LeBron Jamesin päävastustaja ei halunnut lähteä keskelle paniikkia, vaan päätti pysyä Salossa

0
Halikossa asuva Jeremiah Wood on viettänyt viime viikot pääasiassa kuntosalilla.

Jeremiah Wood rojahtaa Hanhivaaran liikuntakeskuksen sohvalle, siirtää rastat kasvoiltaan ja huokaisee syvällä raspiäänellään:

– Maailma on hullu.

Eikä siihen voi kuin nyökätä. Wood muutti tammikuun lopussa Saloon, nosti Vilppaan Korisliigan kärkeen ja mestarisuosikiksi numero yksi. Sitten kaikki loppui kuin huonossa unessa.

– En suostunut uskomaan, että kausi on ohi. Tyhjensin lokeroni viimeisenä, koska ajattelin, että mitä jos sittenkin? Elin todella pitkään kieltämisvaihetta.

Muut Vilppaan amerikkalaispelaajat lähtivät pikavauhtia kotimaahansa, mutta Wood ei ollut siihen valmis. Hän päätti jäädä Saloon.

– Täällä on rauhallista ja turvallista. Luonto on puhdas ja kaikki noudattavat hallituksen ohjeita, hän perustelee.

Woodin kotona Akronissa Ohiossa tilanne on toinen.

– Tuntuu, että Yhdysvallat on tällä hetkellä koko katastrofin nollapiste. En halua lähteä keskelle paniikkia.

Wood on ollut yhteydessä perheeseensä Skypellä ja Facebookissa. Akronissa kauppojen hyllyt ovat tyhjiä ja kaikki pysyvät visusti kotona.

– He ovat supertylsistyneitä ja tekevät Facebookin punnerrushaasteita ja juomahaasteita.

Wood ei haasteista lämpene.

– Olen 35-vuotias. En todellakaan kuvaa itseäni punnertamassa vaikka punnerrankin joka päivä!

Halikossa asuva Wood haluaa ottaa kaiken irti koronatauosta. Hän käy kuntosalilla kaksi kertaa päivässä, kaksi tuntia kerrallaan.

– Tulen olemaan mahtavassa kunnossa. En anna tämän viruksen tehdä minusta huonompaa pelaajaa.

Ja kun Wood ei kolisuttele puntteja, hän lukee itseapukirjallisuutta ja ylipäätään perusamerikkalaista positiivisen ajattelun materiaalia.

Wood haluaa myös parantaa heikkouksiaan. Yksi niistä on ruoanlaitto.

– En ollut koskaan tehnyt ruokaa tai edes seissyt lieden edessä. Olen surkea kokki, hän myöntää.

Nyt hän on aloittanut alkeista: keittänyt kananmunia, valmistanut aamiaista ja yrittänyt muuttaa kanan syötävään muotoon.

– Pakko kysyä äidiltä neuvoa koko ajan, koska en osannut aiemmin edes keittää vettä, 120-kiloinen könsikäs nauraa.

Ennen Vilppaaseen siirtymistä Wood oli ollut kotonaan Akronissa seitsemän kuukautta.

– Kun siirryin Vilppaaseen, monet seurat ottivat yhteyttä, koska he luulivat, etten pelaa enää.

Wood ehti pelata Vilppaassa vain seitsemän ottelua. Vilpas voitti ne kaikki. Woodin keskiarvot olivat hurjat 19,1 pistettä/9,9 levypalloa/4,4 syöttöä.

– Tulin Saloon ehkä kutosena tai seiskana. Nousin kuukaudessa kasiksi. Olisin tarvinnut vielä hetken, jotta olisin ollut ysi tai kymppi, hän yksinkertaistaa.

Woodin pelaaminen ei pelkästään näyttänyt helpolta, se oli sitä.

– Olen 11. vuoden ammattilainen. Koripallo on minulle helppoa, koska tiedän mitä teen ja teen sen hyvin. Ei minulla ole sataa erilaista liikettä, vaan neljä hyvää liikettä, Wood murahtaa ja käymme nopeasti liikkeet läpi.

Suuri syy helppouteen oli omassa joukkueessa, jossa riitti tuli-, ponnistus- ja juoksuvoimaa.

– Vilpas oli yksi parhaista heittojoukkueista, jossa olen pelannut, Wood vakuuttaa.

Vilpas oli niin raskaasti aseistettu, ettei vastustaja voinut riisua kaikkia kerralla. Niinpä Wood jätettiin usein korin alle yksin yhtä poloista vastustajaa vastaan.

– Sen jälkeen peli on ohi. Olen tehnyt koko urani yksi vastaan yksi -pelaamisella. Ja jos minut tuplattiin, meillä oli valtavasti hyviä heittäjiä vapaana. Sitten he palasivat yksi vastaan yksi -pelaamiseen. Heh, sen oli pakko olla turhauttavaa!

Karkauspäivän kärkiottelussa Vilpas tyrmäsi Seagullsin 81–62. Wood heitti 16 pistettä, otti 11 levypalloa, antoi viisi koriin johtanutta syöttöä ja jäi 28 pistettä plussalle.

– Mielestäni pärjäsimme Woodia vastaan tosi hyvin, Seagullsin päävalmentaja Jussi Laakso kertoi ottelun jälkeen kasvot peruslukemilla.

Mitä olisikaan tapahtunut, jos Seagulls olisi pärjännyt Woodia vastaan huonosti?

Argentiinassa pitkään pelannut Wood luennoi pitkät pätkät Suomen ja Argentiinan liigojen eroista. Argentiinassa pelataan huomattavasti kovempaa kuin Suomessa ja tuomarilinja on sallivampi. Jos vapaana kaarella odottavalle pelaajalle ei syötetä, Suomessa sanotaan ”sori” ja Argentiinassa huudetaan päin naamaa.

