SSO aloittaa koko henkilöstöä koskevat yt-neuvottelut

6
SSO aloittaa koko henkilöstöä koskevat yt-neuvottelut. Salossa työskentelee noin kolmannes SSO:n 1200 työntekijästä. Kuva: SSS-arkisto/Kirsi-Maarit Venetpalo

Suur-Seudun Osuuskauppa (SSO) aloittaa koko henkilöstöään koskevat yt-neuvottelut maanantaina 23. maaliskuuta. Yt-neuvotteluissa harkitaan esimerkiksi lomautuksia ja muita väliaikaisia toimenpiteitä. SSO:lla on kaikkiaan 1200 työntekijää, joista noin kolmannes työskentelee Salossa.

Yt-neuvotteluiden syyksi kerrotaan koronaviruksen aiheuttama kysynnän ja asiakasmäärien lasku eri toimialoilla. Suurinta tämä on ollut ABC-myymälöissä, hotelleissa ja ravintoloissa. SSO uskoo tilanteen vielä pahenevan.

– Myös esimerkiksi autokaupassa, Sokoksessa ja partureissa tilanne näkyy. Sokoshan päätti jo, että 3+1-päiviä ei pidetä myymälöissä, SSO:n henkilöstöjohtaja Hanna Somersalo kertoo.

Alennuskampanja siirtyi kokonaisuudessaan verkkokauppaan.

Somersalon mukaan Prismoissa ja muissa päivittäistavarakaupoissa kysynnän lasku ei ole vielä näkynyt dramaattisesti. Kukaan ei kuitenkaan tiedä, mitä tapahtuu muutamien viikkojen sisällä.

Ruokakaupan toimivuus halutaan turvata kaikissa olosuhteissa.

Lomautusten määrä ja vaikutukset pyritään pitämään mahdollisimman vähäisenä. Myös esimerkiksi työehtosopimuksissa mainittuja mahdollisuuksia työaikajoustoihin halutaan käyttää hyväksi.

SSO pyrkii tarjoamaan töitä niille, joiden työt ovat heidän omalla toimialallaan nyt merkittävästi vähentyneet. Esimerkiksi ravintoloiden, ABC-myymälöiden ja kampaamoiden työntekijät voivat mennä Prismoihin hyllyttämään. Näin on myös jo tehtykin.

Toimialarajojen ylittäminen perustuu tällä hetkellä vapaaehtoisuuteen. Yt-neuvotteluiden jälkeen työnantaja voi myös ohjata työntekijän muihin kuin oman toimialansa työtehtäviin.

– Haluan korostaa, että meillä on hirveän hyvä henki. Meillä on käytössä work-chatti, jolla esimies ilmoittaa työntekijöille, missä on töitä tarjolla. Itsekin tapasin Prismassa kampaajan, joka oli siellä hyllyttämässä, Somersalo kertoo.

Hanna Somersalo ei osaa vielä sanoa, vaikuttaako koronavirus esimerkiksi toimipisteiden aukioloaikoihin. Se on mahdollista, jos esimerkiksi pienten myymälöiden väkeä sairastuu. Tämä voisi aiheuttaa töiden vähenemisen kanssa samaan aikaan myös työvoimapulaa. Myös tätä ongelmaa ehkäistään työntekijöiden liikkumisella toimialarajojen yli.

6
Jätä kommentti

4 Comment threads
2 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
5 Comment authors
Rajoitteet käyttöön

No ruokakauppa ainakin käy, kun ihmiset tyhjentää hyllyt sitä mukaa kun niitä täytetään. Esim. jauhelihalle sais laittaa rajoituksen että 1kg/asiakas. Kummasti on vegaanit ja kasvishörhöilijät hiljaa. Kummasti lihahyllyt tyhjenee ensin. Taitaa se liha kumminkin maistua kun kriisi tulee, kasvishörhöily on vaan muoti-ilmiö. Nyt ei kukaan välitä ilmatosta, vaan itsestään.

Hessu

Älä viitsi. Syön yhä kasvisruokaa. Ei ole ollut tarvetta hamstrata.

Terve

Tämä on taas sellainen kommentti, että on ihan pakko kommentoida. Kyllä välittää toisin kun sinä ja muut kaltaisesi.

Valitettavasti sinä ja kaltaisesi eivät vieläkään tajua toimia. Onneksi luonto hoitaa sen, mihin tyhmä ihminen ei pysty.

Pasi Lehtovaara

Nykyaikaa että työntekijät kuulevat YT:stä ensimmäisen kerran mediasta.

Jerppu

Monien ihmisten on tavallaan pakko hankkia elintarvikkeita ja muuta päivittäistavaraa varastoon, koska eivät voi epidemian edetessä enää mennä kauppoihin. Tällaisia ihmisiä ovat muun muassa riskiryhmiin kuuluvat ja heidän perheenjäsenensä. Myös muiden on järkevää varautua potentiaaliseen karanteeniin. Monet eivät myöskään halua ottaa riskiä, että itse levittävät tautia eteenpäin ja asettavat itsensä siksi omaehtoiseen eristykseen. Muistakaapa nyt, kun koko ajan moititte ja naureskelette ”hamstraavia” ihmisiä, että Suomessa on puolitoista miljoonaa yli 65-vuotiasta, puolisen miljoonaa diabeetikkoa, puolisen miljoonaa astmaatikkoa, sydän- ja verisuonitauteja sairastaviakin taitaa olla saman verran ja lisäksi suuri joukko muita riskiryhmäläisiä. Vaikka teillä itsellänne on varaa leikkiä viruksen kanssa ja jatkaa… Lue lisää »

Jerppu

Voisiko muuten SSO lomautusten sijaan tai ohella alkaa miettimään kotiinkuljetuksen järjestämistä tai jotain muuta tapaa myydä ruokaa ja päivittäistavaroita ihmisille, jotka haluavat tai joiden on pakko välttää kontaktia muihin ihmisiin?

Salossa ei taida olla yhtään kauppaa, joka tarjoaisi ruokaa verkkokaupasta kotiovelle kuljetettuna? Eikö se olisi juuri nyt täydellinen bisnes? Jos kaupalla ei ole henkilökuntaa tai kalustoa, niin ehdottakaapa yhteistyötä vaikka taksien kanssa. Ei mahda takseilla olla paljon töitä nyt?

Jos kotiinkuljetus ei mitenkään järjesty, niin saisiko edes palvelun, että tuotteet voisi ostaa ja maksaa netissä ja noutaa kaupan pihalta ilman, että joutuu menemään sisään tai lähelle muita ihmisiä?