Someron kaupungille toinen tappiollinen vuosi – taseen 27 miljoonan euron ylijäämä antaa hengähdysaikaa

3
Someron kaupunginjohtaja Sami Suikkanen
Someron kaupunginjohtaja Sami Suikkanen on tyytyväinen siihen, että kaupungin lainamäärä laski viime vuonna. Kuva: SSS-arkisto/Kirsi-Maarit Venetpalo

– Huono mikä huono.

Näin kuvaa kaupunginjohtaja Sami Suikkanen Someron kaupungin viiime vuoden tilinpäätöstä. Kaupungin tulos on 2,1 miljoonaa euroa alijäämäinen. Tappio kolminkertaistui vuodesta 2018, jolloin alijäämä oli 700 000 euroa.

Talousarvion ennusteisiin nähden Somerolla meni hieman arvioitua paremmin. Tilannetta auttoi se, että menot alittivat budjetin yli 1,8 miljoonalla eurolla, vaikka esimerkiksi lastensuojelun kulut kasvoivat voimakkaasti.

– Palveluiden ostot alittivat arvion yli miljoonalla eurolla. Positiivinen yllätys oli erikoissairaanhoito, jossa kaupungille palautettiin lähes 600 000 liikaa maksettuja ennakoita, Suikkanen kertoo.

Kaupungin menot kasvoivat vuonna 2019 4,1 prosentilla. Tämä oli linjassa koko kuntakenttään, jossa kasvu oli 3,9 prosenttia

Suikkanen korostaa toisen peräkkäisen alijäämäisen tilinpäätöksen vahvistavan kaupungin tarvetta rakenteellisiin muutoksiin koulu- ja päiväkotipuolella.

– Myönteistä tässä on se, että rakenteellisilla muutoksilla voidaan laskelmien mukaan säästää tuplasti se, mitä on menojen lisäyspaine.

Someron tulot riittivät edelleen viime vuonna toiminnan menoihin, sillä vuosikate on 1,1 miljoonaa euroa.

– Tilinpäätöksen positiivinen puoli on nimenomaan se, että syömävelkaa ei tarvinnut ottaa. Hengähdysaikaa ja aikaa talouden tasapainottamiseen antaa myös taseen 27,5 miljoonan euron ylijäämä, Suikkanen toteaa.

Verotulokertymät askarruttivat kuntia pitkin viime vuotta, sillä verotusuudistusten vuoksi maksatukset muuttuivat. Someron kaupunki paikkasi vuoden aikana monen muun kunnan tavoin kassaansa lyhytaikaisilla lainoilla. Uutta pitkäaikaista lainaa kaupunki ei sen sijaan ottanut lainkaan, joten kaupungin velkamäärä laski.

– Kassasta riitti rahaa arvioitua paremmin, ja koulu- ja päiväkoti-investoinnit siirtyivät, selittää Suikkanen.

Jännityksen kohteena olleet verotulot olivat lopulta 27,5 miljoonaa euroa. Talousarvion tavoite alittui 700 000 eurolla, sillä tuloverojen kasvu jäi 2,7 prosenttiin.

Someron tilinpäätös 2019

Toimintakulut 61,4 miljoonaa euroa.

Verotulot 27,5 miljoonaa.

Valtionosuudet 25,6 miljoonaa.

Toimintatuotot 9,3 miljoonaa.

Alijäämä 2,1 miljoonaa.

Vuosikate eli tulojen ja toimintamenojen erotus 1,1 miljoonaa.

Investoinnit 2,9 miljoonaa.

Lainaa vuoden lopussa 21,7 miljoonaa.

Lainaa 2491 euroa asukasta kohden, kuntien keskiarvo 3360 euroa.

Allan

Somero voisi varmaan lainata sitä ylijäämäänsä Salolle.

Matematiikkaa

Mitä mahtaa olla poistot pelkästään Kiiruun koulusta? Muutenkin Somero on rakentanut viime vuosina niin paljon, että poistot ovat myös poikkeuksellisen korkeat.

Siksi tästä alijäämästä noiden kerättyjen ylijäämien kanssa on turha huolestua niin, että aletaan kovalla kädellä karsia vaikka kouluja.

Yli miljoona euroa tuloja enemmän kuin toimintamenoja on kohtuullinen tulos näinä aikoina.

Esimerkkiä monelle

Somerolla on harvinaisen hyvin hoidettu kunnan talous, kunpa olisi Salossakin.

Somero on mainio esimerkki siitä, miten taloudenkin voi hyvin hoitaa, kun on osaavat ja ammattitaitoiset henkilöt asioita hoitamassa.