Salo sulkee terveysasemia ja keskittää palveluitaan kesällä

37
Suomusjärven terveysasema on kiinni Kiskon ja Kiikalan asemien tapaan 29.6.-2.8.

Salo keskittää terveyspalveluita ja sosiaalityön palveluita kesän lomakauden ajaksi.

Käytännössä esimerkiksi terveysasemia, neuvoloita ja hammashoitoloita suljetaan heinäkuun ajaksi. Sosiaali- ja terveyslautakunta on hyväksynyt suunnitelman.

Päätöksen mukaan Kiskon, Kiikalan ja Suomusjärven terveysasemat ovat kiinni 29.6.–2.8. Lääkärivastaanoton asiakkaat ja reseptien uusinnat ohjataan Salon pääterveysasemalle.

Perniön terveysasema ja neuvola on suljettuna samaan aikaan, ja asiakkaat ohjataan pääterveysasemalle.

Kiskon, Kiikalan, Suomusjärven, Muurlan ja Tupurin neuvolat ovat suljettuina kesäkuun lopusta elokuun alkuun. Asiakkaat hoidetaan pääterveysasemalla.

Halikon ja Kuusjoen terveysasemat ovat niin ikään suljettuna heinäkuussa, ja asiakkaat ohjataan Salon läntiselle terveysasemalle.

Uskelankadun neuvola on suljettuna kesäkuun alusta 2.8. asti. Asiakkaat hoidetaan läntisen terveysaseman neuvolassa. Soitot Uskelankadun neuvolasta siirtyvät automaattisesti läntiselle terveysasemalle.

Halikon, Kuusjoen ja Perttelin neuvolat ovat suljettuina kesäkuun lopusta elokuun alkuun. Asiakkaat ohjataan läntiselle terveysasemalle.

Hammashoitoloista läntisen terveysaseman hammashoitola on avoinna koko kesän arkipäivisin.

Halikon hammashoitola on suljettuna 29.6.–2.8. Kuusjoen, Moision ja Suomusjärven hammashoitolat ovat suljettuina kesäkuun puolivälistä 16.8. asti. Asiakkaat hoidetaan läntisen terveysaseman hammashoitolassa.

Sosiaalityön palveluissa kehitysvammahuollon Salon työ- ja toimintakeskus ja Päivähelmi ovat kiinni 29.6.–2.8. Perniön toimintakeskus on suljettuna 6.7. – 9.8.

Kasvatus- ja perheneuvola on suljettu kesäkuun lopusta elokuun alkuun.

Kaupungintalo on suljettuna neljä viikkoa 6.7. alkaen. Sulkuaikana kaupungintalossa sijaitsevia sosiaalityön palveluita on saatavilla vain päivystyksenä tai ennalta sovitusti.

37
Jätä kommentti

5 Comment threads
32 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
16 Comment authors
erkki

Kyllä terveysasemien kesäsulkeminen on järjestelykysymys, sillä onhan jo selvää että lomituksen voisi järjesttä lomittain, ei kaikki yhtaikaa. Ei ole imagon kannalta hyvä ajatus, päinvastoin pitäsi olla, että kaikki terveysasemat olisivat auki, koska sillä saataisiin lisäasukkaita laajalle kaupungin alueelle, jota kaupunki vierastaaa tai unohtaa tahallisesti.

Pöhö

Miten? Siellä on nytkin työvoimapula.

Maija

Ei Salossa. Täällä ”Kaikki” ovat lomalla heinäkuussa. Kesäaikaan päivähoitopaikkoja supistetaan ja yhdistellään, uimahalli suljetaan kelistä riippumatta (huoltomiehet ilmeisesti haluavat kuitenkin tehdä vuosihuollon juuri heinäkuussa joka vuosi) . Uimarantojen saunojen hoidot on jo yksityistetty… Virastot pyritään pitämään muodollisesti minimihenkilöillä auki, kirjastojen aukioloaikoja supistetaan jne.
On ymmärrettävää että vanhemmat haluavat olla lastensa kanssa loma-aikaan.
Samalla loma on sitä aikaa jolloin ehtii käydä vaikka vanhempiensa kanssa lääkärissä, tai virastoissa ym. hoitamassa ne asiat, joiden takia ei ehkä halua tai edes voi ottaa töistä vapaata.

