Posti laatikossa iltaseitsemältä – ”Jokaisessa postin muutoksessa on menty huonompaan suuntaan”, somerniemeläinen Pirjo Kärki sanoo

9
– Minkä aikaan posti mahtaa tulla talvella huonoilla keleillä? Saadaanko odotella yömyöhään, somerniemeläiset Pertti ja Pirjo Kärki pohtivat. Kuva: SSS/KIRSI-MAARIT VENETPALO

Somerniemellä asuva Pirjo Kärki kurkkaa iltapäivästä tyhjään postilaatikkoon. Turhaan. Kärki kertoo, että normaalipäivinä postia saa odottaa iltaseitsemään.

– Aiemmin posti tuli kolmen-neljän aikaan iltapäivällä. Se oli vielä siedettävä, mutta nykyinen aikataulu ei ole, Kärki sanoo.

Pirjo ja Pertti Kärjelle tulevan postin aikataulu muuttui kolmisen viikkoa sitten, kun Posti siirsi lajittelun Somerolta Forssaan.

– Jokaisessa postin muutoksessa on menty huonompaan suuntaan. Takavuosina posti tuli laatikkoon aamulla yhdeksän-kymmenen aikaan, mutta joka ikinen uudistus on siirtänyt postin tuloa myöhemmäksi, Pirjo Kärki sanoo.

Kärkiä suututtaa eniten lehtien kohtalo, sillä postin mukana kulkevat myös sanomalehdet. Lehtien varhaisjakelu ei ulotu Arimaantielle, jonka varrella he asuvat.

– Olemme jo miettineet joka päivä tulevien lehtien peruuttamista, sillä illalla lehti tuntuu jo todella vanhalta. Joku naapureista on jo näin tehnyt. Mökkiläiset ovat olleet tilanteesta todella vihaisia, Pirjo Kärki kertoo.

Eläkkeellä olevat Kärjet ovat kokeilleet myös digilehteä.

– Paperilehti tuntuu tässä iässä paremmalta, kun siihen on tottunut. Paperilehti tulee myös luettua paljon tarkemmin.

Tiistaisin Kärjillä on pieni ”juhlapäivä”, sillä silloin ei jaeta kirjepostia, joten sanomalehdet tippuvat postilaatikkoon iltapäivällä kolmen aikoihin.

– Olemme miettineet, mitä tapahtuu talven huonoilla keleillä. Tuleeko posti yömyöhään?

Jakelumuutokset koskevat myös muita alueita Somerolla. Pitkäjärvellä asuvalle Matti Korpelalle posti ja sen mukana jaettavat päivän lehdet tulevat iltapäivästä.

– Aikataulu heittelee todella paljon, mutta kolme on aika yleinen, Korpela kertoo.

Ennen huhtikuun muutosta Korpelat saivat postin aamupäivällä kymmenen jälkeen.

– Puoleen päivään mennessä posti oli aina laatikossa. Oli mukava, että lehdet olivat luettavissa, kun tuli ulkohommista syömään sisälle.

Myös Korpeloilla on jo harkittu lehtien peruuttamista.

– Olemme mamman kanssa siinä iässä, että digi ei ole meidän juttu, Matti Korpela huomauttaa.

http://www.sss.fi Posti yhdisteli Someron reittejä-samalla jakajien lenkit pitenivät

9 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Illan varjossa
6 kuukautta sitten

Sama täällä. Kuuden-seitsemän aikaan tulee posti aiemman puolenpäivän sijasta ja auto jatkaa vielä tästä. Onneksi täällä toimii lehtien varhaisjakelu, sillä muuten tilanne olisi ihan kestämätön. Tuntuu, että jakajille tehty todella pitkät ja rankat reitit. Postin autoja näkee kulkemassa todella myöhään.

Keijo K.
6 kuukautta sitten
Reply to  Illan varjossa

Positiivista kuitenkin on se, että Postin pääjohtajan sivubisnes sai sadan tonnin korona-avustuksen. Ei kuulu ehkä tähän uutiseen, mutta kuitenkin.

