Koronainfluenssan vääjäämätön eteneminen on alkanut rajoittaa koululaisryhmien reissaamista.

– Koulujen ulkomaille suuntautuvat matkat perutaan toukokuun loppuun asti eikä ulkomaisia vierailijoita oteta vastaa, Salon lasten ja nuorten palveluiden johtaja Pia Setälä linjaa.

– Yksi perusopetuksen ryhmä oli lähdössä Ranskaan, mutta matka piti perua. Sitäkin on jo mietitty, pitäisikö liikkumista rajoittaa myös kotimaassa.

Koululaisten poissaolojen määrän kasvua seurataan tarkasti. Mahdollisiin kotikaranteeneihin on kehotettu valmistautumaan niin, että oppilaat säilyttävät valtaosan oppimateriaalista kotonaan.

– Opettajat varautuvat hoitamaan osan opetuksesta verkossa, jos karanteeniin mennään, Setälä huomauttaa.

Ylioppilaskirjoitukset pääsivät mallikkaasti alkuun tiistaina.

– Tällä hetkellä tilanne näyttää vielä hyvältä, mutta taudin saapuminen Saloon on vain ajan kysymys. Yritämme toimia maalaisjärjellä ylioppilastutkintolautakunnan, terveydenhuollon asiantuntijoiden ja kaupungin ohjeistuksia seuraten. Reagoimme tilanteen mukaan, Salon lukion rehtori Juha-Markus Koistinen toteaa.

YTL on ohjeistanut lukioita muun muassa siitä, miten yksittäisissä sairastumistapauksissa toimitaan kirjoitusten uusimisen suhteen. Suurempia järjestelyjä tarvitaan vasta sitten, jos abiturientteja sairastuu joukoittain.

Salon lukion kevätohjelmaan sisältyi yksi viikon mittainen kurssi Keski-Euroopassa ja yksi opiskelijavierailu loppukevääksi.

– Nyt on päätetty, että ylimääräisiä riskejä ei oteta. Emme lähetä opiskelijoita emmekä opettajia ulkomaille ehdoin tahdoin sairastumaan. En usko, että tilanne helpottaa vielä toukokuussa, Koistinen pohtii.

Hermannin yläkoulussa suurimpana murheena on yhdeksättä käyvien kieliluokkien kohtalo. Luokat ovat keränneet pitkään rahaa toukokuun puoliväliin varattuihin matkoihin, joista toisen kohteena on Malta ja toisen Norja.

– Ne peruttaisiin saman tien, jos ne olisivat aiemmin keväällä, mutta nyt toivomme Finnairilta aikalisää. Yhtiö on kertonut suhtautuvansa koululaisryhmiin joustavasti. Olisimme paljon viisaampia, jos saisimme seurata tilannetta vielä kuukauden, vs. rehtori Hannu Pölönen painottaa.

Jos ulkomaan retket pitää perua, on kerätyille rahoille keksittävä muuta käyttöä, koska yhdeksäsluokkalaiset jättävät Hermannin kevätlukukauden jälkeen. Pölönen ei soisi matkojen vaihtuvan Teijolla yhden hengen teltoissa toteutettaviin leirikouluihin.

Koronavirustilanne on toistuva keskusteluaihe opettajien kahvipöydässä, jossa pohditaan kouluarkea kuten olisiko järkevää lopettaa parityöskentelyt ja menevätkö koulut saman tien kiinni, jos yksi tartuntatapaus tulee.

– Myös matkan jälkeisen varoajan riittävää pituutta mietitään, koska meiltä on koko ajan muutama oppilas lomamatkalla perheensä kanssa, Pölönen kertoo.

Hän arvioi, että ainakin Italiasta palaavien on pysyttävä kotona tartunnan 5–10 päivän itämisaika.

– Urheiluseurat ovat opastaneet pitämään ulkomaan matkan jälkeen kahden viikon tauon harjoituksista.

Pölönen on huolissaan siitä, ymmärtävätkö nuoret, miten suuri merkitys käsihygienialla on taudin leviämisen ehkäisyssä.

– Pesevätkö kaikki pojat käsiään edes päivittäin?

 

”Influenssakauden normaalit käytännöt”

Salon IoT Campuksella noudatetaan normaalia influenssakauden käytäntöjä. Salo IoT Park Oy:n toimitusjohtaja Jukka Vakula toteaa, että käsidesiä on pantu tarjolle eri puolille kampusta ja siivouskertoja on lisätty.

– Täällä on paljon porukkaa ja eri puolilta maailmaa, mutta toistaiseksi mitään suurempaa hämminkiä ei ole. Asiasta kysellään paljon. Käsien pesua ja käsidesin käyttöä suositellaan, hän huomauttaa.

– Jokainen yritys tarkastelee asiaa omasta näkökulmastaan. Vielä en ole kuullut matkustusrajoituksista.

Järki käteen nyt!

Turun yliopisto käskee henkilökuntaa ja oppilaita, jotka tulevat tautialueilta, pysymään kotona, tekemällä etätöitä tai etäopiskelua. Miksi tälläistä käskyä ei anneta yleisesti alueilta tuleville? Kun kumminkaan ei näköjään tajuata itse jäädä kotiin. Nämäkin Italiasta tuleet, tartunnan saaneet, jos olisivat hetii pysyneet kotona, olis tartunnan saaneita vähemmän. Siis ihmiset älkää enää matkustako Italiaan ja jos tulette tautialueilta, pysykää kotona pari viikkoa, tässä tilanteessa työnantajat kyllä joustaa.