Sarkasmi

Ja tunnetusti kaupungin työntekijöillä ei saa olla lomaa heinäkuussa. Lomailkoot lokakuussa. Eihän kaupungin työntekijöistä niin väliä vaikka eivät saakaan lomailla lastensa kanssa samaan aikaan.

Tietenkin parempi vaihtoehto voisi olla, että kaupungin työntekijät tulee lomallaan töihin. Ilman palkkaa tietysti että asukkaiden rahat säästyy. Oppivatpa olemaan.

Jerppu

Onkohan ihan loogista sulkea juuri mökkialueiden terveysasemia kesälomakauden ajaksi? En tietenkään tiedä, paljonko niillä kesäisin on ollut käyttäjiä, mutta tuntuu hassulta – luulisi, että mökkiläiset käyttäisivät juuri niitä lähimpiä terveysasemia.

Villi veikkaukseni kyllä on, että tänä keväänä ja kesänä tullaan tarvitsemaan koko maassa ja maailmassa joka ikinen terveydenhuollon resurssi, mikä vain ikinä saadaan mistään kivenkolosta kaivettua.

keijo.k

Jospa tehtäisiinkin niin että suljetaankin keskustasta terveysasema ja asiakkaat ajavat syrjäseutujen aukioleviin terveyskeskuksiin, matkahan on sama? Miksi aina vain nämä muut kuin keskustassa asuvat joutuvat joustamaan?

The Konsultti

Typerä idea. Senhän toki tiesitkin.

keijo.k

Mahdollinen perustelu?

Make

Isoimmissa terveyskeskuksissa on tietenkin enemmän tilaa ottaa vastaan potilaita ja hoitaa heitä. Ei esimerkiksi Perniön tkhon montaa mahdu. Järin huono ehdotus. Tuo matka on molempiin suuntiin sama -ehdotus harvemmin toimii.

Säästöjä tulee tietenkin kun ei tarvita sijaisia lomien ajaksi. Teollisuus palkkaa kesätyöntekijöiksi vaikka 16-vuotiaita, jotta tuotanto jatkuu. Koulutuksen saa työn ohessa tai muutaman viikon aikana kesän aluksi, mutta terveyskeskukseen niitä tuuraajia ei noin vain edes löytyisi.

Urpo

En tiedä, oliko ehdotus vitsiksi tarkoitettu vai tosissaan esitetty ajatus. Terveellistä pohdittavaa se kuitenkin antaa.

Keskustassakin on osa lomalla, joten vaikka tilaa seinien sisällä olisi kilometrin mittaiselle potilasjonolle, paikalla olevan henkilökunnan määrä ratkaisee kapasiteetin. Jos keskustan asema suljettaisiin, työvuorot jaettaisiin tietysti siten, että muissa terveyskeskuksissa olisi lomakaudella täysi miehitys. Keskustan työntekijät voivat aivan hyvin tuurata muilla asemilla.

Mutta se, että nyt aletaankin miettiä sitä, miksi tämä ei olisi mahdollista sen sijaan, että mietittäisiin vaihtoehtoisia toteutusmalleja, kertoo paljon keskustan roolista yhteiskunnassa. Onko se terve tapa toimia, sitä kannattaa ihan jokaisen pysähtyä itsekseen ajattelemaan.

The Konsultti

Keskusta on keskusta ja syrjäseutu on syrjäseutu.

Voidaan toki syrjäseuduttaa keskusta ja tehdä syrjäseudusta uusi keskusta.

Ihan sama mulle – kunhan saadaan joku vastakkainasettelu aikaiseksi.

keijo.k

Ketkähän sitä vastakkainasettelua enimmäkseen ajavat ?

erkki

Matka on sama, mutta hinta pitäisi olla halvempi koska perniöläinen maksaa nyt vuosimaksun saman kuin salolainen 41.20, mutta hinta 11 kk kuukaudelta olisi 37.76, miksi tätä ei huomioida kaupungin laskussa, koska palvelua on saatavissa 11 kk Nim. erkki.

