Salossa jatkuu nykyinen kiinteistön haltijan järjestämä jätteenkuljetus, jos rakennus- ja ympäristölautakunta saa päättää. Se antoi asiasta jälleen kerran lausunnon Lounais-Suomen jätehuoltolautakunnalle, jonka on tehtävä jätteiden kuljetusjärjestelmästä uusi päätös uuden jätelain mukaisin termein.

Lautakunta antoi lausuntonsa Tapio Aaltosen (ps.) esityksestä äänin 12–1 ja jyräsi samalla ympäristönsuojelupäällikkö Heidi Veckin valmisteleman esityksen, jossa puollettiin Lounais-Suomen jätehuoltolautakunnan toimialueen siirtymistä kokonaisuudessaan kunnan järjestämään jätteenkuljetukseen. Tällöin Lounais-Suomen Jätehuolto Oy kilpailuttaisi jätekuljetukset.

Salon alueella on käytössä kiinteistökohtainen jätteenkuljetus, jossa kiinteistön haltija sopii jätteenkuljetuksesta suoraan itse valitsemansa kuljetusyrittäjän kanssa. Lautakunta toteaa lausunnossaan nykyisen järjestelmän täyttävän kaikki jätelain edellytykset ja että jätteenkuljetuspalveluja on tarjolla kattavasti ja luotettavasti.

Lausunnossa todetaan, että kiinteistön haltijan järjestämä jätteenkuljetus edistää jätehuollon yleistä toimivuutta alueella ja tukee jätehuollon alueellista kehittämistä.

Lautakunnan mukaan kiinteistökohtainen jätteenkuljetus on kehittänyt palveluja, luonut kilpailua ja pitänyt hinnat kohtuullisina. Myös kiinteistön haltijat ovat tyytyväisiä järjestelmän toimivuuteen.

Lautakunta toteaa yritysten noudattaneen määräyksiä ja katsoo, ettei nykyinen järjestelmä heikennä viranomaisten toimintamahdollisuuksia.

Heidi Veckin mielestä nykyistä kiinteistökohtaista jätteenkuljetusta on erittäin vaikeaa valvoa. Hänen mukaansa jätehuollon valvontatehtävät helpottuisivat huomattavasti, jos Salon alue olisi kunnan järjestämän jätteenkuljetuksen piirissä ja asiakastiedot yhdessä rekisterissä. Kunnan järjestämässä jätteenkuljetuksessa kuljetukset kilpailutetaan ja jäteastiakohtaiset jätemaksut päätetään keskitetysti.

Perussuomalaisten Tapio Aaltosen esityksen kannalla olivat keskustan Ari Järvinen, Seppo Kuisma ja Inkeri Sundberg, kokoomuksen Ralf Hellsberg, Matti Fontell ja Virpi Rahikkala, SDP:n Kaarlo Alanko, Arja Lautiala ja Sanna Pihakivi sekä vihreiden Saija-Reetta Kotirinta ja kristillisdemokraattien Esa Asikainen. Vihreiden Sanna Lindholm kannatti keskitettyä mallia.

9 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Make
3 vuotta sitten

Ei ole vaikea valvoa. Kaupungilta saa kiinteistörekisterin, jossa kerrotaan, onko kiinteistöllä jossa asukkaita. Nämä noin kolme jätehuoltoyritystä toimittaa listan asiakkaissaan tietyssä muodossa vaikka kerran vuodessa, esim. lista osoitteista kenen kanssaan heillä on sopimus. Nämä jätehuoltofirmojen toimittamat listat yhdistetään ja verrataan kiinteistörekisteriin. Ei mene varmasti montaa tuntia tehdä noita listoja ja vaikka ekselin vlookup-toiminnolla verrata löytyykö kaikki listasta. Jos asiakkaalla on sopimus jätehuoltofirman kanssa, mutta tämä ei ole sitä raportoinut, niin sanktio jätehuoltofirmalle, että saadaan jatkossa asiakasrekisterit pidettyä kunnossa. Ensimmäisen kerran voi olla ns. manuaalista työtä, mutta sen määrä tippunee nopeasti lähelle nollaa. Sinänsähän en kyllä ymmärrä miksi sopimus pitäisi olla,… Lue lisää »

