Ensihoitotehtävien määrä on vähentynyt selvästi koronapandemian aikana. Asian vahvistaa Tyks Akuutin ensihoidon ylilääkäri Timo Iirola.

– Rauhallisempaa on. Maaliskuussa tehtäviä oli lähes kymmenen prosenttia vähemmän kuin viime vuonna, hän kertoo.

– Ilmiöön johtaneita syitä ei ole analysoitu, mutta yleisesti voi spekuloida, että yhteiskunnan hiljeneminen näkyy myös tässä asiassa, Iirola toteaa.

Ambulansseja soitetaan nyt huomattavasti normaalia vähemmän. Koronaviruksen leviämisen hillitsemiseksi asetetut määräykset ovat rajoittaneet ihmisten liikkumista huomattavasti, ja se voi vähentää onnettomuuksien määrää.

Päälle vyöryvä koronatieto voi vaikuttaa ihmisiin myös niin, että nämä pyrkivät välttämään terveydenhuollon kuormittamista muissa asioissa. Timo Iirola tähdentää, että niin ei pidä ajatella. Hän korostaa, että kiireettömässä tilanteessa voi kysyä neuvoa terveydenhuollon puhelinneuvonnasta, mutta hätätilanteissa pitää aina soittaa hätänumeroon 112.

– Hoidon tarve ei saa jäädä koronan alle, hän muistuttaa.

Ensihoidon ja ambulanssikuljetusten kysynnän vähenemisen lisäksi päivystysvastaanotot ovat hiljentyneet.

– Potilaat ovat yllättäen vähentyneet. Kummassakin päivystyksessä on ollut hyvin rauhallista, sanoo Salon terveyspalveluiden vastaava lääkäri Kaisa Nissinen-Paatsamala.

Hän painottaa, että koronatartuntaa ei tarvitse pelätä ja jättää sen takia tulematta vastaanotolle, sillä päivystyspotilaiden vastaanotot on eriytetty: ylähengitystieoireiset potilaat hoidetaan keskitetysti Salon pääterveysasemalla (Sairaalantie 9), johon otetaan vastaan ajanvarauksella ja muut äkilliset terveysongelmat Läntisellä terveysasemalla (Vilhonkatu 25).

– Uskon, että nyt päivystykseen lähdetään tavallista korkeammin kriteerein. Tässä tilanteessa pelkään eniten sitä, että eniten hoitoa tarvitsevat potilaat jättävät tulematta. Vaarana on, että tauti pahenee, kun ei uskalleta tulla lääkäriin, Nissinen-Paatsamala muistuttaa.

Vastaanottoaikojen kysyntä on romahtanut myös Someron terveyskeskuksessa. Johtava lääkäri Arja Lukka toteaa akuuttivastaanotolla olleen tavallista hiljaisempaa jo kahden viikon ajan.

– Toivon, että ihmiset eivät jäisi liian pitkäksi aikaa kotiin potemaan oireitaan, vaan soittaisivat ja tulisivat saamaan arvion tilanteestaan, hän kehottaa.

Someron perusturvajohtaja Taru Nordlund pelkää, että tarpeellisia käyntejä jää tekemättä koronapelon takia.

– Onko meillä uusi hoitopiikki edessä, kun poikkeustila on ohi, hän pohtii.