Terkkari

Pienillä terveysasemilla työskentelee vain muutama työntekijä. Jos osa on lomalla, niin asemilla työskennellään yksin ja se ei ole työntekijän näkökulmasta kovin turvallista. Valitettavasti nykyään meininki on vähän erilaista kuin ennen. Kesäasukkaat ovat erittäin tärkeää Salon periferialle talouden näkökulmasta. Valitettavasti terveysasemilla terveyspalvelut ja sairaanhoito ei kuulu mökkiläisille. Ainoastaan kiireellinen, akuutti hoito annetaan lähimmällä terveysasemalla. Muutoin loma-aikanakin ns. ei kiireelliset asiat, tulee hoitaa omalla terveysasemalla, omalla kotipaikkakunnalla. Näitä ovat esim. tikkien poistot, punkinpuremien tarkistaminen, flunssa, poskiontelotulehdus, pitkään jatkuneet ihottumat ja selkäkivut, reseptien uusinnat jne. Käytännössä melkein aina jos kesäasukas miettii mökillään, pitäisikö mennä lääkäriin vai ei, niin silloin oikea paikka on luultavimmin… Lue lisää »

pertti

Kaupungilla on ehdottomasti liian pitkät kesälomat. Työntekijät jotka työskentelevät tuotteella jossa ei ole mitään kilpailua laadun eikä hinnan kanssa. Vientialat kuuluu olla mittari lomien ja palkkojen suhteen. Tämä on väärin, että yhteiskunnallinen ala jolla ei ole mitään kilpailua ja toimii verovaroin on paljon paremmat edut kuin monilla heidän palkkansa maksavilla.

Virkailija

Niinpä. Varsinkin kun tuote on niin surkea. Harmi ettei kuntalaisia saa paremmaksi vaikka kuinka lyhyet lomat olisi viranomaisilla.

Murr

Työnantajapuoli se aikanaan vaihtoi palkankorotukset lomiin. Eikä työntekijäpula johdu lomista, vaan liian tiukalle ajetusta työntekijämäärästä.
Pitkät lomat saa vasta 15 v jälkeen ja ne korvaavat ikälisät.

Allan

10 ensimmäisen vuoden ajan kunnalliset lomat on enintään 28 päivää.

Sitten vasta tulee 30 päivää.

Julkinen

Eikä pari lomapäivää enemmän ole mikään korvaus siitä, että julkisen puolen palkat on noin puolet siitä, mitä yksityisellä tienaa samoista töistä. Ja se kestää koko vuoden.

Tulospalkkioita ei ole, henkilökuntaetuja ei ole nimeksikään suhteessa yksityiseen puoleen. Jos 1 euron pullan ostaa kokoukseen, niin heti joku valittaa kaupungin tuhlaavan kaikki rahat turhaan. Vaikka työntekijä ostaisi sen pullan omilla rahoillaan.

Jos haluaa uuden kynän, niin helpoin tapa on ottaa pihdit mukaan ja lähteä pankkiin.

Nirinnarin

Kun osa ihmisistä on sitä mieltä, että julkisella syödään vain kampaviinereitä, niin suljetaan kaikki kesäksi.

hoitaja julkisella

Ja osa ihmisistä ajattelee, että c-vitamiini parantaa coronaviruksen. Ei se silti tarkoita, että kyseiset ihmiset olisivat oikeassa. Lisäksi heidän neuvojensa kuunteleminen voisi johtaa huolestuttaviin lopputuloksiin

pertti

Missään ei ole sanottu niin, että C-vitamiini paranta koronaviiruksen.Antti Heikkilä ensimmäisenä kertoi ja muutaman päivän päästä tuli tieto muualta, matkittu Heikkilää. Kun koronaviirus on iskenyt C- vitamiinillä saattaa olla apua tartunnan jälkeen kun sitä syö.

hoitaja julkisella

Hyvä että ymmärsit vertauksen tarkoituksen. Maaliin osui kampaviinereineen päivineen.

Kommenttiisi en ota muuten kantaa, koska tämä ei ole se tapa ja paikka, missä Heikkilän näkemyksistä tai koronasta yleisesti on syytä keskustella

Allan

Niin ja kannattaa huomata, että ensimmäiset 10 vuotta on kunta-alalla vähemmän vuosilomaoikeutta kuin yksityisellä.
Tämän lisäksi ne lähtöpalkat ovat alhaisempia.

