Eristetyt vanhukset

1
Liki viisikymmentä Salon varhaiskastuksen työntekijää kouluttautuu työskentelemään tarvittaessa vanhus- ja terveyspalveluissa.

Koronaepidemia ja siihen liittyvät rajoitukset ovat muuttaneet monen hoivakodin asukkaan ja heidän omaistensa elämän.
Koronan leviämisen estämiseksi ja huonokuntoisten vanhusten suojelemiseksi vuodeosastojen ja palvelutalojen ovet ovat olleet suljettuina vierailijoilta kolme viikkoa. Kukaan ei tiedä, kuinka kauan vierailukielto vielä kestää.

Vierailukielto on lisännyt monen vanhuksen yksinäisyyttä, vaikka henkilökunta tekee parhaansa. Hyväkään hoito ei voi korvata sitä, että vanhukset eivät näe läheisiään.
Koronan aikana lähikontaktit ovat pannassa, joten puhelut ja videopuhelut ovat lisänneet suosiotaan.
Ympärivuorokautista hoitoa tarvitseville vanhuksille tekniikasta ei ole kuitenkaan useinkaan hyötyä. Oman puhelimen käyttö ei enää onnistu, kun terveys on heikentynyt.

Korona on saattanut myös vanhusten omaiset uuteen ja hämmentävään tilanteeseen. Omaa rakasta läheistä ei pääse tapaamaan eikä hänen kanssaan voi vaihtaa kuulumisia.
Henkilökunnan kautta voi vain lähettää terveisiä. Ainakin joissakin hoivakodeissa hoitajat myös auttavat viemällä puhelimen asukkaalle ja pitämällä sitä hetken, jotta omaiset ja vanhus voivat vaihtaa muutaman sanan.
Myös puheluihin liittyy kuitenkin oma huolensa. Moni omainen miettii, miten paljon kiireen keskellä työtään tekeviä hoitajia voidaan kuormittaa vielä puheluilla.

Poikkeuksellisen tilanteen keskellä omaisilla pitää olla luottamus siihen, että he saavat eristetyistä läheisistään ja heidän tilanteestaan tarpeellisen tiedon.
Someron Katajakodissa tämä asia unohtui, kun palvelutalossa todettiin koronatartunta. Omaiset saivat lukea asiasta lehdestä monen päivän kuluttua tartunnan varmistumisesta, vaikka korona on erityisen vaarallinen iäkkäille.
Tärkeiden asioiden salailulla lisätään entisestään omaisten huolta ja hätää.

Hiljaiset kärsijät

Liikkeelle pääsevät ihmiset, joilla on mahdollisuuksia pitää yhteyksiä läheisiinsä, valittavat ja rikkovat asetettuja rajoituksia. Nämä hoitolaitosten vanhukset eivät pysty valittamaan, vaikka heidän elämästään on viety läheiset pois käytännössä kokonaan. Voitaisiinko noudattaa ohjeita ja varovaisuutta, että nämä laitoshoidon tarpeessa olevat vanhukset pääsisivät jälleen tapaamaan omaisiaan. Muuta iloa harvalla enää elämässään on.