Salo sai uuden liigaseuran – FC Halikon naisille myönnettiin paikka Futsal-Liigassa

0
Emilia Kaiser kuului FC Halikon avainpelaajiin.

FC Halikon lähes kaksi kuukautta kestänyt epätietoisuus ja odotus päättyivät tiistaiaamuna suureen helpotukseen: Palloliitto ilmoitti, että seuralle on myönnetty paikka ensi kaudella naisten Futsal-Liigassa.

Näin Salo saa pitkästä aikaa uuden palloilun pääsarjajoukkueen.

– Mitä kauemmin olen ajatellut tätä tilannetta, sitä oikeudenmukaisemmalta nousu on tuntunut. Mutta niin kauan kun mikään ei ole virallista, ollaan oltu jännitystilassa, FC Halikon päävalmentaja Ari Peltola kertoi.

Peltolan viittaamaan oikeudenmukaisuuteen löytyy katetta: FC Halikko voitti päättyneellä kaudella Ykkösen lohkon ilman ainuttakaan tappiota ja voitti ensimmäisessä liigakarsintaottelussa jyväskyläläisen Kampuksen Dynamon kakkosjoukkueen 3-2. Toista ja ratkaisevaa karsintaottelua ei koskaan pelattu, kun koronavirus päätti kauden.

Naisten liigan joukkuemäärä nousee jo ensi kaudeksi kahdella 12:een. Alun perin suunnitelmana oli nostaa joukkuemäärää vasta kaudeksi 2021-2022 .

– Tämä oli luonnollinen tapa nostaa sitä jo nyt, Peltola muistuttaa.

FC Halikko käytti pitkän odotusajan hyväkseen ja suunnitteli jo tulevaa. Seurassa on valmisteltu jo markkinointia ja varainhankintaa.

– Aika nopeasti pystymme tästä viemään asioita eteenpäin, Peltola vakuuttaa.

Liigassa kustannukset kasvavat huomattavasti jo siitä syystä, ettei sarjaa ole jaettu Ykkösen tavoin maantieteellisesti lohkoihin. Pelireissuja on muun muassa Ouluun, Tornioon ja Vaasaan.

– En osaa sanoa tarkkaa summaa, mutta luulisin, että 10 000-15 000 euroa pitää kerätä, Peltola ynnää.

Joukkueen kotikenttä vaihtunee Halikon liikuntahallista Salohalliin. Yksi syy on katsomokapasiteetti, toinen syy on otteluiden nettilähetykset.

Palloliitto kustantaa jokaiselle liigaseuralle videolaitteet ja velvoittaa seurat striimaamaan ottelut suorana nettiin. Halikon liikuntahallissa kuvaaminen olisi ollut huomattavasti haastavampaa kuin se Salohallissa olisi.

Joukkueen nuori runko pysyy Peltolan mukaan samana.

– Käytännössä kaikki ovat halukkaita jatkamaan ja ovat jatkamassa.

Vahvasti jalkapallotaustainen joukkue pelasi naisten Ykköstä vain kaksi kokonaista kautta, mutta joukkue kehittyi sen aikana nopeasti. Siitä esimerkkinä muun muassa Ykkösen pistepörssin voittaneen Elli Laaksosen kutsu maajoukkueeseen.

– Pitää muistaa, että osa pelaajistamme on edelleen niin nuoria, että kehitystä tapahtuu vielä huikeasti. Lyhyessäkin ajassa voidaan ottaa isojakin harppauksia eteenpäin, Peltola kertoo.

Silti Peltola aikoo pitää silmät ja korvat auki sekä oven avoimena uusille vahvistuksille. Suunnitelmissa on järjestää myös jonkinlaiset avoimet harjoitukset uusille pelaajille.

Helppoa päätellä, että Peltola on jatkamassa päävalmentajana.

– Sopimusta ensi kaudesta ei ole, mutta uskon ja toivon, että jatkan.

Kaikkiin hyviinkin suunnitelmiin on tällä hetkellä lyödy paksu koronaleima. Ei ole missään nimessä varmaa, että kausi päästään edes aloittamaan ajoissa tai muutenkaan normaalisti.

FC Halikossa odotetaan tuhansien muiden suomalaisseurojen tavoin hallituksen maanantain tiedotustilaisuutta, jossa odotetaan uusia linjauksia eli käytännössä rajoitusten purkua. Palloliitto antaa sen pohjalta omat suosituksensa.

Futsal ei ole tilanteessa läheskään suurin kärsijä.

– Jos pienryhmäharjoittelu sallitaan, se on futsalille iso asia. Kymmenelle hengellä pystyy harjoittelemaan jo täyspainoisesti, Peltola pohtii.

 

Naisten futsal-liiga 2020-2021

Joukkueet:
FC Halikko
Musan Salama (Pori)
Kampuksen Dynamo 1 ja 2* (Jyväskylä)
AC Estudiantes (Tampere)
Ilves (Tampere)
Ylöjärven Ilves
FC Sport (Vaasa)
FTK-Tornio
Golden Futsal Team (Espoo)
FC Oulun Pallo
Team VanPa (Vantaa)

*Samasta seurasta ei voi olla kahta liigajoukkuetta, joten KaDy2:n on siirryttävä toisen seuran alaisuuteen.