Hallitus purkaa Uudenmaan sulun jo tänään – katso video hallituksen tiedotustilaisuudesta

6

Hallitus on päättänyt kumota Uudenmaan liikkumisen rajoittamisen, kertoo pääministeri Sanna Marin heti hallituksen keskiviikon tiedotustilaisuuden aluksi. Marinin mukaan sululle ei ole enää oikeudellisia perusteita.

Rajoittaminen välttämättömiin matkoihin lopetetaan tänään.

Marin painottaa, että hallitus suosittaa vapaaehtoisen matkustamisen välttämistä.
– Suomeksi sanottuna, nyt ei oikea aika lähteä mökille, Marin sanoi tiedotustilaisuudessa.

– Liikenteen vähentäminen oli tarpeellista ja siinä onnistuttiin. Liikenne väheni reiluun kolmannekseen, sisäministeri Maria Ohisalo kertoi.

Ohisalo kiittää suomalaisia siitä, että liikkumista on vähennetty. Ohisalo kiittää myös poliisia ja muita turvallisuuden ammattilaisia, jotka ovat toimineet säässä kuin säässä Uudenmaan rajalla.
Muut rajoitustoimet koronapandemian vuoksi pysyvät voimassa.

Hallitus antaa asetuksen liikkumisrajoitusten kumoamisesta tänään kello 13 alkavassa valtioneuvoston yleisistunnossa, ja kumoaminen tulee voimaan välittömästi istunnon jälkeen.
Tilapäisten liikkumisrajoitusten jatkamiselle ei katsota enää olevan oikeudellisia perusteita. Valmiuslain 118 pykälän valtuuksia voidaan käyttää vain, jos se on välttämätöntä.
Hallitus nojaa kumoamispäätöksessään sosiaali- ja terveysministeriön ja Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen arvioihin epidemiatilanteesta.

Hallitus muistuttaa, että kun liikkumisrajoitukset astuivat voimaan 28. maaliskuuta, koronavirustartunnat lisääntyivät Uudellamaalla selvästi muuta maata nopeammin. Tällä hetkellä Uudellamaalla on edelleen selvästi eniten tautitapauksia, mutta ero muuhun maahan on jo supistunut.
Hallitus kuitenkin suosittelee välttämään kaikkea tarpeetonta matkustamista, kuten vapaa-ajan matkustamista, myös kotimaassa.


 

Tiedotustilaisuudessa ovat paikalla pääministeri Sanna Marin, sisäministeri Maria Ohisalo ja oikeusministeri Anna-Maja Henriksson. Mukana ovat myös sosiaali- ja terveysministeriön strategiajohtaja Liisa-Maria Voipio-Pulkki, THL:n johtaja Mika Salminen ja oikeusministeriön kansliapäällikkö Pekka Timonen.

Uusimaa eristettiin 28.3. muusta maasta. Sululla on pyritty estämään koronaviruksen leviäminen Uudeltamaalta muualle maahan. Uudellamaalla tartunnan saaneita on ollut selvästi muuta maata enemmän.

Hallitus neuvotteli Uudenmaan eristämisen purkamisesta pitkälle keskiviikkoyöhön. Hallitus sai tiistaina sosiaali- ja terveysministeriön ja Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen arvion päätöksensä pohjaksi. Mediatietojen mukaan arviossa hallitukselle suositeltiin, että Uudenmaan sulkua ei enää jatkettaisi ensi sunnuntain jälkeen.

Pääministeri Sanna Marin totesi Ylen A-studion haastattelussa ennen pääsiäistä, että Uudenmaan sulku todennäköisesti puretaan alkuperäisen suunnitelman mukaan sunnuntaina 19. huhtikuuta.

Uudenmaan sulun purkamista on myös arvosteltu, myös hallituksen omista riveistä. Erityisesti keskustasta on tullut eriäviä mielipiteitä.

Uudenmaan sulun purkamista arvostelevat myös perussuomalaiset oppositiosta. Eduskuntaryhmän puheenjohtaja Ville Tavio sanoi Iltalehden haastattelussa, että hän pitää hölmönä Uudenmaan sulusta luopumisesta.

6 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Asta Laine-Eskolin
2 vuotta sitten

Hallitus kehoittaa, ettei mentäisi mökille ja samaan hengenvetoon kehotetaan välttämään muiden ihmisten tapaamista.

Ymmärtääkseni esimerkiksi 60 asunnon taloyhtiössä on tuntuvasti suurempi riski törmätä toiseen ihmiseen kuin mökillä, jossa lähin asumus (mahdollisesti ilman asukkaita) on minimissäänkin 200 metrin päässä.

Miten sitten kesäaikana mökkikunnat voivat hoitaa mökkiläisten terveyspalvelut?

Kuntalainen K
2 vuotta sitten

Ei kesäaikana normaalisti ole tartuntavaaran riskiä, joka kriisiytyessään kuormittaisi terveyskeskusta.

Rahat vai henki
2 vuotta sitten

Kun katsoo taaksepäin muun maailman aikaisempaa ja nykyistäkin koronatilanteen kehitystä, tuntuu uskomattoman uhkarohkealta lieventää rajoituksia Suomessa näin aikaisessa vaiheessa.

Asiaa ei saisi jättää tämän jästipääkansan oman harkinnan varaan. Hallitus ottaa sellaisen riskin, jonka selvittämiseen sen kyvyt eivät riitä. Lakipykälien halkominen on edesvastuutonta, kun kyse on ihmisten elämästä tai kuolemasta päättäminen.

Kaupunkilainen
2 vuotta sitten

Salon lisääntyneet tautitapaukset liittyät juuri tänne tulleihin mökkeilijöihin ja heidän kaupassa käyntiin. Salkkarissa oli juttukin, ja kyllä tauti levisi Perniössä kiivaasti. Pysykää poissa vaan tarttuttamasta terveitä ihmisiä.

Make
2 vuotta sitten
Reply to  Kaupunkilainen

Mahtaakohan olla kuitenkaan yksiselitteisesti näin.

Perniöläisiäkin reissasi ahkerasti ulkomailla ja työpaikallaan pääkaupunkiseudulla. Taudin saatuaan saattoi sairastaa taudin oireettomana mutta samalla toisia tartuttaen. Jotkut sairastivat sen niin lievänä, että kävivät edelleen kaupoissa.

Ei siihen mökkeilijöitä tarvita.

Maija
2 vuotta sitten

Jos olisi mahdollista, niin nyt voisi lisätä viikonlopuksi Uudenmaan väylille nopeusvalvontaa.

On ollut mukavan rauhallista kulkea työmatkaa, kun kaahareita ei juurikaan ole maanteillä näkynyt.