10 vuoden jälkeen on kunta-alalla yhtä paljon vuosilomapäiviä kuin yksityisellä.

Vasta 15 vuoden jälkeen on kunta-alan vuosilomat parempia kuin yksityisellä.

pertti

Siis yksityisella alalla on kesälomaa neljä viikkoa kesällä ja talvella viikko talvilomaa. Väitätkö tosiaan, että kunta-alalla on vähemmän.

Allan

Väitän. Voit tarkistaa asian Kvtessistä vuosilomataulukko 2. Yksityisellä on hyvin monella alalla vuosilomaa 30 päivää vuodessa ensimmäisen työvuoden jälkeen. Hyvin monessa yksityisen puolen työehtosopimuksessa on vuosilomapäivien määrä ilmoitettu päivinä ei viikkoina, koska viikkolepopäivä ei voi olla vuosilomapäivä. Kvtessin taulukon 2 mukaan kunta-alalla on 10 ensimmäistä vuotta 28 päivää vuosilomaa ensimmäisen työvuoden jälkeen. Vuosilomapäivien kuluminen vuosilomalla on yksityisellä ja kunta-alalla erilainen. Tämä johtuu viikkolepopäivän tulkinnasta vuosilomaa laskettaessa. Lain mukaan viikkolepopäivä on 36 tuntia eli edellisen vuorokauden yhdenjaksoinen vuorokausilepo 11 tuntia + 24 tuntia pääsääntöisesti. Kuntapuolella vuosilomapäivä on kokonainen päivä, jolloin se yhdenjaksoisen vuorokausilevon osuus ei kuluta vuosilomapäiviä. Lisäksi kunta puolella on… Lue lisää »

pertti

Kerro yksi ala, missä on loma pidenpi kuin kaupunkilla. Yksityisellä sektorilla on kesällä 24 lomapäivää, joihin lasketaan myös lauantait. Ja talvella viikko eli kuusi päivää johon lasketaan lauantai mukaan. Tämä on fakta.

MDI

Joissain vakuutusyhtiöiden TESseissä on lomaa 42 päivää eli enemmän kuin kaupungilla. Julkisella sektorilla ei myöskään ole pekkasia, jotka nostavat vapaan määrän yksityisillä heti ensimmäisestä työvuodesta alkaen yli julkisten lomien, jotka saadaan vasta 15 vuoden palveluksen jälkeen.

Allan

SAK:n sivujen mukaan kaikilla SAK:n alaisilla yksityisen puolen työehtosopimuksilla on vähintään 30 vuosilomalaissa tarkoitettua vuosilomapäivää yhden vuoden työssäolon jälkeen. Näin ollen kaikissa SAK:n alaisissa Yksityisissä aloissa on ensimmäisen työvuoden jälkeen enemmän vuosilomalaissa tarkoitettuja vuosilomapäiviä kuin kunta-alalla on ensimmäisen 10 vuoden aikana. Tämäkin on fakta. Miksi pertti tai kukaan muukaan yksityisen puolen työntekijä ei lakkoillut paremman vuosilomaoikeuden vuoksi nyt päättyneillä neuvottelukierroksilla? Tämä on jo kolmas työehtosopimuskierros peräkkäin kun Salkkarin verkkosivuilla tai tekstaripalstoilla on kadehdittu kunnallisia vuosilomia ja silti yksityinen puoli ei ole tehnyt mitään vuosilomiensa eteen. MDI: ltä hyvä huomio. Kun yksityisen Pekkaset ja vuosilomat lasketaan yhteen, niin vapaita kertyy 15… Lue lisää »

pertti

Katsoppas tarkemmin niitä sopimuksia, ettei tarvitse kirjoittaa roskaa. Niihin lomapäiviin kuluu myös lauantait vaikka lauantait kuuluukin viikonloppuvapaaseen muuten. Eikä niitä ole vähintäin 30 päivää, vaan tasan kolmekymmentä päivää lukee sopimuksessa, Siinä lukee myös, että lauantait lasketaan mukaan. Olen ollut metallissa johtavassa asemassa ja tämä loma-asia on fakta.
Kaupunkilla on samalla tavalla pekkaset kuin mulakin, se on laki mitä ei voi ottaa pois. ”Pekkanen” toimii kaupungilla nii, että se on joka viikko tunneista pois. Ette tee 40 h. viikossa.

