Salon rakennusvalvonta sai moitteet Horninkatu 9:n kerrostalon luvasta

18
Horninkatu 9:n asemakaava sallii nelikerroksisen talon rakentamisen. Apulaisoikeusasiamiehen mukaan talossa on enemmän kerroksia ja lisäksi kookas autotalli maan alla.

Eduskunnan apulaisoikeusasiamies Maija Sakslin moittii Salon rakennusvalvontaa Horninkatu 9:n kerrostalon luvittamisesta.

Sakslinin mukaan rakennusvalvonta toimi lainvastaisesti myöntäessään kerrostalolle rakennuslupaa.

Tarkastusinsinööri Timo Tammi teki virheen antaessaan luvan rakennustöiden aloittamiselle ennen kuin rakennuslupa oli lainvoimainen. Päätöksestä puuttui lain vaatima perustelu.

Lisäksi rakennus- ja ympäristölautakunta ja Tammi laiminlöivät velvollisuutensa toimittaa oikeusasiamiehen pyytämiä tietoja.

Salolainen arkkitehti Markku Axelsson kanteli Horninkatu 9:n luvittamisesta ja valvonnasta eduskunnan oikeusasiamiehelle, koska hänen mielestään Rakennustoimisto Asuntomestarit Oy:n talo on asemakaavan vastainen.

Asuntomestarit sai tehdä tontille nelikerroksisen talon ja siihen maanalaisen autosuojan. Asemakaavassa sallittu kerrosluku oli neljä. Maanalaisista autopaikoista ei kaavassa mainittu mitään.

Apulaisoikeusasiamiehen mukaan Horninkatu 9:n talossa on rakennusluvan leikkauskuvan perusteella viisi liike- tai asuintiloiksi suunniteltua kerrosta sekä ullakko maanalaisten tilojen lisäksi. Kerrosalan ylitystä ei voi pitää vähäisenä.

Sakslinin mukaan rakennushankkeen suhde asemakaavan mahdollistamaan rakentamiseen olisi pitänyt selvittää ja dokumentoida ennen päätöstä. Maanalainen rakentaminen olisi edellyttänyt poikkeamista asemakaavasta.

”Haluan kiinnittää huomiota siihen, että maankäyttö- ja rakennuslain mukaista lupamenettelyä ei ole tarkoitettu korvaamaan kaavoituksella tapahtuvaa vuorovaikutteista maankäytön suunnittelua”, päätöksessä sanotaan.

Apulaisoikeusasiamies pyysi Axelssonin kantelusta lausuntoa lautakunnalta ja tarkastusinsinööriltä. Lautakunta ei vastannut yksityiskohtaisesti kantelijan esittämiin väitteisiin. Se ei ottanut kantaa myöskään väitteisiin tarkastusinsinöörin lainvastaisesta toiminnasta.

Timo Tammi puolestaan ilmoitti, ettei hän pysty antamaan lausuntoa asiassa jäätyään eläkkeelle.

Apulaisoikeusasiamiehen mukaan sekä lautakunta että Tammi toimivat vastoin perustuslakia ja eduskunnan oikeusasiamiehestä annettua lakia, koska eivät antaneet ylimmälle laillisuusvalvojalle tämän tarvitsemia tietoja.

Axelsson kiinnitti kantelussaan huomiota myös siihen, että Timo Tammi (sd.) toimii Salon kaupunkikehityslautakunnan puheenjohtajana.

Tammi on ollut viranomaisena hyväksymässä Asuntomestareiden rakennuslupahakemusta, ja samaan aikaan hän on ollut luottamushenkilönä käsittelemässä yhtiön asemakaavamuutosta samalla tontilla Torikadun puolella. Axelssonin mielestä Tammen asema päättäjänä on erikoinen.

Apulaisoikeusasiamiehen päätöksessä ei puututa kaavamuutokseen, koska vakiintuneen käytännön mukaan oikeusasiamies ei puutu vireillä oleviin asioihin. Kaavan laillisuutta voidaan käsitellä vasta, kun valtuusto on hyväksynyt sen.

18 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Raksamies
1 vuosi sitten

Taas yhdet moitteet kaupungin touhuista? Loppuuko nämä ikinä? Virkamiehet vaihtoon ja nykyiset eläkkeelle tai pakkolomalle.

keijo.k
1 vuosi sitten

Alkaa olemaan normitapa Salossa?!

Allan
1 vuosi sitten
Reply to  keijo.k

Pitää varmaan sanoa: Jee Salo mainittu 👍👍, että kelpaa Virkailijalle.

No todellisuudessa olen samaa mieltä kuin keijo.k.

Päättäjille miettimistä
1 vuosi sitten

Eikö enää ole tavanomaista maltillista rakennusluvitusta, jossa vanhat rakennukset korvataan saman tyyppisillä uusilla? Salon kokoisessa kaupungissa ei olisi tarvetta kaavoittaa ja tehdä maksimaalisen suuria kerrostaloja kuten Helsingissä. Iäkkäitä heikkokuntoisia kortteleita on meillä keskustassakin niin paljon, ettei tontit tule loppumaan kesken. Rakennusliikkeet tottakai haluavat käyttää jokaisen mahdollisen kerrosneliön. Mutta onko kaupunkikuva muodostettava tehokkuuden perusteella?

