Halikon Rautavalu Oy:n valimorakennus tuhoutui pahoin tiistai-iltana syttyneessä tulipalossa. Valimon omistaja, yrittäjä Jarkko Virtanen ei osaa vielä arvioida tuhannen neliön suuruisen hallin kärsimien vahinkojen tarkkaa kokoluokkaa.

– Vahingot ovat mittavat. Valimorakennus joudutaan purkamaan, hän toteaa.

Virtanen ei toistaiseksi pysty hahmottamaan valimon tulevaisuutta.

– Se riippuu paljon vakuutusyhtiön kanssa käytävistä neuvotteluista.

Metalliteollisuuden alihankintaan keskittynyt valimo on tehnyt varaosavaluja ja myynyt tuotteitaan muun muassa Konecranesille Viroon.

– Asiakkaat joutuvat nyt kärsimään, kun eivät saa tilaamiaan tuotteita, Virtanen sanoo.

Palon syttymissyy ei ole vielä selvillä. Virtanen kertoo, että tiistaina valimolla oli ollut sulatuspäivä.

– Todennäköisesti kipinä on lentänyt johonkin ja jäänyt kytemään, hän pohtii.

Suurta rakennuspaloa oli tiistai-iltana sammuttamassa parikymmentä pelastuslaitoksen yksikköä.

Halikon rautavalimo perustettiin Iilikenmäkeen 1950-luvulla.

– Perheenjäsenet ovat jatkaneet toimintaa, kertoo Virtanen, joka otti yrityksen vetovastuun 1990-luvun alussa.

Virtasen mukaan tiistai-illan tulipalo oli valimon yli 70-vuotisen historian toinen. Ensimmäinen syttyi valimohallin kattorakenteissa viime heinäkuussa. Sen jäljiltä vauriot jäivät tiistaista paloa vähäisemmiksi.

– Kauan valimo ehti toimia ilman mitään ongelmaa, Virtanen miettii.

Valimo on työllistänyt yhden työntekijän.

Vaaratiedotteet voi saada myös älypuhelimeen

Halikon tiistai-illan tulipalosta annettiin vaaratiedote, koska teollisuushallin palo levitti ympäristöön terveydelle vaarallista savua. Alueen ihmisiä kehotettiin pysymään sisällä ja sulkemaan ilmanvaihto kunnes tilanne oli ohi.

Vaaratiedotteet välitetään aina radiossa Yleisradion kanavilla sekä niillä kaupallisilla radiokanavilla, joilla on pitkäaikainen toimilupa. Vaaratiedote voidaan välittää myös televisiossa, jolloin käytössä ovat Ylen kanavat 1, 2, Teema ja Fem sekä kaupallisista MTV3, Nelonen ja Sub.

Vaaratiedotteet voi saada Hätäkeskuslaitokselta myös matkapuhelimeen. Älypuhelimiin ladattavan 112 Suomi -sovelluksen avulla tieto saavuttaa puhelimen sen sijaintitietojen perusteella. Julkaisusäde on 20 kilometriä tapahtumapaikasta.

Ilmoitus voi jäädä tulematta, jos puhelin on virransäästötilassa, paikannus ei ole onnistunut tai puhelimeen tulevien ilmoitusten määrää on rajoitettu.

112 Suomi -sovelluksen tärkein hyöty on avunsaannin nopeutuminen hätätilanteessa, kun soittajan tarkka sijaintitieto välittyy hätäkeskukseen automaattisesti.

Vaaratiedotteita voivat antaa pelastusviranomaisten lisäksi poliisi, rajavartioviranomaiset, Hätäkeskuslaitos, Säteilyturvakeskus, Ilmatieteen laitos, Väylävirasto, Liikenne- ja viestintävirasto Traficom, Ruokavirasto, Sosiaali- ja terveysalan lupa- ja valvontavirasto Valvira, Lääkealan turvallisuus- ja kehittämiskeskus Fimea sekä kaikki ministeriöt.

Lähteet: Sisäministeriö ja Hätäkeskuslaitos