Epäiletkö koronavirusta?

Tee arvio omaolo.fi-palvelussa. Palvelu on tarkoitettu koronavirustartunnan todennäköisyyden arviointiin sekä antamaan neuvoja infektion leviämisen estämisestä ja hoidon tarpeen arvioinnista.

Jos epäilet sairastuneesi koronavirukseen ja yleisvointisi on hyvä, niin tärkeintä on levätä kotona, neuvoo Varsinais-Suomen sairaanhoitopiiri. Ota yhteyttä terveydenhuoltoon vain, jos sinulle tulee vakavia oireita, kuten hengenahdistusta tai yleistilasi laskee.

Ota ensin puhelimitse yhteyttä omalle terveysasemallesi sen aukioloaikoina (katso yhteystiedot alla). Ohjeita ja neuvontaa saat tarvittaessa myös Tyks Akuutin puhelinneuvonnasta 02 313 8800. On erittäin tärkeää aina soittaa ennen hakeutumista vastaanotolle tai päivystykseen.

 

Koronan oireet

Uusi koronavirus aiheuttaa äkillisen hengitystieinfektion. Tyypillisiä oireita voivat olla yskä, kurkkukipu, kuume, hengenahdistus, lihaskivut ja päänsärky.

Salon kaupungin infopuhelimet

Salon kaupungin terveyspalveluiden neuvonta- ja infopuhelin 02 772 3023 palvelee joka päivä kello 8-20.

Puhelimessa ohjataan hoitoon hakeutumisessa ja annetaan yleistä tietoa koronaviruksesta.

Yli 70-vuotiaiden oma neuvontapuhelin 02 772 6003 vastaa ma-pe klo 9-15.

 

Terveyskeskus

Ylähengitystieoireiset potilaat hoidetaan keskitetysti Salon Pääterveysasemalla, osoite Sairaalantie 9.

Vastaanotto toimii vain ajanvarauksella. Hoidon tarpeen arviointi ja ajanvaraus numerosta 02 772 606.

Saapuminen terveyskeskukseen

Terveyspalvelut toivoo, että vain välttämättömissä tapauksissa vastaanotolle saavutaan saattajan kanssa. Saattajan on oltava oireeton.

Terveyspalveluiden vastaanotolle ei ilmoittauduta lainkaan.

Vastaanotolle tultaessa istutaan odottamaan metrin etäisyydelle toisista asiakkaista. Henkilökunta kutsuu asiakkaan sukunimellä.

Hammashoitolaan vastaanotolle tulevilta kysytään myös mahdollisista hengitystietulehduksen oireista, ulkomaanmatkoista ja altistumisesta koronavirukselle.

 

Apua kaupassakäyntiin

Salon kaupunki on listannut avuntarjoajia esimerkiksi kaupassakäyntiin tai ruokakuljetuksiin täällä.

 

Yrittäjä

Yrityssalon päivystävä koronaneuvonta palvelee maanantaista perjantaihin klo 9-17 numerossa 044 546 0035.

 

Asiointi kaupungin tiloissa

Kaupungintalo, vanhuspalveluiden palveluohjausyksikkö (Tehdaskatu), liikuntatoimisto (Perniöntie), Salon monipalvelupiste TYP (Salorankatu) ovat suljettuina pääsiäismaanantaihin 13.4. asti. Toimipisteet palvelevat asiakkaita ajanvarauksella, puhelimitse tai sähköpostitse. Yhteystiedot löytyvät kaupungin verkkosivuilta tai soittamalla kaupungin vaihteeseen (02 7781).

 

Liikunta- ja kulttuuripaikat

Kaupungin ulkoliikuntapaikat on suljettu 25.3. alkaen koronavirustilanteen vuoksi. Myös monet kulttuuripaikat kuten kirjasto ja taidemuseo Veturitalli ovat kiinni.

Myös monet yksityiset liikunta- ja kulttuurialan palveluja tuottavat yritykset ja yhdistykset ovat sulkeneet toimintojaan. Samoin näiden alojen yhteiset harrastuskokoontumiset on pääosin peruttu.

 

THL:n yleisohjeet koronaviruksen etenemisen estämiseksi

Sosiaalisten kontaktien vähentäminen on nyt tärkeää myös terveille ihmisille, koska siten hidastetaan epidemian leviämistä. Vältä siis ihmisjoukkoja ja tungoksia.

