Lentokentälle saapuville tiukat toimintaohjeet – julkisen liikenteen käyttö kielletty, kotiin valtion maksamalla kyydillä

7

Hallitus on terästäytynyt ulkomailta Suomeen saapuvien matkustajien karanteenikäytännöissä. Perjantaina linjattiin, että kaikkien Suomeen ulkomailta palaavien matkustajien tulee olla kaksi viikkoa karanteenissa, ja karanteeni alkaa jo lentokentältä.
Lähtökohtaisesti karanteeniin mennään kotiin, mutta julkisten liikennevälineiden käyttö on ulkomailta tulevilta matkustajilta kielletty. Varsinaista vartiointijärjestelmää julkisten käytölle tai karanteenin noudattamiselle ei ole, mutta perjantaina puoli viiden aikaan lähijunien pysähtyminen lentoasemalla lopetettiin.
Niille palaajille, joilla omaa kyytiä kotiin ei ole, valtio kustantaa linja-auto- tai taksikyydin kotiin saakka, kertoi valtioneuvoston turvallisuusjohtaja Ahti Kurvinen tiedotustilaisuudessa illansuussa.
– Kuljetuspalvelu toimii jo tällä hetkellä Helsinki-Vantaan lentoasemalla, ja kuljetukset kotiin maksetaan valtion varoista. Linja-autoissa istutaan väljästi, turvavälit huomioiden, ja kontaktit minimoidaan kuljettajan ja matkustajien välillä, Kurvinen sanoi.
Hänen mukaansa Suomeen palaavat matkustajat ovat nyt tarkan kontrollin alaisina.
– Kun Suomeen saapumassa oleva matkustaja nousee lentokoneeseen lähtömaassaan, hän on siitä lähtien kontrollissa aina siihen saakka, että hän poistuu (Suomessa) lentokentältä asianmukaisella tavalla.
Uudenmaan mahdollinen eristäminen ei vaikuta matkalaisten kotiinpaluuseen, sillä maakuntarajan sulkemisesta huolimatta kansalaisella on aina mahdollisuus palata kotiinsa.
– Jos matkustajalla on oma kuljetus, ja hän pysyy kotona järjestämään karanteenia vastaavat olosuhteet ilman, että ehtii tartuttaa muita ihmisiä, hän voi kotiinsa palata, Kurvinen vahvistaa.

Neljä linjaa Suomeen

Kurvisen mukaan paluumatkustajat täyttävät jo ennen koneeseen nousua lomakkeen, jossa he kertovat, minne ovat menossa, millä kuljetuksella sekä sen, onko heillä mahdollisia oireita.
Vastausten perusteella matkustaja ohjautuu kohdekentälle saavuttuaan yhdelle neljästä seuraavasta linjasta:
– Jos tulijalla ei ole oireita, ja hänellä on oma kyyti kotiin, hän voi poistua kentältä matkatavaroidensa noutamisen jälkeen.
– Jos tulijalla on oireita, hänet ohjataan terveydenhuollon neuvontapisteeseen, jossa terveydentila arvioidaan. Hänet voidaan ohjata näytteenottoon ja hotellimajoitukseen odottamaan näytteenoton vastauksia. Mahdollinen perhe tai muu matkaseurue seuraa mukana.
– Jos tulija on oireeton, mutta hänen ainoa jatkoyhteytensä on julkinen liikenne, tulija ohjataan taksiin tai linja-autokuljetukseen joko kotiin tai karanteenipaikkaan.
– Jos tulijalla ei ole kotipaikkaa Suomessa, valtio järjestää hänelle karanteenimajoituksen kahdeksi viikoksi

