Tiede tutuksi pienestä pitäen

0

Tieteellisen tiedon haastaminen, kiistäminen ja suoranainen vähättely ovat lisääntyneet viime vuosina, todetaan Tieteen tiedotus ry:n tuoreimmassa tiedebarometrissa.

Suuri osa suoranaisesta tiedekielteisyydestä näyttää kuitenkin olevan vain pintakohinaa. Tiedebarometrin mukaan suomalaiset luottavat tieteeseen ja koulutukseen yhtä selvästi kuin ennenkin.

Maailma menee eteenpäin koulutuksen ja tutkimuksen avulla. Akateemisessa tutkimuksessa on havaittu, että tieteellisen ajattelun ja tieteellisten prosessien harjoittelu varhaislapsuudessa ennustavaa myönteistä koulumenestystä.

Helsingin yliopistossa on kehitetty tarinallinen tiedekasvatusmalli, jolla tiedettä viedään päiväkotilapsille ja nuorimmille alakoululaisille.

Lasten tiedekasvatuksen tavoite on hyvä: kasvattaa kriittisesti ja tieteellisesti ajattelevia aikuisia.

Tiedekasvatusmallia levittää Kide Science -niminen yritys. Viime vuonna se aloitti yhteistyön kuntien kanssa. Salo lähtee tänä vuonna mukaan ensimmäisten joukossa.

Uuden yhteistyön mukainen toiminta alkaa ensi elokuussa, mutta tiedekasvatuksessa Salossa on jo otettu ensimmäisiä askeleita. Anisten päiväkoti aloitti viime vuonna tiedekasvatusyhteistyön Alhaisten koulun ja Salon lukion kanssa.

Eskarilaiset ja nuorimmat alakoululaiset käyvät biologiapainotteisessa tiedekerhossa läheisessä lukiossa. Ikä- ja sukupolvet kohtaavat tieteen ympärillä, sillä kerhoa vetävät lukion opiskelijat biologianopettajansa kanssa.

Anisten päiväkodin johtaja Niinan Kuisman mukaan tiedekasvatus halutaan nostaa osaksi lapsen arkea (SSS 7.3.).

Kouluissa ja varhaiskasvatuksessa tehdään mielenkiintoisia asioita, jotka herättävät lapsissa ja nuorissa elävää kiinnostusta ympäröivään maailmaan – jopa yli opetussuunnitelmien pakollisen sisällön.

Tämä on hyvä muistaa, vaikka keskustelu keskittyykin helposti siihen, kuinka tiheä päiväkoti- ja kouluverkko kaupungissa on.

Jätä kommentti