Yritykset tarvitsevat tukea

0
Hallitus on koonnut arviolta viiden miljardin euron rahoituspaketin koronavirusepidemian takia, kertoo valtiovarainministeri Katri Kulmuni (kesk).

Koronavirusepidemia aiheuttaa yrityksille huomattavia menetyksiä, ja osalta se pysäyttää toiminnan kokoaan. Valtiovallan tuki on välttämätöntä vahinkojen minimoimiseksi ja työpaikkojen turvaamiseksi.

Elinkeinoelämän tutkimuslaitos arvioi tiistaina, että koronan takia Suomen bruttokansantuote supistuu tänä vuonna jopa viisi prosenttia. Alamäkeä jatkuisi kesään saakka, minkä jälkeen bkt kääntyisi kasvuun.

Hallitus on ilmoittanut varautuvansa yritysten tukemiseen viiden miljardin euron paketilla. Finnveran miljardirahoituksen lisäksi tulee helpotusta verotilitysten maksamiseen ja työnantajamaksuihin. Business Finlandin ja ely-keskusten kautta järjestetään rahoitusta pahimpiin vaikeuksiin joutuneille aloille.

Lisäksi yrittäjillä on muun muassa tarvetta helpottaa ja nopeuttaa työntekijöiden lomauttamista.

Kuuman työehtosopimustalven ja liittokierroksen jälkeen vanhalle tutulle kolmikannalle on tilausta. Hallitus aloittaa keskustelut työmarkkinajärjestöjen kanssa, ja työnantajien ja palkansaajien keskusjärjestöt ovat sitoutuneet yhteisesti etsimään ratkaisua, jolla yhteiskunnan toiminta turvataan.

Järjestöt ovat todenneet, että nyt on syytä unohtaa perinteiset asetelmat ja nousta tilanteen yläpuolelle. Vaikka ollaan vakavassa paikassa ja toivotaan nopeita ratkaisuja, päätöksenteko vaatii huolellista valmistelua. Kriisiä ei pidä ratkaista toimenpiteillä, joista tulee riita, kun kriisi on ohi.

Yksityisen kulutuksen raju supistuminen koronaepidemian takia näkyy jo selvästi ravintola- ja matkailualalla. Muutenkin ahdingossa olleissa pikkukaupoissa on entistä hiljaisempaa, ja suuretkin toimijat lomauttavat työntekijöitään.

Yrittäjien julkisella tuella talouden pyörä pysyy edes hitaassa liikkeessä. Kun epidemia on ohi, tarvitaan toimintakuntoisia yrityksiä.

Jätä kommentti