Karanteenimajoitus omalla kustannuksella

Valtioneuvosto kertoi jo aamun tiedotustilaisuudessaan, että esimerkiksi ulkosuomalaiset, joilla ei ole pysyvää asuntoa Suomessa, ohjataan lentokentältä sosiaali- ja terveysyhtiö Luonan tarjoamaan karanteenimajoitukseen. Kurvisen mukaan tilapäisasuntoihin ohjataan myös heitä, jotka eivät pääse siirtymään kotikaranteeniin.
– Ne joilla ei ole tällaisia olosuhteita olemassa, esimerkiksi ulkopaikkakuntalaiset, heille varataan se mahdollisuus siirtyä suunniteltuihin karanteenitiloihin, Kurvinen sanoi.
Majoitus maksetaan lähtökohtaisesti itse. Luonan toimitusjohtajan Milja Saksin mukaan hinta on muutamia kymppejä vuorokaudessa. Hinnat ovat hänen mukaansa samoja, joista on sovittu pääkaupunkiseudun kaupunkien kanssa Luonan asunnoissa koronakaranteenissa jo olevien majoittumisesta.
Rajavartijat selvittävät suullisesti passintarkastuksessa, onko matkustajilla sellaista määränpäätä Suomessa, jossa karanteeni pystytään järjestämään. Kentillä on myös terveydenhuollon ammattilaisia ja kuulutuksia on lisätty.
Kurvisen mukaan lentokentällä on toimivaltainen viranomainen, jolla on oikeus määrätä virukseen sairastunut matkustaja karanteeniin.
– Päätökset tehdään aina tapauskohtaisesti, Kurvinen sanoi.

Koronatarkastuksia lentokentillä

Kansainvälinen lentoliikenne on ohjattu Manner-Suomessa kahdelle lentokentälle, Helsinki-Vantaalle ja Turkuun.
Vantaan kaupungin terveydenhuollon työntekijöitä on päivystämässä Helsinki-Vantaan lentokentällä. Kentälle saapuvat perjantaina ensimmäiset kolme kotiutuslentoa Kyprokselta ja Portugalista. Niiden matkustajat ovat kuitenkin vain pieni osa Suomeen palaavista. Yhteensä viikonlopun aikana saapuu vähintään 6 000 ihmistä ulkomailta Suomeen, kertoo Vantaan kaupunginjohtaja Ritva Viljanen.
Viljasen mukaan Vantaan kaupungin työntekijät tekevät koronatarkastuksia lentokentällä ennen kaikkea muille kuin valtion lennoilla Suomeen palaaville matkustajille.
Koronatestaamista keskitetään oirehtiviin ihmisiin. Sosiaali- ja terveysministeriöllä on puolestaan oma kontrollipisteensä valtion lennoilla palaaville. Kontrollipisteet sijaitsevat lentokentän yhteydessä.
140 yksiötä tai kaksiota karanteenikäyttöön

Kurvisen mukaan Helsingin alueella on tällä hetkellä 140 yksiötä tai kaksiota, joihin ihmisiä voidaan ohjata karanteeniin. Turun alueella karanteeniin voidaan sijoittaa maksimissaan noin tuhat matkustajaa tällä hetkellä.
Luona oli varautunut jo perjantai-iltana majoittamaan lentokentältä tulevia matkustajia.
– Emme tiedä etukäteen, kuinka moni tilapäistä asuntoa tarvitsee, mutta uskaltaisin luvata, että jo tänä iltana kaikille Suomeen palaaville löytyy turvallinen asunto tarvittaessa, Saksi sanoi perjantaina.
Luona on toiminut jo puolitoista viikkoa pääkaupunkiseudun kuntien kumppanina koronasta johtuvassa tilapäismajoituksessa. Asiakkaita on tähän mennessä ollut kymmeniä, mutta Saksin mukaan Luona on nyt varautunut majoittamaan pääkaupunkiseudulla satoja ja valtakunnallisella tasolla tuhansia ihmisiä.
– Kunnat ovat jo voineet ohjata meille asiakkaita koronakaranteeniin ja nyt olemme laajentaneet tätä yhteistyössä STM:n kanssa lentokentälle.
Saksin mukaan asunnot ovat normaaleja kalustettuja asuntoja, joissa on omat keittiöt ja peseytymismahdollisuudet.
– Ajatuksena on, että olosuhteet olisivat mahdollisimman normaalit ja kodinomaiset, jos siellä täytyy vaikka perheen olla neljän seinän sisällä 14 päivää.
Asunnoissa on otettu huomioon koronaviruksen aiheuttamat erityisvaatimukset. Siivous hoidetaan THL:n ohjeistusten mukaan ja tarvittaessa Luona pystyy järjestämään asuntoihin terveydenhuoltopalveluita sekä kauppa-, ateria- ja kuljetuspalveluita.