Allan

Niin suurimmassa osassa sopimuksia SAK: yksityispuolella koskee 30 päivän vuosiloma. Poikkeuksia löytyy esimerkiksi vakuutusalalla siksi kirjoitin vähintään. Kirjoitin ihan oikein. Lauantait lasketaan mukaan, kuten olen kirjoittanut ja lauantai on palkallinen lomapäivä yksityisellä. Lomajaksossa ma- pe on yksityisellä kuusi palkallista lomapäivää. Kunta-alalla on ma- pe viisi palkallista vapaapäivää ja yksi palkaton vapaapäivä sunnuntain lisäksi. Julkisella puolella ei työaikaa ole lyhennetty 100 tunnilla kuten yksityisellä on lyhennetty 100 tuntia eli 12,5 pekkaspäivää, jotka kaikki ovat palkallisia. Julkisella ei ole työajan lyhennystä lisätty, vaan tilanne on sama kuin alunperinkin. Yksityisellä on pekkasiakin lisätty alkuperäisestä. Julkisella oli alunperinkin vähemmän lyhennettyä työaikaa kuin yksityisellä. Luulisi… Lue lisää »

kunnallinen

Ei Perttiä kiinnostane, miten asiat oikeasti ovat.

Näin nämä asiat nyt vaan halutaan kokea.

Vapaa Kanaherra

Epäilen, että ’pertti’ on ’matti’, joka viime vuonna lopetti kirjoittelun. Pienellä kaivelulla löytynee viesti lopettamispäätöksestä.

Pertti, pitääkö paikkansa?

Allan

Julkisten lomien kadehtijoille vielä lisä pohdittavaa:

Jos välttämättä halutaan verrata julkisen ja yksityisen vuosilomia viikottain, niin kunta-alalla viikon vuosilomassa ma-su on ainoastaan 5 palkallista lomapäivää.
Yksityisellä vuosilomassa ma-su on 6 palkallista lomapäivää.

No on se

Pitkät kesälomat? Julkisella 38 lomapäivää (seniililoma) ja jos ottaa lomarahat vapaana saa 19 päivää lisää. Viikossa kuluu vain 5 lomapäivää, eli noin 9 kk joutuu olemaan töissä ja 3 kk lomalla. Onko se liian pitkä?

Allan

No on se. Kirjoitat pötyä. Ei lomarahoja oteta vapaana tuosta vaan kunta- alalla. Lomarahan vaihtosopimus oli määräaikainen ja on nyt päättynyt. Aiemmin oli ongelmia paikallisesti tehdyissä lomarahan vaihtosopimuksissa, kun lomarahat vaihdettiin huonolla vaihtosuhteella. Usein vaihtosuhde oli sellainen, että koko päivän palkkaa vastaavalla summalla sait puolen päivän vapaata vastaavan ajan vapaaksi. Joitain paikallisia lomarahasopimuksia on tehty poikkeusluvalla ja niihin on saatu Jopa lupa jatkaa vaikka pääsopimus on irtisanottu, mutta pääsääntöisesti niitä ei tehdä kun kunnallinenpääsopimus on irtisanottu. Kunnallisella- alalla lomaraha on osa vuosipalkkaa, eikä vuosipalkan osan vapaaksi vaihtamisesta ole tehty pysyviä vaihtosopimuksia. On totta, että viikossa kuluu 5 palkallista lomapäivää viikon… Lue lisää »

Allan

17 vuotta työskennellyt kuntatyöntekijä on ansainnut palkallisia vuosilomapäiviä urallaan vähemmän kuin 17 vuotta työskennellyt yksityisen puolen työntekijä urallaan.
Tämä johtuu kuntatyöntekijän 10 vuoden alku- uran palkallisten vuosilomapäivien alhaisemman määrän aiheuttamasta 20 palkallisen vuosilomapäivän velasta verrattuna yksityisen puolen työnteijöihin.