Koronaviruksen leviäminen on saanut osan salonseutulaisista hamstraamaan käsidesin ja hengityssuojainten lisäksi kuivaruokaa ja wc-paperia. Ostoskäyttäytymisen muutos on pantu merkille ruokakauppojen ja apteekkien lisäksi rautakaupoissa, joihin asiakkaat ovat suunnanneet ostoksille apteekkien hengityssuojainhyllyjen huvettua.

Meriniityn K-Raudan kauppias Tuomo Erjala sanoo kuulleensa helsinkiläisasiakkaan ostaneen lähiseudun rautakaupasta kaksi jätesäkillistä hengityssuojaimia. Menekki on ollut huomattava myös hänen omassa kaupassaan: valikoimassa on jäljellä enää muutamia kalleimpia eikä lisää ole ihan heti luvassa.

– Etenkin matkalle lähtevät ovat käyneet hakemassa hengityssuojaimia. Yksikin Jenkkeihin matkustanut asiakas osti yhden meno- ja toisen paluulentoa varten. Kolmosluokan hengityssuojan tarvitsee, jos aikoo koronalta suojautua, myymäläpäällikkö Arto Laakso toteaa.

Hengityssuojaimet on jaettu kolmeen luokkaan. Bakteereilta ja viruksilta suojaavat samat ylimmän luokan hengityssuojaimet, jotka estävät homeitiöiden, siitepölyn ja myrkyllisten hiukkasten hengittämisen.

– Ykkösluokan suojaimet on tarkoitettu suojaamaan yleiseltä pölyltä, kakkosluokan suojat esimerkiksi liuotinhöyryiltä ja kolmas luokka käytettäväksi vaativissa purkutöissä kuten asbestipuruissa ja hometaloissa, Laakso huomauttaa.

Salon Vanhasta apteekista myytiin ammattikäyttöön tarkoitetut hengityssuojaimet loppuun maanantaina.

– En tiedä, milloin saamme niitä lisää. Kevyemmistä suojista ei ole viruksia vastaan mitään hyötyä, mutta ne loppuivat jo useampi viikko sitten, farmaseutti Marja Borenius kertoo.
Käsidesistä on jo huutava pula niin päivittäistavarakaupoissa kuin apteekeissa.

– Kaikki menee sitä mukaa kuin tulee. Olemme joutuneet rajoittamaan käsidesin myynnin yhteen pulloon asiakasta kohden, jotta useammalle riittäisi, Marja Borenius toteaa.

– Teollisuus tekee käsidesiä kolmessa vuorossa, muttei pysty valmistamaan sitä vauhtia kuin ihmiset haluaisivat ostaa. Meillekin tulee murto-osa siitä, mitä olemme tilanneet, Salon K-Citymarketin kauppias Tom Eriksson kertoo.

– Säilykkeitä ja kaikkia hyvin säilyviä elintarviketta makaroneista lähtien menee tavallista enemmän. Vessapaperia ei nyt ihan suunnattoman paljon tavallista enempää ole ostettu, Eriksson arvioi.

Somerolainen Arto Mäki oli maanantaina Salossa hankkimassa vaimolleen Poli Irayine Denise Paola Islamialle ja tämän tyttärelle Poli Imaol Mia Lyne Schemarialle lisää suomalaisiin oloihin sopivia varusteita. Koronavirustartunnalta perhe pyrkii suojautumaan hyvällä käsihygienialla. Kuva: SSS/Santeri Haranto

Somerolaisen Arto Mäen vaimo Poli Irayine Denise Paola Islamia lensi Norsunluurannikolta Lissabonin kautta Suomeen viime perjantaina 6-vuotiaan tyttärensä Poli Imaol Mia Lyne Schemarian kanssa. Hän ei huomannut koronaviruksen aiheuttaneen suurempaa hälyä sen paremmin lennoilla kuin kentilläkään, vaikka joutui viettämään Lissabonin kentällä 16 tuntia koneen vaihtoa odotellessa.

– Afrikassahan tartuntoja ei vielä juurikaan ole ollut, Mäki toteaa.

Hän sanoo, ettei perhe ole ihmeemmin varautunut koronavirusepidemian varalta.

– Käsidesiä käytämme säännöllisesti ja voi olla, että kaapissa on hiukan tavallista enemmän spagettia, Mäki hymähtää.

Myös perniöläiset Hanne ja Timo Ahlfors ovat varautuneet koronatartuntaa vastaan hankkimalla yhden pullon käsidesiä kotiin ja toisen autoon.

– Ruokaa meillä on muutenkin kotona muutamaksi päiväksi. Viikko eristyksissä menisi ihan kevyesti ja sitten voitaisiin siirtyä pakastimen sisältöön, Timo Ahlfors vakuuttaa.

– Näkkileipää täytyy muistaa ostaa! Sehän säilyy.

Pariskunta aikoo suunnata kahden viikon päästä Espanjan Aurinkorannikolle.

– Tässä seurataan nyt tarkkaan tautitilanteen kehittymistä. On käynyt mielessä, että pitäisikö lennoille ostaa hengityssuojaimet, Hanne Ahlfors pohtii.

Perniöläiset Hanne ja Timo Ahlfors ostivat viikko sitten käsidesiä kotiin ja autoon. – Nyt mietityttää, pitäisikö hankkia Espanjan-lentoja varten hengityssuojaimet. Kuva: SSS/Santeri Haranto

Suur-Seudun Osuuskaupan ryhmäpäällikkö Sari Danielsson sanoo S-ryhmän kaupoissa olleen vielä rauhallista koronan suhteen.

– Ruoan hamstraukset ovat yleensä Suomessa liittyneet enemmän lakkoihin kuin epidemioihin, hän toteaa.

– Olemme kuitenkin tuoneet esimerkiksi säilykkeitä aiempaa enemmän tarjolle. Joku yksittäinen asiakas saattaa haluta valmistautua mahdolliseen epidemiaan paremmin, hän miettii ja toteaa kaiken myyntiin saadun käsidesin menneen isoista pieniin matkapulloihin.

Osa kuluttajista kerää koteihinsa ylimääräistä käsidesivarastoa, mutta myös kauppojen henkilökunta on lisännyt käsien pesua ja desinfiointia.

– Keskustelin juuri makeisedustajan kanssa, joka kertoi desinfioivansa kätensä autosta lähtiessään, pesevänsä kätensä kauppaan tullessaan ja sieltä lähtiessään, ja käyttävänsä käsidesiä vielä autoon palatessaankin, Tom Eriksson huomauttaa.

Hän muistuttaa, että koronan takia ei pitäisi olla syytä sen suurempaa hysteriaan kuin tavallisen kausi-influenssankaan takia. Eriksson on kuitenkin miettinyt, miten kävisi kaupan, jonka henkilökunnasta joku saisi tartunnan.

– Emme kiellä henkilökuntaa matkustamasta, mutta totuushan on se, ettei kukaan nyt matkusta ilman pakottavaa syytä.

– Maanantaina tulleet 16 käsidesipulloa myytiin kahdessa tunnissa. Nyt on enää nämä henkilökunnan omassa käytössä olevat jäljellä, Salon Vanhan apteekin farmaseutti Taru Leppämäki kertoo. Kuva: SSS/Santeri Haranto