muurlalainen
3 vuotta sitten

Rouskiksen seuraaja lähettää Turusta aikakin minulle eri kiinteistöistä 3 laskua joka vuosi jotain jätehuollon perusmaksua. Mökin omistajalle syntyy kuulemma suhteessa enemmän roskia kuin vain pelkästään omakotitalossa asuvalle. LSJH hoitakoon poliisin hommat. Emme tarvitse enää mitään uusia rekistereitä vaan tuohon LSJH:n rekisteriin vain pari kenttää lisää joihin kerätään tiedot mihin sopimus niin homma tulee hoidettua. Olisiko tuon tiedon kerääminen kuitenkaan laillista? Tietojen luovuttaminen omista tiedostoista ei ole aina läpihuutojuttu, pitää kysyä lupa jokaiselta erikseen. Olipahan LSJH:lla resursseja ryhtyä sakokaivojenkin byrokratiaa pyörittämään. Toivottavasti ei käy kuten aikoinaan koiraveron perinnnälle, jossa perintäohjelman lisenssikulut oli enemmän kuin koko tuotto. Velvoitetaan sitten LSJH siivoamaan ainakin… Lue lisää »

Jarmo J.
3 vuotta sitten

Miksi ihmeessä LSJH haluaa monopolin ko. ”hommasta”, eikö riitä kun lähes lakkaamatta ”hyökkää” muita Salossa toimivia jäteyrityksiä vastaan kaikin tavoin ja yrittää estää terveen kilpailun?

Allan
3 vuotta sitten
Reply to  Jarmo J.

2017 Lounais-suomen jätehuolto oy maksoi henkilöstölleen yhden kuukauden palkkaa vastaavan tulospalkkion. Omistajakunnille ei bonuksista ilmoitettu.

Niin ja jollainhan se jätevoimala pitää maksaa, eikun ekovoimala.

Vaikuttaisivatko nuo syyt sitten vähääkään?

Jarmo J.
3 vuotta sitten
Reply to  Allan

Saattaa vaikuttaa, tosin kaikki Salon kiinteistöt (ainakin omakotitalot) maksavat n. 30€ vuosi perusmaksua siitä että ”saavat” lajitella ja viedä jätteet niille varatuille keräyskontteihin, kaipa siitäkin LSJH:lle jotain jää?

Maija
3 vuotta sitten
Reply to  Jarmo J.

Eikös tämä puitu jo taannoisessa keskustelussa metalli jätteen määrästä.
Eli kun otteesi heltiää ja jäte konttiin kolahtaa, omistaa kontin omistaja jätteeksi ja voi myydä sen eteenpäin…
Jätehuolto on nykyisin bisnestä. Ei pelkästään jätteenkuljetusta.

Sen sijaan olisi kiva tietää miksi jätelämpövoimala tai mikä polttolaitos se on, tarvitsi 110-tieltä oman liittymän. Eikös niillä voisi olla Korvenmäen jäteaseman kanssa yhteinen. Ajaisivat rekat sitten alueen sisällä minne ajavat.

Hmm
3 vuotta sitten
Reply to  Maija

Milloin sinne on uusi liittymä rakennettu? Pari viikkoa sitten ainakin ajettiin samasta vanhasta liittymästä kuin jäteasemalle. Niinkuin on koko rakentamisen ajan tehty. Samassa pihapiirissä ne on.

Kauppojen pihalla olevat kierrätyspisteet ovat Ringin omistamia, eikä LSJH:n toimintaa.

Olli
3 vuotta sitten

Niinsanotuista värimetalleista ei LSJH maksa mitään, miksi ei?

Urpo
3 vuotta sitten
Reply to  Olli

Onneksi alueella on kilpailukykyisiäkin yksityisiä toimijoita. Muussa kuin kotitalousjätteessa yksityiselläkin on mahdollisuus valita. Itse säästin tällä tavalla juuri 1500 €.