Make
1 vuosi sitten

Jos Salon keskustan aikoo pitää elinvoimaisena ja kiinnostavana, sinne tulisi kaavoittaa enemmän asuinneliöitä. Toisaalta halutaan tehdä keskustaan kävelykatu, kahviloita ynnä muuta, mutta kuitenkaan ei haluta asukkaita keskustaan.

Tärkeysjärjestys
1 vuosi sitten
Reply to  Make

Asunto on kaiken aikaa pelkästään siinä asuvien ihmisten käytössä. Siksi keskustoissa olisi tärkeää olla riittävän paljon sellaisia, kauppoja, liikkeitä, paviljonkiravintoloita ja harrastustiloja, joihin kaikilla on pääsy. Se tekee keskustasta elävän ja liiketoiminnoista kannattavaa. Monessa kaupungissa, myös Helsingissä, keskustan kivijalkaliikkeet eivät enää menesty, koska alue on muuttunut aktiivisesta kauppapaikasta pääasiassa koti- ja nukkumisrauhaa toivoviksi asuinkortteleiksi.

Vepa
1 vuosi sitten

Onhan toi Horninkatu 9 kuitenkin huomattavasti paremman näköinen kuin alta purettu hökkeli.

pertti
1 vuosi sitten
Reply to  Vepa

Kysymys ei ole siitä onko rakennus kauniimpi tai rumempi. Kysymys on siitä, että on olemassa laki ja säännöt. Tässäkän asiassa ei ole oltu perillä yksinkertaisista säännöistä tai on hyvä veli -systeemillä tehty tietoinen etu vastoin ohjeita rakennuttajalle.

Keijo K.
1 vuosi sitten
Reply to  pertti

Nimenomaan nuo säännöt ja lait ovat unohtuneet, kun lautakunnille laaditaan päätösesityksiä käsiteltäville asioille. Esittelijä esittää asiaa päätettäväksi, vaikka kaikki tärkeät liitteet asiasta puuttuvat lautakunnan jäsenten nähtäviltä.

Jossakin lautakunnassa on jo herätty ja palautettu asia uudelleen valmisteluun liitteiden puuttuessa, mutta sekin äänestyksen jälkeen, kun puheenjohtaja jääräpäisesti kannatti esitystä.

Virkamiehet laativat päätösesitykset kuten esittelevätkin ne, ja vastuu päätöksestä on siirretty lautakunnalle.

Massit
1 vuosi sitten
Reply to  Vepa

Joskus kun mulla on massii riittävästi niin muutan kyseiseen taloon. Lisää vaan mörskää matalaksi ja kunnon kämppää kehiin.

Joku voisi näyttää kuulaa myös hylätyille keskustan puumörskille. Miten ihmeessä tuollaisia ampiaispesiä voi olla noilla sijainneilla?

asuntosäästäjä
1 vuosi sitten

Eikö kaupungin pidä näyttää kaupungilta? Muualla rakennetaan 16-kerroksissa taloja ja meillä 4 on jo liikaa. Hulppea talo kaupungin ykköspaikalla, muutan kesällä jos pankki samaa mieltä.

Stadi 67
1 vuosi sitten

Salossa kaikki uudet kerrostalot näyttävät samanlaisilta laatikoilta. Tehdäänkö ne kaikki samojen piirustuksien mukaan!?

Horninkatu on ainoa poikkeus, mutta siinäkin saisi olla monta kerrosta enemmän.

Tasapuolista
1 vuosi sitten

Onneksi asiat ovat tasapainossa. Oma autotallilaajennus maaseudulla ei mennyt läpi, koska mitattiin tarkkaan etäisyydet 40 vuotta vanhan kaavan määräysten mukaisesti.

Volkan
1 vuosi sitten

Minua jotenkin alkaa ärsyttää Salon eläkeläiset ja vanhukset. Mukaan lukien myös virkakunta. Siis todella valittaja sekä valittaa jokaisesta asiasta.

Jarmo J.
1 vuosi sitten
Reply to  Volkan

Hei, Volkan, eivät kaikki vanhukset ja eläkeläiset valita, hämmästelevat vain. Itse olen asunut täällä 78 vuotta, ja hyvin on mennyt, enimmäkseen.

Kuntalainen K
1 vuosi sitten

Vaikuttaa siltä, että jääviys asioita ei enää huomioida Salossa. Tässä tapauksessa, vaikka on eläkkeellä, niin silti on riittävä pääsy asiatietoihin, jotta pystyy antamaan selvityksen.

Paluumuuttaja
1 vuosi sitten
Reply to  Kuntalainen K

Virkamiehiä ei myöskään pitäisi äänestää tai valita luottamustehtäviin.

Allan
1 vuosi sitten

Tämänkin asian jatkokäsittely näkyy lautakunnan esityslistan mukaan olevan seuraavanlainen: Lautakunta merkitsee asian tiedoksi, ja se saatetaan henkilökunnan tietoon. Ei siis mitään toimenpide-ehdotusta.

Salossa tiedoksimerkiseminen on tähän asti merkinnyt, että – hehheh – tulipahan tämmöinenkin. Nyt on lautakunnalla näytön paikka siitä, painetaanko tämän kaltaiset asiat taas villaisella.