Salon kansalaisopisto keskeyttää toimintansa koronaviruksen leviämisen estämiseksi. Vain lasten ja nuorten kurssit jatkuvat. Rehtori Päivi Pölönen toteaa, että ratkaisu on tehty tartuntatautien ylilääkäri Kaisa Ellän suosituksen perusteella riskiryhmien suojaamiseksi. Sulku kestää 16.3.–30.4. Kurssilaisille on jo tiedotettu asiasta.

– Kansalaisopiston kursseille voivat osallistua eri ikäiset ja monisairaat ihmiset, joten on turvallisinta keskeyttää kaikki aikuisten kurssit. Päätoiminen henkilökunta jatkaa töissä ja seuraa tilanteen etenemistä. Joitain kursseja voidaan mahdollisesti jatkaa sulun päätyttyä, Pölönen kertoo.

Hän toteaa, että lasten ja nuorten kurssien pitämistä voidaan jatkaa:

– He eivät ole riskiryhmää taudin levittämisen eivätkä sairastumisen osalta.

Myös maahanmuuttajakoulutus jatkuu, mutta etäopetuksena.

– Aikuisten perusopetuksen alkuvaihe on lakisääteistä ja meillä on hyvät valmiudet jatkaa sitä verkossa. Työllisyyspalvelujen kanssa neuvotellaan kuntouttavan työtoiminnan ja vastaanottokeskuksen kanssa turvapaikan hakijoiden kielikoulutuksen jatkosta.

Koko kevään kestävä sulku on Salon kansalaisopistolle iso ja murheellinen asia. Musikaalikurssin ensi-illasta 29.3. alkavaksi suunniteltua laajaa opistofestivaalia on valmisteltu kovalla työllä. Tapahtumasarjan piti sisältää muun muassa musiikkiesityksiä, teatteria, tanssinäytöksiä, runomatineoita sekä erilaisia kuvataiteen ja kädentaitojen näyttelyjä.

– Alamme miettiä, pystymmekö järjestämään esityksiä myöhemmin keväällä tai syksyllä tai taltioimaan niitä niin, ettei tehty työ ja nähty vaiva menisi kokonaan hukkaan, Pölönen lupaa.

Kevään aikana Salon kansalaisopistossa oli tarkoitus alkaa kolmisenkymmentä uutta kurssia. Kesäksi on suunniteltu sirkus-, kuvataide- ja teatterileirejä. Pölönen toivoo, että ne voidaan toteuttaa.

Salon kansalaisopiston taideopettaja Jaana Saarion perjantai-illan kurssilaiset loistivat poissaolollaan. – Aiemmin päivällä kokoontuneessa eläkeläisten ryhmässä kaikki olivat paikalla. Kuva: SSS/Minna Määttänen

Somero-opisto jatkaa toimintaansa toistaiseksi tavalliseen tapaan. Koulutuskoordinaattori Riitta Ryhtä arvioi, että koronaepidemian takia opiskelijoita alkaa vähitellen jäädä pois ryhmistä.

– Tilanteet voivat muuttua hyvinkin nopeasti ja saattaa olla, että lopetamme kursseja suunniteltua aiemmin, hän toteaa.

– Jos opettaja kokee, ettei halua tulla pitämään opetusta, hyväksyn koronatilanteen perusteluksi. Opetuskerta siirretään pidettäväksi myöhempänä ajankohtana, joskin nyt voi olla, ettei kevätlukukautta enää riitä.

Suurin osa Somero-opiston kevätkauden toiminnasta loppuu vappuun mennessä.

”Kurssin päättyminen yllätti”

Aikuisille annettavassa taiteen perusopetuksessa opiskelevat halikkolainen Tanja Lehtiö ja salolainen Kirsi Leimu surevat harrastuksensa katkeamista.

– Tylsää, Leimu painottaa.

– Mutta viemme työt kotiin ja yritämme edistää niitä siellä.

Kevään viimeinen maalauskerta taiteen perusopetuksessa veti halikkolaisen Tanja Lehtiön haikeaksi. Hän pitää kuitenkin varotoimenpidettä hyvänä. – Kyllä näitä kursseja ehtii käydä myöhemminkin. Kuva: SSS/Minna Määttänen

Kansalaisopiston kuvataideaineiden suunnittelijaopettaja Jaana Saario lupaa olla oppilaisiinsa yhteyksissä muun muassa sähköpostin välityksellä.

– Tilanne on outo, mutta harrastustoiminnan peruuntuminen muutamaksi viikoksi ei kuitenkaan ole maailmanloppu, hän muistuttaa.

– Kurssin päättyminen yllätti, mutta koronaviruksen leviämiseltä kannattaa varmasti varautua kaikin mahdollisin keinoin. Kyllä näitä kursseja ehtii käydä, Lehtiö tuumaa.

Salon kansalaisopiston taiteen perusopetuksessa on 14 aikuisopiskelijaa, joista perjantai-iltapäivällä paikalle saapui vain kolme.

– Suuri osa on jäänyt pois. Aiemmin perjantaipäivällä kokoontuneessa eläkeläisten ryhmässä kaikki olivat paikalla, Saario toteaa.

Hän suhtautuu epäilevästi siihen, miten opetuksen jatkaminen sulun päätyttyä onnistuu.

– Itselläni olisi kalenterissa tilaa opetustyölle, mutta luokkahuoneista voi tulla pulaa, koska uusia kursseja on alkamassa.

Huolestunut

Nyt ne ikäihmiset parveilevat kauppakeskuksissa hankkimassa tartuntoja. Peliautomaattia hakattiin paljain käsin vielä eilen. Sitten vaaditaan viellä kouluja suljettavaksi ja kaiken maailman pakkolakeja, vaikka itsesuojelukyvystä ei ole hajuakaan.

korona

Somerolla leikitään tulella vai sanottaisiinko että leikitään korona viruksella.

Riitta Ryhtä

Someron perusturvalautakunta kokoontuu huomenna päättämään Somero-opiston toiminnan keskeyttämisestä. Riitta Ryhtä