STT

Kuvat:

Heikki Timonen

Jos paluumatkustajalla ei ole oireita ja hän on etukäteen tilannut taksin kotiin karanteeniin, korvaako valtio taksimaksun, kuten niille, jotka eivät ole huolehtineet kulkemisestaan itse?

Emmi

Korvasiko valtio etukäteen tilatun kyydin? Täällä on etukäteen tilattu huomiselle taksi kotiin, mutta täytyykö perua ja vaihtaa kentällä korvattavaan taksiin?

MDI

Nyt ollaan muka niin tomerana järjestämässä karanteeneja, mutta mitä tehtiin viikko sitten? Vastaan itse, että ei tehty mitään, vaan mahdolliset taudinkantajat levisivät kuin varpusparvi pitkin Suomea ja kaikin mahdollisin liikennevälinein.

Sama tekemättömyys oli vallalla jo kuukausi sitten, ja joku vielä kehuu Marinia ja hallitusta hyvästä johtajuudesta ja tilanteen hoidosta. Montako ihmishenkeä menetetään tämän osaamattomuuden takia?

Vahtikoira väärässä metsässä

Oppositio tässä on tyrinyt ja raskaasti. Joulukuussa lentokentällä järjestettiin biologisen hätätilanteen viranomaisharjoitus.

Mitä teki oppositio? Haukkui harjoituksen ja vaati sen lopettamista. Aiheuttiko tämä lentokentän johdon lamaantumisen? Lähettivätkö opposition kansanedustajat ”myllykirjeitä” lentokentän johdolle joulukuussa? Asia pitäisi selvittää perin pohjin.

Oppositio kyseli koko kevään jostain Kreikan rajasta ja iänikuistista pakolaisasioista, eikä kiinnittänyt lainkaan huomiota kulkutautiin.

Opposition pitäisi olla demokratian valpas vahtikoira, mutta se oli talvella haukkumassa ihan väärässä metsässä.

MDI

Eihän vastuu toimimattomuudesta voi mitenkään siirtyä oppositiolle, vaikka he olisivat kyselleet joulukuussa mitä hyvänsä. Jos kerran harjoiteltiin, niin miksei osattu? Lentoaseman johto ei aseta perusoikeuksia rajaavia toimenpiteitä, ne asettaa hallitus ja eduskunta. Finaviahan on oikeastaan kiinteistöyhtiö eikä mikään viranomainen.

Sisäministeri (siis Suomen ei Turkin) oli vielä pari, kolme viikkoa sitten Turkissa sähläämässä laittomien siirtolaisten (huom. ei pakolaisten) oikeuksia ylittää luvattomasti Schengen-alueen raja, ja nytkin piti tiedotustilaisuudessa mainita turvapaikanhakijoiden vapaasta pääsystä Suomeen. Siis sisäministeri ei tiedä kansainvälisiä sopimuksiamme, joihin hän alvariinsa vetoaa eli Schengen-sopimus.

PS. En ole perussuomalaisten äänestäjä, ainakaan vielä.

MDI

Tasavallan presidentin ehdottama ammattilaisten ja asiantuntijoiden koronanyrkki ei Marinille kelvannut, koska hallituksella on kuulemma jo sellainen ja vetäjänä Marinin poliittinen valtiosihteeri eli politrukki SAK:sta.

Nyt sitten olemme saaneet lukea, että hallituksen ryhmä ei ole kokoontunut viikkoihin, koska vetäjä on perhevapaalla. Ei hyvää päivää tätä osaamattomuutta ja vastuun välttelyä, ”että te kehtaatte ja kyllähän te kehtaatte” ihan Marinin omin, ylimielisin sanoin.

Kuinkahan moni menettää henkensä hallituksen jahkailun takia.

MDI

Turun satamaan saatiin vapaaehtoiset opastamaan Ruotsin tautipesäkkeestä saapuvia matkustajia niinkin nopeasti kuin eilen eli torstaina 2.4.

Espanjan asuntoautoilijat saapuvat enimmäkseen Saksasta Vuosaareen, ja siellä ei taida olla vielä mitään opastusta, testausta tai karanteeneja.