Vilpasta rangaistaan nyt niistä asioista, joista sitä on kehuttu

0
Paluumuuttaja Tobin Carberry ehti pelata vain kuusi ottelua.

Salolaisen urheilun lippulaiva, Vilppaan korisliigajoukkue, aloitti maanantai-iltana ”Punavalkoisten sydänten” -kampanjan.

Nopeasti käynnistetyn kampanjan tarkoituksena on auttaa seuraa akuutissa kassakriisissä. Kampanjan ensimmäisessä vaiheessa Vilpas kauppaa kannatusjäsenyyksiä kannattajilleen ja yhteistyökumppaneilleen. Jatkossa kampanjaa on suunniteltu laajennettavan muun muassa pelipaitahuutokauppaan.

Vilpas on myöntänyt avoimesti, että koronaviruksen kesken katkaisema kausi tulee olemaan raskaasti tappiollinen.

Vilppaan ilmoitettu budjetti tälle kaudelle oli 670 000 euroa, josta pelaajabudjetin osuus oli 380 000 euroa. Kun kausi katkaistiin, Vilppaalta jäi pelaamatta neljä runkosarjan kotiottelua ja parhaimmillaan jopa 8–9 pudotuspelien kotiottelua. Vilppaalta jäi siis saamatta 12–13 kotiottelun tuotot.

Vilppaan kokonaiskatsojamääräksi jäi 24 637, kun se finaalikeväinä 2017 ja 2018 oli yli 47 000. Ja kun runkosarjan kausikortit eivät käy enää pudotuspeleissä, jäi Vilppaalta parhaassa (tai siis pahimmassa) tapauksessa saamatta noin puolet yleisötuloista. Siihen päälle muun muassa otteluisännyydet ja vip-paketit, niin puhutaan kuusinumeroisesta summasta, jonka ensimmäinen numero ei ole yksi.

Monet viisaat ovat ehtineet jo muistuttaa, että koronavirus kurittaa pahimmin niitä ahneita seuroja, jotka olivat budjetoineet tuloja pudotuspeleistä.

Kouvojen salolaislähtöinen puheenjohtaja Sami Laaksonen ehti jo populistisesti julistaa, että seura ”hoitaa kaikki velvoitteensa normaalisti”. Mutta siinä missä Kouvojen pelaajaluettelosta ei löydy ainuttakaan kokenutta kotimaista profiilipelaajaa, on Vilppaalla heitä kokonainen viisikollinen.

Lisäksi loukkaantumissumaan joutunut Vilpas vahvisti joukkuettaan pitkin kevättä. Vaikka siirrot pysyivät menobudjetin raameissa, maksetaan niistäkin nyt kovaa hintaa.

Toki nyt on helppo sanoa, että Vilppaan tilanne olisi huomattavasti helpompi, jos Juho Nenoselle ja Teemu Rannikolle ei olisi hankittu korvaajaa – mutta kuka oli vielä viikko sitten samaa mieltä?

Kaiken huipuksi Vilpas on ehtinyt tehdä jo kuusi pelaajasopimusta ensi kaudelle ja pöytälaatikosta löytynee vielä lisää julkaisemattomia sopimuksia. Palkanmaksua ei siis noin vain päätetä tai siirretä ensi kauden joukkueen rakentamista loppusyksyyn.

Vilpas siis kärsii rajuimmin pitkäjänteisyydestä ja nopeasta reagoinnista – eli juuri niistä asioista, joista seuraa on kehuttu.

En silti jaksa uskoa, että yksi wuhanilainen puoliraaka lepakko kaataisi Suomen parasta ja suosituinta koripalloseuraa.