Äiti lähti maailmalle – 20 vuotta SalPassa valmentanut Susanna Koivisto ei ehtinyt jättää kunnon jäähyväisiä

0
Yksi Susanna Koiviston sadoista valmennettavista oli Valeria Derkach, josta tuli myöhemmin muodostelmaluistelun nuorten Suomen mestari. Kuva vuodelta 2010 (SSS/Sami Kilpiö).

Koronan aiheuttama äkkipysähdys oli niin nopea, ettei aikaa jäänyt edes jäähyväisille. Tämän sai kokea Susanna Koivisto, jonka 20 vuotta kestänyt valmennusura SalPan taitoluistelussapäättyi tähän kevääseen.

– Jos olisin tiennyt, että vedän viimeistä jääharjoitusta, niin olisi varmasti tullut haikea olo. Ehkä se oli parempi, että kaikki tunnepuolen asiat jäivät läpikäymättä, Koivisto nauraa.

Koiviston piti päättää pitkä työrupeamansa SalPassa kesäkuun lopussa. Sen sijaan perheelle tuli kiire muuttaa vastaostettuun taloon Helsinkiin, keskelle toistaiseksi suljettua Uuttamaata.

Aikaa ei ole jäänyt kaiken viimeisen kolmen viikon aikana tapahtuneen sisäistämiseen.

– Varsinkin kolme ensimmäistä päivää olivat hirveitä. Olen järkyttynyt tästä tilanteesta, mutta toisaalta niin ovat kaikki muutkin, Koivisto pohti.

Vuonna 1997 SalPassa valmentajana aloittaneen Koiviston aikakaudella taitoluistelu on noussut niin SalPassa kuin Salossa merkittävään asemaan.

– Lähdimme liikkeelle ihan pohjamudasta. Ei meillä ollut kuin muutama hassu harrastaja, jotka halusivat vain vähän luistella, Koivisto muistelee.

Koivisto asui vuodet 2001–2004 Englannissa, ja palasi sieltä takaisin SalPaan. Laji jatkoi kasvuaan ja 2010-luvulla SalPan taito- ja muodostelmaluistelun harrastajamäärä on vakiintunut yli 200:een.

Koiviston aikakaudella SalPan taitoluistelusta tuli myös entistä tavoitteellisempaa ja pitkäjänteisempää. Seura panosti merkittävästi aamu- ja oheisharjoitteluun. Talouden tukijalaksi tulivat vuosittaiset alue- ja kutsukilpailut sekä suositut näytökset, joka tältä keväältä jäi koronan vuoksi väliin.

– Senkin takia harmittaa, että tämä loppui näin, koska tasomme oli koko ajan nousussa. Ei meillä ole ollut aiemmin näin montaa SM-tason luistelijaa, Koivisto muistuttaa.

– Myös aluemestaruuskilpailuissa menestys on ollut hyvää useammassa sarjassa. Pitää muistaa, että siellä on kilpailijoita muun muassa Turusta, Porista ja Raumalta.

Susanna Koivisto on ollut mukana lukuisassa SalPan kevätnäytöksessä. Tämän kevään näytös jäi väliin koronaviruksen vuoksi.

Kaiken kaikkiaan Koivistolle jää SalPasta ja Salosta lämpimät muistot.

– En usko, että saan mistään muualta tällaista perhekeskeistä hyvää oloa. Toki joskus on ollut huonokin olo, mutta luistelijat ovat olleet minulle kuin omia lapsia – melkein kaikilla samoilla tunnefiiliksillä. Sitä jään kaipaamaan.

– Yleensä lapsi lähtee maailmalle, nyt lähti äiti, hän naurahtaa.

Ihan kokonaan Koivisto ei SalPaa jätä. Hän auttaa seuraa paperitöissä ja valmennuksessa, mutta merkittävästi pienemmässä roolissa kuin aiemmin.

Koiviston paikan päävalmentajana ottaa 44-vuotias ranskalainen Fabrice Masachs, joka on viimeksi toiminut Vaasan Luistinkerhon päävalmentajana. Sitä ennen Masachs toimi valmentajana muun muassa kotimaassaan Ranskassa, Sveitsissä sekä Varsinais-Suomessa Skating Team Raisiossa ja Turun Riennossa.

Masachs on harvinainen taitoluisteluvalmentaja Suomessa. Ei niinkään kansalaisuutensa, vaan sukupuolensa vuoksi: vuonna 2018 Taitoluisteluliiton jäsenseurojen valmentajista vain neljä prosenttia oli miehiä.

SalPan kesäleireillä valmentanut Masachs tuli seuraan pitkälti Koiviston kautta.

– Hän oli viime keväänä Hollannissa ja kyseli, että olisiko meillä antaa hänelle valmennustunteja. Silloin ei ollut, mutta tiesin, että hän haluaa tulla tälle alueelle, Koivisto kertoo.

Koivistolle Masachs on mieluinen seuraaja.

– Jos luistelijat haluavat tehdä töitä, niin tulosta tulee varmasti, Koivisto vakuuttaa.

– En tiedä olisinko voinut lähteä, jos en olisi tiennyt, että tilalle tulee joku, joka vie seuraa eteenpäin, hän myöntää.