Someron seurakunnan talous koheni – menot alittuivat ja tulot ylittyivät

0

Someron seurakunnan viime vuosi kului talouden osalta suotuisasti. Seurakunnan tilinpäätös osoittaa lähes 280 000 euron ylijäämää. Talousarviossa povattiin vielä alijäämäistä tulosta.

Seurakunnan talouspäällikkö Kirsi Parviainen on talouskehitykseen todella tyytyväinen.

– Rahaa on saatu säästöön, mikä on todella tarpeen tulevia investointeja ajatellen, hän huomauttaa.

Talouden tärkeä mittari eli tulojen ja toimintamenojen erotuksesta kertova vuosikate kohosi tilinpäätöksessä 386 000 euroon. Luku on yli 290 000 ennakoitua parempi.

Seurakunnan hyvää tilinpäätöstä selittää osaltaan vuoden 2018 lopulla tehty metsäpalstojen myynti, jonka tulot näkyvät viime vuoden tilinpäätöksessä. Seurakunta sai 31,5 hehtaarin metsäalueista 245 000 euroa, mikä oli yli 100 000 euroa arvioitua enemmän.

Seurakunnan talous kohentui viime vuoden aikana kuitenkin myös muuten, sillä menot laskivat selvästi.

– Menot olivat noin 120 000 euroa pienemmät, kuin mitä talousarviossa oli arvioitu. Säästöä tuli aineiden, tarvikkeiden ja palveluiden ostosta sekä henkilöstökuluista, Parviainen kertoo.

Vuoteen 2018 verrattuna verotuloilla katettavat toimintakulut vähenivät yli 130 000 eurolla. Seurakunta luopui viime vuoden alussa muun muassa neljännen papin virasta.

Tulopuolella tuli puolestaan metsämyynnin lisäksi muitakin tuottojen ylityksiä. Verotulot sen sijaan jäivät 25 000 euroa talousarviossa ennakoitua pienemmiksi.

Someron seurakunta on ollut viime vuodet tiukalla kulukuurilla ja kutistanut myös investoinnit minimiin. Seurakunta odottaa parhaillaan korjaussuunnitelmaa ja kustannusarviota Someron kirkosta, jonka rapistunut tiiliverhous odottaa kunnostusta.

Yt-neuvottelut saavat odottaa


Someron seurakunta ei käynnistä koronan vuoksi henkilökuntaa koskevia yhteistoimintaneuvotteluja toistaiseksi. Kirkon piirissä yt-neuvottelut korvaa niitä vastaava tuta-menettely.

Kirkkoneuvosto päätti, että seurakunta seuraa toistaiseksi koronavirustilanteen kehittymistä ja sen vaikutuksia työvoiman tarpeeseen.

– Lomautuksia koskevan menettelyn käynnistämisestä päätetään kuukauden kuluttua, jos siihen on tarvetta, seurakunnan talouspäällikkö Kirsi Parviainen kertoo.

Parviainen muistuttaa tilanteiden muuttuvan tällä hetkellä hyvin nopeasti koronaepidemian takia.