– Suomen liiga ei ole paras mahdollinen, mutta silti hyvä. Suurin ero ei ole pelaajien taidoissa vaan koossa. Isommissa liigoissa pelaajat ovat yksinkertaisesti kookkaampia kuin täällä.

– Tämä Vilppaan joukkue olisi ollut Argentiinassa top3-joukkue, Wood yllättää.

Ihan oikeasti? (en uskalla naurahtaa)

– Satavarmasti! Sama joukkue ja sama valmentaja (Ville Tuominen), olisimme murskanneet monia joukkueita. Meillä oli kasassa jotain erityistä.

Los Angeles Lakersissa pelaava LeBron James varttui samoilla kulmilla Akronissa kuukautta nuoremman Jeremiah Woodin kanssa. (Kuva: Getty Images)

Wood vietti lapsuuden Akronissa samoilla kulmilla tulevan maailman parhaan koripalloilijan LeBron Jamesin kanssa. Kuukautta vanhempi James oli Woodin päävastustaja.

– En ole ollut aina hänen suurin faninsa, Wood muotoilee.

Mutta nyt Woodin arvostus Jamesia kohtaan on valtava.

– LeBron on myös 35-vuotias ja olisi ollut tällä kaudella NBA:n arvokkain pelaaja, Wood ylistää.

Olemme samaa mieltä, että James on ainoa pelaaja, joka mahtuu samaan lauseeseen Michael Jordanin kanssa (Woodin yllä on haastatteluhetkellä punainen Jordan-paita).

Olemme yhtä mieltä myös siitä, keneen pelaajaan tiivistyy kaikki huonot asiat nykykoripallossa: James Harden.

– Harden on itsekäs. Olen nähnyt hänen heittävän kaksi helaa peräkkäin ja ottavan seuraavassa hyökkäyksessä taas heiton! Kuka haluaa pelata tuollaista koripalloa, Wood kysyy.

Itse kysyisin: kuka haluaa katsoa tuollaista koripalloa?

– NBA on pilalla. Kukaan ei viitsi puolustaa tai pelata kovaa. Ennen donkki oli henkilökohtainen loukkaus, nyt niitä tulee jokaisessa hyökkäyksessä. Kukaan ei enää välitä, Wood jauhaa.

– NBA:ssa on unohdettu, mikä lajissa on tärkeintä: oma joukkue ja voittaminen yhdessä.

Wood kertoo seuraavansa mieluummin Euroliigaa ja jopa yliopistosarja NCAA:ta.

– Niissä sarjoissa pelataan parempaa koripalloa. Pelaajat välittävät toisistaan ja pelaavat valtavalla intohimolla.

Ammattilaisuransa syksyllä 2008 Joensuussa aloittanut Wood on kulkenut pitkän matkan Kauhajoen, Ranskan Évreuxin ja Argentiinan Corrientesin kautta Saloon. Matka on silti kaikkea muuta kuin valmis.

– Argentiinassa joukkuekaverinani oli panamalainen pelaaja (Michael Hicks), joka pelasi kauden 17 pisteen keskiarvolla (oikeasti 15,5). Ja hän oli 42-vuotias!

– Haluan itsekin pelata vähintään 42-vuotiaaksi. Rakastan tätä peliä ja haluan pelata lisää. Päivä, jolloin joudun lopettamaan koripallon, on surullinen päivä. Tämä laji on vienyt minut paikkoihin, joita en olisi koskaan kuvitellut näkeväni.

Tosiaan. Vielä kolme kuukautta sitten olisi ollut vaikeaa kuvitella, että istun pääsiäisviikolla tyhjässä liikuntakeskuksessa sopivan turvavälin päässä Jeremiah Woodista. En silti usko, että treffimme toistuvat syyskuussa.

– Kuka tietää? Jos nyt pitäisi sanoa, haluaisin jäädä Eurooppaan. Haluan pelata liigassa, jossa oloni on mukava ja minua arvostetaan.

– Vilppaaseen siirtyminen oli paras mahdollinen päätös. En olisi pettynyt, jos olisin ensi syksynä taas täällä, Wood kertoo melko uskottavasti.

Aurinko paistaa Woodin silmiin liikuntakeskuksen takapihalla. Varsinaissuomalaisena katson velvollisuudekseni pilata tunnelman ja sanon, että sunnuntaina sataa lunta.

Wood ei ole siitä moksiskaan.

– Saa nähdä, millainen Suomen kesä on. En ole koskaan ollut täällä niin pitkään, Wood pohtii ja hyppää farmari-Avensiksen kyytiin.

Wood morottaa ensimmäisessä kurvissa suurella todennäköisyydellä hänelle tuntematonta ohikulkijaa, joka jää pyörimään hämmästyneenä paikoilleen.

Jeremiah Woodilla on neljä perusliikettä, joiden pohjalle hän rakentaa post-pelaamisensa.

Jeremiah Woodin seitsemän ottelua Vilppaassa: Totaalista dominointia

Vastustaja: peliminuutit, pisteet/levypallot/syötöt
Pyrintö: 27, 11/7/2
Korihait: 26, 28/13/6
Ura: 24, 24/10/3
Seagulls: 32, 16/11/5
Kataja: 34, 15/6/7
Lahti: 26, 24/11/1
KTP: 28, 16/11/7
Keskiarvot: 28, 19,1/9,9/4,4.

Vilpas voitti kaikki Woodin pelaamat ottelut keskimäärin 29 pisteen erolla.