SalPa tarjoaa ostosapua riskiryhmässä oleville

0
SalPan pelaajat Otto Mäkinen (vas.) ja Onni Vesterinen ovat valmiina auttamaan kauppa-apua tarvitsevia. Kuva: SSS/Jan Sundman

Salon Palloilijat ovat aloittaneet avun tarjoamisen salolaisille koronaviruksen riskiryhmään kuuluville, jotka kokevat kaupassakäynnin riskialttiiksi. SalPa Jalkapallon väki käy tarvittaessa kaupassa ja tuo ostokset kotiovelle. Päätös avun aloittamisesta syntyi viikonlopun aikana.

– Idea lähti siitä, kun näin, että jyväskyläläinen salibandyseura Happee tuli ulos tällaisen avuntarjouksen kanssa. Siitä tuli mieleen, että meilläkin on paljon nuorta, ei riskiryhmään kuuluvaa väkeä, joka voisi auttaa. Ja nyt kun harjoituksetkaan eivät pyöri, heillä on myös enemmän aikaa, sanoo SalPan markkinointia tekevä Daniel Rantanen.

Toimintaan on sitoutunut SalPa Jalkapallon edustusjoukkueen pelaajia, seuran valmentajia sekä muita toimihenkilöitä. Palvelulla ei haeta taloudellista hyötyä, vaan apu on tarvitsijoille täysin ilmaista.

– Tämä on hyväntekeväisyyttä. Autetaan niitä, jotka apua tarvitsevat, Rantanen summaa.

 

SalPa Jalkapallon ostosapua voi tilata ottamalla yhteyttä sähköpostilla: daniel.rantanen22@gmail.com tai soittamalla tai laittamalla viestin numeroon 040 7389523.

Yhdessä sovittuna aikana SalPan avustaja tulee käymään avun tilaajan luona, ja tilaaja antaa avustajalle ostoslistan sekä rahaa ostoksia varten. Kauppareissun jälkeen avustaja tuo asiakkaalle ostokset ja palauttaa ylijääneet rahat.

– Me emme ole tottuneet järjestämään tällaista, mutta eiköhän se näin toimi, Rantanen naurahtaa.

Apua tarjotaan erityisesti Salon keskusta-alueella, koska kaikilla nuorilla pelaajilla ei ole autoa käytössään.

– Kaupunkialueella pystymme tarjoamaan apua saman vuorokauden aikana. Yritämme parhaamme mukaan auttaa myös keskustan ulkopuolella asuvia salolaisia, mutta sitä emme voi taata saman päivän aikana, sanoo SalPa Jalkapallon valmennuspäällikkö Ilkka Virtanen.

Vielä toistaiseksi SalPa Jalkapallo ei osaa arvioida, kuinka paljon tällä palvelulla tulee olemaan kysyntää.

– Jos yhteydenottoja tulee hirveästi, niin silloin tarvitsemme tietysti lisäjoukkoja, Daniel Rantanen toteaa.

– Mutta ehkä tämän avauksemme jälkeen muitakin seuroja innostuu lähtemään mukaan samanlaiseen toimintaan, hän lisää.

 

Salon naapuriapu -ryhmä tuo
yhteen auttajat ja avun tarvitsijat

Myös monet yksittäiset ihmiset haluavat nyt auttaa apua tarvitsevia. Salolainen Sari Wiberg perusti viikonloppuna Facebookiin Salon naapuriapu -ryhmän, joka on houkutellut pienessä ajassa paljon jäseniä. Tiistaina heitä oli jo yli 200.

– Innostuin perustamaan ryhmän nähtyäni llta-Sanomissa jutun, joka kertoi helsinkiläisestä Inna Jensénistä , Wiberg kertoo.

Jensén oli miettinyt, miten naapurin iäkäs nainen pärjää kotonaan koronavirustilanteen keskellä. Niinpä hän sujautti naiselle lapun, jossa kertoi puhelinnumeronsa ja tarjosi apuaan vaikka kaupassa käyntiin. Kävi ilmi, että naapuri sairastaa keuhkoahtaumaa, lääkkeet olivat lopussa ja apteekkireissu pelotti häntä. Naisella ei ollut ketään läheistä apunaan, ja niin Jensén kävi hänen puolestaan asioilla.

