Suomeen poikkeustila

0
Pääministeri Sanna Marin (vas.), sosiaali- ja terveysministeri Aino-Kaisa Pekonen sekä perhe- ja peruspalveluministeri Krista Kiuru kertoivat hallituksen koronaviruspäätöksistä. Kuva: Lehtikuva/Antti Aimo-Koivisto
  1. Hallituksen maanantaisen tiedotustilaisuuden viesti oli pysäyttävä. Koronaviruksen leviämisen takia uusia linjauksia osattiin odottaa, mutta niiden lisäksi pääministerin viesti oli, että Suomi on poikkeustilassa.

Ensimmäistä kertaa maan historiassa otetaan käyttöön vakaviin poikkeusolohin tarkoitettu valmiuslaki. Hallitus ja presidentti ovat yhdessä arvioineet tilanteen vakavuuden, ja tiistaina asia etenee eduskunnalle.

Pääministeri Sanna Marinin (sd.) esittelemä luettelo sisälsi monia kansalaisten elämää muuttavia asioita.

Koulujen sulkeminen ei tullut yllätyksenä, mutta liikkumista ja kokoontumista koskevat ratkaisut ovat kovia.

Hallitus suosittelee välttämään tarpeetonta oleskelua yleisillä paikoilla ja rajoittaa julkiset kokoontumiset kymmeneen henkilöön. Viimeistään tämä hiljentää kadut, kaupat ja kahvilat.

Ikäihmisiä suojataan kovilla kielloilla. Hoitolaitoksissa ei saa vierailla, ja kotona asuvat vanhukset pantiin karanteeniin.

Päiväkodit pidetään odotetusti auki. Tällä tavalla pyritään turvaamaan terveydenhuollossa ja muilla yhteiskunnan toiminnan kannalta elintärkeillä aloilla työskentelevien vanhempien työssä käynti.

Suomen rajat tullaan sulkemaan. Matkustuksen kieltävä päätös valmistellaan pääministerin mukaan nopealla aikataululla.

Tulossa on myös EU-tasoinen matkustusrajoitus. Komission puheenjohtaja Ursula von der Leyen vahvisti tiistaina, että unionin alueelle sallittaisiin vain välttämätön matkustaminen.

Yhteiskunnassamme on monessa tilanteessa tapana puhua talkoohengestä ja sen välttämättömyydestä. Koronaviruksen takia meneillään ovat poikkeuksellisen suuret ja käytännössä koko väestöä koskevat talkoot.

Pääministeri Marin korosti, että jokainen suomalainen joutuu omassa elämässään sietämään epävarmuutta ja epämukavuutta ikäihmisten ja riskiryhmien suojaamiseksi.

Kuluvasta keväästä tulee rankka. Senkin jälkeen ottaa vielä aikansa ennen kuin päästään palaamaan normaaliin päiväjärjestykseen – ja koronan jälkeinen normaali on jotain muuta kuin aika ennen epidemiaa.

Jätä kommentti