Pidä vähintään metrin etäisyys kanssaihmisiin.

Huolehdi käsi- ja yskimishygieniasta.

 

Yli 70-vuotiaat

Valtioneuvosto on 16.3.2020 velvoittanut yli 70-vuotiaat pysymään erillään kontakteista muiden ihmisten kanssa mahdollisuuksien mukaan, eli pysymään karanteenia vastaavissa olosuhteissa. Ulkoilla saa, kunhan välttää sosiaalisia kontakteja. Kaupassa ja apteekissa saa käydä, jos sen pystyy hoitamaan niin ettei joudu asioimaan tungoksessa. On aina parempi, jos joku muu voi hoitaa kaupassakäynnin.

Vierailuja iäkkäiden (ja myös perussairauksista kärsivien) luona on syytä välttää ja hoitaa yhteydenpito muulla tavoin. Ostokset ym. voi jättää ovelle menemättä sisään. Jos vierailu iäkkään luona on välttämätöntä, noudata hyvää käsi- ja yskimishygieniaa.

Vierailut vanhusten ja muiden riskiryhmien asumispalveluyksiköissä on kielletty, samoin kuin vierailut hoitolaitoksissa, terveydenhuollon yksikössä ja sairaaloissa (tiettyjä poikkeuksia lukuun ottamatta).

 

Yhteydenpito läheisiin

Yhteydenpito läheisiin on tärkeää, sillä poikkeuksellinen tilanne voi aiheuttaa huolta. Soita, kysy voinnista ja vaihda kuulumisia.

 

Ulkomailta palaavat

Tällä hetkellä ulkomaille ei pidä matkustaa.

Suomen kansalaiset ja Suomessa pysyvästi asuvat henkilöt voivat kuitenkin palata Suomeen, ja ulkomaiset matkailijat saavat poistua maasta.

Tavaraliikenne ja välttämätön työmatkaliikenne turvataan, jotta yhteiskunta ei pysähdy.

Kaikkien ulkomailta tulevien, Suomeen palaavien suomalaisten ja Suomessa pysyvästi asuvien henkilöiden on vältettävä liikkumista kodin ulkopuolella. Heidän tulee mahdollisuuksien mukaan pysyä erillään muista ihmisistä eli pysyä karanteenia vastaavissa olosuhteissa 14 vuorokauden ajan.

Kun palaat ulkomailta Suomeen, sovi 14 vuorokauden poissaolosta työ- opiskelu tai päivähoitopaikan kanssa.

 

Uusimaa

Uudenmaan maakunta eristetään muusta Suomesta 28.3. alkaen. Tarkoitus on kieltää kaikki liikkuminen Uudellemaalle ja sieltä pois ilman aivan välttämätöntä syytä. Työ, jota ei voi tehdä etätyönä, on tällainen välttämätön syy.

Uudenmaan eristys kestää alustavasti 19. huhtikuuta asti. Rajoituksen noudattamista valvoo poliisi. Selvitys matkan välttämättömyydestä pitää antaa poliisille joko suullisesti tai kirjallisesti. Valmiuslaki mahdollistaa sakkorangaistukset niille, jotka eivät noudata rajoituksia.

Uudellamaalla koronavirustartuntoja on muuta maata enemmän.

 

Salon Seudun Sanomat

seuraa koronaepidemian etenemistä ja kertoo asiasta erityisesti salonseutulaisesta näkökulmasta. Päivitämme joka päivä tuoreimmat tiedot verkkoon ja seuraavan päivän lehteen. Osa verkon koronauutisista on maksutta luettavissa ja katseltavissa, kun jutun tieto on äärimmäisen tärkeää hengen, terveyden tai omaisuuden kannalta. Kerromme lehdessä myös koronan vaikutuksista seudun elinkeinoelämään ja sen uusista muodoista. Jutuistamme löydät myös vinkkejä etätyöhön, -opiskeluun ja esimerkiksi kotona olemiseen.

Kaikki korona-aiheesta julkaistut uutisemme löydät täältä.

 

Lähteet: Salon kaupunki, Varsinais-Suomen sairaanhoitopiiri, Terveyden ja hyvinvoinnin laitos, SSS.