Siisteys on kohtuullinen toive

2
Salon Seudun Sanomien lukijoiden mielestä Salon parasta tunnelmaa löytyy muun muassa jokirannasta. Kuva: SSS/Santeri Haranto

Mitä kuuluu Salon keskustalle? Salon Seudun Sanomat kysyi lukijoiltaan, miten he kokevat kaupungin keskustan. Vastauksia kertyi runsaasti, ja yksi toive nousi ylitse muiden.

Vastaajien mielestä keskustan pitäisi olla yleisilmeeltään siistimpi. Moni kokee ränsistyvät rakennukset, halkeilevat maalipinnat, huonokuntoiset ikkunateippaukset, vinksallaan olevat katukivet ja repsottavat markiisit asioiksi, jotka vähentävät viihtyisyyttä ja turvallisuutta.

Salolla on pitkät perinteet kauppalana, ja Salo on tottunut olemaan kauppareissujen kohteena myös ulkopaikkakuntalaisille.

Viime vuosikymmenten kehityskulku on haastanut Salon ja muiden kaupunkien perinteisen kaupunkikulttuurin. Valtavien ostoskeskusten ja verkkokaupan voittokulku on vienyt osan asiakkaista ja tehnyt kivijalkakauppiaiden arjesta selviytymistaistelua.

Kaupungin viehätys ei ole kuitenkaan kadonnut: uusissa ostoskeskuksissakin imitoidaan katutiloja ja pyritään luomaan kaupunkimaista tunnelmaa.

Salon Seudun Sanomien kyselyyn vastanneiden mielestä Salon keskustan paras tunnelma löytyy torilta, jokirannasta ja kirjaston ympäristöstä.

Nämä kaikki ja monet muutkin keskustan piirteet ovat asioita, joita yksikään pellonlaidan ostoskeskus tai verkkokauppa eivät pysty aitoina tarjoamaan.

Kauniit vanhat ja uudet rakennukset, viheralueet, ulkokahvihetken kruunaavat auringonsäteet, torilavalta kaikuva musiikki. Nämä ja pitkä lista muita elementtejä tekevät keskustakokemuksesta jäljittelemättömän.

Salon keskustalla on paljon hyviä puolia, joita korostamalla keskustan vetovoima pitää jatkossakin.

Se ei tarkoita, etteikö viihtyisän tilan ja tunnelman eteen tarvitsisi tehdä töitä. Hieman vaivannäköä toivoisivat myös Salon Seudun Sanomien kyselyyn vastanneet lukijat.

Huvipuisto ja Uskelanmäelle nouseva funikulaari olisivat olleet suureellisia toiveita, siisteys ei. Se on varsin ymmärrettävä ja kohtuullinen pyyntö, joka kaupungin ja kiinteistönomistajien olisi syytä ottaa vakavasti.

2
Jätä kommentti

1 Comment threads
1 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
1 Comment authors
ihme touhua

Siisteyden eteen voi ihan jokainen kuntalainen oman panoksensa laittamalla roskat roskikseen eikä tumpata tupakoita kadulle eikä räkiä kaikkialle.
Se oli jo paljon ja tekisi paljon

säännöt

On totta, että jokainen voi vaikuttaa siisteyteen hyvin paljon omalla käytäytymisellään myös kaupungin katukuvassa sekä yhteisissä yleisissä tiloissa. Yököttävämpiä paikkoja ovat yleensä yleiset käymälät, joissa paikkoja sotketaan ja tuhritaan surutta. Tuskin kukaan kotonaankaan niin tekee? Vai tekeekö? Mikä sitten saa niin käyttäytymään yhteisissä tiloissa? Paljon voidaan tosiaan tehdä sillä, että jokainen opettelee edes roskat laittamaan roskiksiin, eikä heitellä tölkkejä, käärepapereja sun muita pitkin katuja. Sillä korjaantuu melkoisesti katukuva Salosta. Viihtyvyyteenkin voidaan toki panostaa kesällä mm. kukilla, mutta jos ne revitään ja sotketaan tai tehdään sellaista ilkivaltaa kuin jouluvaloille torin puussa, on selvää, ettei viihtyvyyteen panostamisessa ole silloin mitään järkeä. Ikävintä… Lue lisää »