Varsinais-Suomessa kuusi uutta koronavirustartuntaa

3
Huolellinen käsienpesu on hyvä keino vähentää tartuntariskiä. Kuva: SSS/Santeri Haranto

Varsinais-Suomessa todettiin keskiviikkona kuusi uutta koronavirustartuntaa. Varsinais-Suomen alueella on todettu kaikkiaan 86 tartuntaa 1.4.2020 mennessä.

Tartuntoja on todennäköisesti enemmän, sillä Varsinais-Suomessa testataan vain riskiryhmiin kuuluvat ja vakavista oireista kärsivät.

Tällä hetkellä kymmenen koronapotilasta on hoidossa Tyksin sairaaloissa.

Sairaanhoitopiirin eilinen luku koronatartunnoista oli 80.

Koko maassa laboratoriossa varmistettujen koronavirustartuntojen määrä jälkeen nousuun. Torstaiaamuna tartuntoja oli THL:n mukaan 1 518.

Sairaanhoitopiirissä valmistellaan parhaillaan, miten hieman tervehtyneitä potilaita siirretään sairaaloista jatkohoitoon. Tavoitteena on suunnitella Tyksin sairaaloissa hoidettavien koronapotilaiden siirtämisestä jatkohoitoon muualle, kun potilailla ei enää ole Tyksin tarjoaman erikoishoidon tarvetta. Siirroissa pitää huomioda henkilökunnan ja potilaiden turvallisuus.

– Koska sairaaloissa hoidettavien potilaiden määrä on tällä hetkellä Varsinais-Suomessa maltillinen, sairaanhoitopiirin on mahdollista sopia alueen kuntien kanssa koronapotilaiden jatkohoidosta.

Salossa vain kuusi prosenttia 18–69-vuotiaista kuuluu koronaviruksen riskiryhmiin, selviää THL:n uusista laskelmista. Yli 70-vuotiaita on Salossa 19,3 prosenttia väestöstä. Myös he kuuluvat riskiryhmiin.

Somerolla aikuisväestöstä 7,9 prosenttia kuuluu riskiryhmiin ja yli 70-vuotiaita kaupungin asukkaista on 23,5 prosenttia.

Koronavirustaudin riskiryhmiin kuuluvien määrä vaihtelee merkittävästi alueittain, kertoo THL. Tämänhetkisen tiedon perusteella vakavan taudin riskiryhmiä ovat yli 70-vuotiaat sekä ne, joilla on keuhkojen tai sydämen toimintaa tai elimistön vastustuskykyä heikentävä sairaus.

Väestöön suhteutettuna eniten riskiryhmiin kuuluvia on Itä-Savon sairaanhoitopiirissä, jossa joka kolmas yli 18-vuotias kuuluu riskiryhmään. Seuraavaksi eniten riskiryhmään kuuluvia on Etelä-Savon ja Kainuun sairaanhoitopiireissä.

Vähiten riskiryhmään kuuluvia suhteessa väestömäärään on Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiirissä (HUS) ja Pohjois-Pohjanmaan sairaanhoitopiirissä.

Kaikkiaan Suomessa on sairauden vuoksi riskiryhmiin kuuluvia 18–69-vuotiaita yhteensä noin 200 000, kun on huomioitu vaikea-asteinen sydän- tai verenkiertoelimistön sairaus, diabetes, johon liittyy liitännäissairauksia, vakava keuhkosairaus, maksan tai munuaisten vajaatoiminta, sairaalloinen lihavuus, systeeminen sidekudossairaus ja merkittävästi vastustuskykyä heikentävät sairaudet, kuten leukemia.

Iän puolesta riskiryhmään kuuluu noin 870 000 ihmistä.

Määrällisesti eniten riskiryhmään kuuluvia on HUSin alueella eli yli 260 000. Heistä sairauden vuoksi riskiryhmään kuuluvia 18–69-vuotiaita on noin 55 000.

THL:n laskelmat perustuvat hoitoilmoitusrekisterin (Avohilmo ja Hilmo) tietoihin sekä tietoihin väestön ikärakenteesta.

Ihmeellistä

Hyvä jos kerrottaisiin myös vähän taustoista. Miten korona on hankittu?

Nimittäin jos ihminen yrittää edes noudattaa ohjeistusta ja pysyy neljän seinän sisällä, sitä ei voi kun ihmetellä, jos korona tarttuu seinän läpi. Onko tämä seinän läpi tarttuva korona jokin uusi versio?

Make

Ei tietenkään kaikki kotona koko ajan ole. Mieti nyt kerran vielä, onko koko Suomi pysähtynyt vai onko esimerkiksi joissakin paikoissa edelleen työntekijöitä.

Jerppu

Niin. Jos olisi heti pandemian levitessä Eurooppaan laitettu kaikki Suomeen tulevat kolmen viikon karanteeniin, ja karanteenista vapautus vasta negatiivisen koronatestin jälkeen, kielletty ei-suomalaisten maahantulo ja pantu koko Suomi kiinni ja ulkonaliikkumiskieltoon pariksi viikoksi, niin meillä ei edes olisi mitään epidemiaa Suomessa. Tiettävästi kolmea viikkoa pidempään virus ei ihmisessä elä, ja siten se olisi tukahtunut itsekseen. Ja jos rajat olisivat kiinni, elämä jatkuisi nyt Suomen rajojen sisällä lähes entiseen tapaan ja talousvaikutuksetkin jäisivät vähäisiksi. Mutta kun piti rauhoitella, jarrutella, himmailla ja vältellä rajuja toimenpiteitä, niin saatiin vähintään kuukausia, jopa pari vuotta kestävä hätätila ja ruumiita tulee tuhansittain. Talousvaikutukset tulevat olemaan myös… Lue lisää »