Ei uutisjutun arvoinen, ihan normisettii
6 kuukautta sitten

No, meillä meni harppaus suoraan klo 10:stä sinne ilta seitsemään, eikä ole edes jakelupaikka vaihtunut. Vuosien aikana reittejä ja jakajia on vaihdettu, ja sitä myöten aikataulut muuttuneet. Eli ei mitään uutta. Joskus posti pyysi siirtämään laatikon toiselle puolelle, kun jakajan reitin suunta vaihtui. Meille se ei sopinut, koska isot autot olisivat vieneet laatikon aina mennessään, kun joutuvat kääntymään tiukassa risteyksessä. No, sitä laatikkon paikkaa olis sitten saanut muuttaa melkein joka vuos, vähän väliä suunta muuttui. Joskus oltiin reitin eka, nyt ollaan viimeinen, eli posti tulee siinä kuuden ja seitsemän välillä illalla. Mut pääasia et posti tulee useampana päivänä, voishan se… Lue lisää »

Arto
6 kuukautta sitten

Puolisoni työskentelee postilla, ja kyllä nyt mennään kohti tuhoa. Aamulla työt alkavat kello 9 ja illalla päättyvät noin klo 18-21. Ensiksi ehdotettiin 10 tunnin työpäiviä, mutta kun ei saa olla niin pitkää, niin helpotettiin puolella tunnilla.

Jakoreitit jopa yli 200 km päivässä, ja tarpeilla saa käydä metsässä tai ojan pohjalla, miten kukin haluaa. Kohta alkaa varmaan sairastumisriskit kasvaa, ja talvella on sitten turha odottaa, että kaikki postit saataisiin edes jaettua saman päivän aikana.

Kukaan ei jaksa ainakaan ylitöitä tehdä normaalityöpäivän päälle. Johtajat puhukoot mitä haluavat. Mennään Venäjän malliin, Ladat puuttuvat enää.

Kohtuutonta
6 kuukautta sitten
Reply to  Arto

Toisessa jutussa kerrottiin juuri siitä, kuinka pakettien määrä kasvanut. Eli pidemmät reitit ja valtavasti paketteja, joita joudutaan kuulemma välillä hakemaan uudestaan lähtöpaikasta kesken postinjakelun , kun autoon ei mahdu kaikki. Kuulostaa työntekijöiden kohdalla todella kohtuuttomalta.

Turhaa
6 kuukautta sitten

Kunpa ongelma olisikin vain postin tuloajat. Täällä on taisteltu vuosikausia väärin jaettua postia vastaan niin postin kuin muidenkin jakoa suorittavien yritysten kanssa.
Aina on jaettu väärin.
Olen niin lopen kyllästynyt ja turhautunut tilanteeseen, johon muutosta ei ole tullut vuosienkaan saatossa reklamaatioista huolimatta.
Jatkossa väärin jaettu löytyy taloyhtiömme paperinkeräyslaatikosta.

Palometsän Poika.
6 kuukautta sitten

Posti ”uudisti” toimintaansa joitain vuosia sitten, ennen posti tuli klo 10-12 välillä, nyt klo 15.30-20.30, toisinaan jakaja kääntyy edeltävältä laatikolta ja jättää meidän laatikon käymättä. Minne jakamatta jäänyt posti laitetaan? Eivätkö esimiehet kiinnitä mitään huomiota siihen, että jotkut jakajat viipyvät samalla jakoreitillä jopa kolme, neljä tuntia kauemmin kuin toiset? Onneksi sentään aamujakelu toimii ja nykyisin (alkuvuodesta lähtien) on päiväpostin jakaja käynyt n. klo. 15, eikä ole jättänyt laatikkoamme väliin, paitsi kun ko. jakaja on poissa (vapaalla tai toisella reitillä) silloin arvuuttelemme tuleeko posti vai ei. Palautetta ei voi antaa minnekään, Salossa jakelukeskukseen ei pääse, ovet lukossa, mistä voi kysyä jakamatta… Lue lisää »

Kuntalainen K
6 kuukautta sitten

Ei mene enää kauaa kun postilaatikon tarve Posti Oy:lle lakkaa. Voimme siirtyä älylaatikoihin, joihin pystyy jakamaan vain jakaja jolla on ranteessa RF-ID-lukija postilaatikon avaamista varten. Toisaalta, onko missään vaadittu tai sanottu, että postilaatikko pitää olla 24/7 jakelijoiden käytössä?

sain niin halvalla
6 kuukautta sitten

Lakiin voisi ihan hyvästä syystä kuitenkin kirjata, että vain postinkantaja suorittaa jakelun, ja että postinkantajan on oltava ihminen.