläiselle lämmitysjärjestelmän vaihtaminen olisi ylivoimainen kulu. Tämän mahdollisen pakon edessä on väläytetty sitä, että moni iäkäs joutuu luopumaan kodistaan.

Salon Matti ja Talouskukkaro

Carunaa helposti pidetään syyllisenä sähkölaskun kasvuun. On totta, että siirtohinnat ovat nousseet, mutta laskussa on myös sähkövero, jonka kerääminen kuuluu verkkoyhtiölle. Lisäksi hintoihin tulee myös arvonlisävero. Siirtomaksujen kohoamiseen suurimpana syynä on lakimuutos, jossa vaaditaan muuttamaan perusverkko sääsuojatuksi eli verkko rakennetaan käytännössä uudelleen ilmaverkosta maaverkoksi. Salonkin alueella lain edellyttämät muutokset ovat todella kalliita toteuttaa. Herää kysymys, onko tässä edes mitään järkeä? Hallituksen olisi nyt vihdoin ymmärrettävä, että vaatimustasoa verkkojen säävarmuuden osalta on laskettava. Sähköveroon pitäisi myös puuttua ja laskea sitä, ainakin näillä alueilla, jossa verkkojen uusiminen on ollut kallista tähän asti. Sähkön siirtomaksut ja verot ovat nykyisellään kohtuuttomat Salon alueella, ja… Lue lisää »

hinnat kohdilleen

Asuminen on Salossa kallista, mutta niin ovat asunnotkin. Asuntojen myyntihinnat alkavat jo hipomaan pääkaupunkiseudun hintoja, vaikka ollaan reilun sadan kilometrin etäisyydellä.
Salon keskustan uusissa kerrostaloasunnoista hintapyynnöt lähes puolta miljoonaa euroa.
Ei siis kannata ihmetellä miksi ovat myyntävinä ja kauan.

MDI

No eivät kyllä ole lähelläkään Helsingin hintoja. Pikemminkin Salon neliöhinnat ovat naurettavia, kun vanhojen kerrostalojen neliöt maksavat luokkaa alle tonnin perheasunnoissa. Torin varren uuden kerrostalonkin kaikki neliöhinnat ovat alle 5 000 euroa, ja paikka lienee Salon paras kerrostalolle. Vastaava Helsingissä maksaa uutena 12 – 15 000 euroa per neliö, eikä silloin olla Aleksilla tai Espalla vaan kantakaupungin reunoilla. Omassa 50-luvulla rakennetussa, alkujaan arava-kerrostalossa, maksaa neliö noin 7 000 euroa 4h+k asunnossa.

Ostajalle ystävällinen Salo

Mitkä asuntojen hinnat Salossa hipoo Helsingin, tai edes Turun hintatasoja? Varsinkaan toteutuneet hinnat. Pyytää voi toki mitä vain. Toiseksi taantuma on alkamassa. Sen vaikutukset asuntojen hintatasoon ovat ennenkin olleet pikkukaupungeissa merkittävät ja pitkäaikaiset, verrattuna Helsinkiin, Tampereeseen ja Turkuun.

pertti

Kyllä nämä uudet asunnot mitä Salon keskustassa myydään ovat lähellä samaa hintatasoa kuin Helsingissä jossain kehien varrella. Helsingin keskustassa kyllä maksaa. Salon keskustassa on kyllä asunnot liian kalliita, ihmettelen jos joku maksaa.

Vapaa Kanaherra

No jos näin on, Matti, että hinta on sama kaikkialla, niin sittenhän on hyvin pitkälti maksajan preferensseistä kiinni, mitä asumiseen tulee: haluaako asua melko laadukkaasti rakennetussa kerrostaloasunnossa keskellä pientä kaupunkia vaiko jossain nopeasti kasatussa elementtislummissa kehän varrella.

Toisessa hoidat asioinnin jalkaisin, kun taas toisessa arkiasioinnit veivailet metrolla, bussilla yms. Kummassakin näistä asumismuodoista on yhteydet Helsingin keskustaan. Salossa toki pääset vielä öiseen aikaan nopeasti Turustakin kotiin. Ja lentokentältäkin linja kulkee.

Jokainen allokoikoon resurssit tyylillään.

pertti

Onneksi täällä Suomessa toisiaan saa itse päättää, missä asuu, siinä kirjoittaja on oikeassa. Kaikissa asumistavoissa löytyy aina hyödyt ja haitat, jos kykynee punnitsemaan asioita kiihkottomasti.
Helsingin asumisen edut ovat hyvä julkinen liikenne, vapaa-ajan viettomahdollisuudet paremmat esim. teatterit, konsertit, museot ym. tapahtumia.
Toissalta huomattavat rahalliset hyödyt tulee, voi laittaa auton pois jos työpaikka on Helsingin seudulla, alhaisemmat verot… ym.ym.
Näitä minkälaisia asuntoja missäkin en jouda tutkimaan, koska olen eläkkeellä ja minulla ei ole työaikaa jossa sitä voisin tehdä.

läävä vai koti

Kyllä minulle ainakin ratkaisee merkittävästi paikka ja hintataso.
Salossa on jo pitkään ollut tapana ylihinnoitella asuntojen myyntihinnat niinkuin vuokratasokin.

mutta onneksi voi valita! eikä vuokraakaan kannata maksaa mistään läävästä.

Ostajan markkinat

Mitä tarkoitat myyntihintojen ylihinnoittelulla? Hinnoittelu on yhtä kuin myyjän asettama hintapyyntö. Myyntihinta on se summa jolla kauppa on toteutunut, eli se summa jonka ostaja on ollut valmis maksamaan.

Asuntojen myynti-ilmoituksia katselemalla näemme vain hintapyyntöjä eli odotuksia myymättömien asuntojen hinnoista. Käyvätkö myytävinä olevat asunnot kaupaksi, ja mihin hintaan mahdolliset kaupat tullaan tekemään, on toinen asia.

järkeä hintoihin

Ylihinnoittelu on sitä kun verrataan esimerkiksi kehä kolmosen sisäpuolella olevia samankokoisten ja samanlaisten asuntojen keskivertaisia neliö hintoja Saloon. Jos Salossa neliöhinta on samaa luokkaa kuin kehä kolmosen siaäpuolella voidaan puhua ylihinnoittelusta kun suhteutetaan se väestön määrään työpaikkoihin yms. Salossa on enää melko harvakseltaan edes työpaikkoja,joten kyllä asuntojen myynti ajoissa se näkyy ne ovat pitkittyneet eteenkin jos kyseessä on hintaluokalta 150 000 euron ja siitä ylöspäin hintainen asunto 2:sella tai 3:sella tai sitä suuremmalla alkavaa alkaa on enää mahdoton saada kaupaksi. Ei kukaan terveellä maalais järjellä varustettu ostaisi enää Salosta asuntoa. Salossa on tyhjiä liiketilojakin pilvin pimein kun kaikki ovat lopettaneet… Lue lisää »

erkki peltonen

Te puhutte nyt vain kaikki Salosta, salo on muutakin esim. laaja maalaiskunta, jossa asuminen on huomattavasti edullisempaa . esim Perniö jossa kaikki palvelut on ainakin 11 kk varmasti saatavissa, ja asumiskustannukset murto-osa salolaisten hinnoista, muuta Perniöön.Nim
erkki

puutteita on

Ihan ne peruspalvelut Perniössä on varmaan, mutta tuskin töitä.

erkki peltonen

Töitäkin on, jos on työhaluja, esim. etätöitä ja teollisuuteen liittyviä ym.