– Oma äitini on samanlaisessa asemassa, mutta minä autan häntä. Juttu sai minut miettimään, kuinka voisi auttaa muita samanlaisessa tilanteessa olevia, joilla ei ole omaisia lähellä, Wiberg kuvailee.

Wibergin perustaman Salon naapuriapu -ryhmän tarkoitus on saattaa yhteen salolaisia avun tarvitsijoita ja avun tarjoajia. Molemmat voivat liittyä ryhmään ja löytää sitä kautta toisensa.

– Olen neuvonut, että ihmiset eivät laittaisi puhelinnumeroitaan Facebookiin kaikkien nähtäville, vaan yhteystiedot vaihdetaan Messengerissä yksityisviestillä, Wiberg muistuttaa.

Läheskään kaikki iäkkäät avun tarvitsijat eivät ole Facebookissa, joten muitakin väyliä avun tarjoamiseen tarvitaan.

– Muistakaa lähellä asuvia vanhuksia tai niitä joiden perussairaus estää heitä käymästä asioilla. Tarjotkaa heille apuanne, tai pyytäkää heidän puolestaan apua Salon naapuriapu -ryhmässä, Wiberg kannustaa.

Avun tarvitsijat, joilla ei ole internetiä käytössään, voivat soittaa myös suoraan Sari Wibergille ja pyytää apua: 040 5005189.

Wiberg on ajatellut, että Salon naapuriapu -ryhmä voisi jatkaa toimintaansa vielä senkin jälkeen, kun koronaviruksesta on selvitty.

– Ihmiset tarvitsevat monenlaista naapuriapua. Ryhmän kautta sitä voi saada ja tarjota myöhemminkin.

 

Särkisalossa voi pyytää
asiointiapua Yhres-toiminnalta

Särkisalossa apua riskiryhmäläisille tarjoaa Särkisalokotiyhdistyksen Yhres-toiminta.

Kaikki Yhresin ryhmätoiminta on keskeytetty 13. huhtikuuta saakka, ja Särkisalokoti on suljettu aina itsepalvelukirjastoa myöten. Vain päiväkoti jatkaa toimintaansa.

Nyt Yhres-toiminta keskittyy tarjoamaan asiointiapua riskiryhmiin kuuluville ja yli 70-vuotiaille, jotka on velvoitettu pysymään erillään kontakteista mahdollisuuksien mukaan.

– Ensisijaisesti tietysti omaiset auttavat omia läheisiään välttämättömissä asioinneissa, kuten kauppa- ja apteekkikäynneissä. Kaikilla ei kuitenkaan ole lähellä asuvia omaisia, ja heitä autamme yhdessä, sanoo Yhres-toiminnan toiminnanjohtaja Päivi Engblom.

Asiointiapua tarvitsevat voivat soittaa Päivi Engblomille numeroon 040 132 6385. Samaan numeroon voivat ilmoittautua myös ne vapaaehtoiset, jotka ovat halukkaita auttamaan. Engblom hoitaa itse asiointiapua, mutta tarvitsee apukäsiä.

– Toivon, että sellaiset henkilöt olisivat minuun yhteydessä, jotka käyvät kaupassa ja voisivat samalla hoitaa muidenkin kauppa-asioita, Engblom toteaa.

Elintarvikemyymälä ja kahvila-ravintola Tiiranta ja Yhres tarjoavat yhdessä riskiryhmiin kuuluville ja yli 70-vuotiaille särkisalolaisille ruokakuljetusta. Tiirannasta voi tilata arkisin kotiin lämpimän aterian tai ostoskassin. Ateria ja ostokset ovat maksullisia, mutta kotiinkuljetus on ilmainen. Tilauksen voi tehdä numerosta 02 7324563.