Koronavirustartuntojen piikki johtui raportointiviiveestä – THL:n johtajan mukaan tasaiset tartuntakäyrät tarkoittavat, että ihmiskontaktien välttely tepsii

0

Laboratoriovarmistettujen koronavirustartuntojen määrä kohosi Suomessa vuorokauden aikana 267 tapauksella, Terveyden ja hyvinvoinnin laitos THL kertoi lauantaina. Esimerkiksi kolmen aiemman päivän aikana uusia tapauksia todettiin yhteensä 231.
THL:n johtaja Mika Salminen kertoo STT:lle, ettei luku kerro tartuntojen yhtäkkisestä piikistä, vaan tapausraportoinnin viiveistä.
– Lauantaina ilmoitettuja tapaukset jakautuvat takautuvasti useille päiville jopa viikon taakse, Salminen kertoo.
THL:n johtajan mukaan tartuntakäyrät näyttävät tällä hetkellä Suomessa tasaisilta. Valtiovallan rajoitustoimet näyttävätkin Salmisen mukaan purevan.
– Jos epidemia kulkisi aivan esteettä väestössä, niin odottaisimme huomattavan paljon enemmän tapauksia per päivä.
– Ihmisten täytyy jaksaa kontaktien rajoittamista, muutoin voidaan ennustaa, että tapausmäärät lähtevät taas nousuun.
Testattuja näytteitä on 29 000 ja laboratoriovarmistettuja tapauksia yhteensä 1 882.
Koronavirukseen on kuollut Suomessa 25 ihmistä. Sairaalahoidossa on 187 potilasta, joista tehohoidossa 73.

Kapasiteetti kasvaa 4 000 testiin

THL:n mukaan tällä hetkellä voidaan testata noin 2 500 näytettä päivässä ja testauskapasiteettia kasvatetaan mahdollisimman nopeasti.
– Lähiviikkojen aikana testauskapasiteetti saadaan nostettua yli 4 000 näytteeseen päivässä, THL kertoo sivuillaan.
THL:n mukaan jatkossa esimerkiksi yhteiskunnan kannalta ”kriittisiä toimijoita” voidaan testata matalammalla kynnyksellä.
– Näin voidaan paremmin varmistaa huoltovarmuuden ja viranomaistoiminnan jatkuvuutta, verkkosivuilla sanotaan.

Hoivakodeissa vältettävä turhia siirtoja

Ylä-Savon sote-kuntayhtymä kertoi perjantaina, että alueella sijaitsevassa vanhusten hoivakodissa kolme hyvin iäkästä asukasta on menehtynyt koronavirukseen. Hoivakodissa on todettu tiedotteen mukaan useita koronavirustartuntoja.
Sosiaali- ja terveysministeriö ohjeistaa, että vanhusten hoivakodeissa pitää korona-aikaan välttää sekä asukkaiden että hoitajien ei-välttämätöntä siirtymistä yksiköstä toiseen.
– Oireilevat asiakkaat pitää mahdollisuuksien mukaan sijoittaa yhden hengen huoneeseen ja samalle osastolle. Samassa huoneessa ei saa hoitaa oireilevia ja oireettomia asiakkaita, ohjeissa katsotaan.
Myös vainajien käsittelyyn koronaepidemian aikaan ohjeistetaan. Hoitohenkilökuntaa kehotetaan käyttämään vainajaa käsiteltäessä samoja suojavarusteita kuin elävää potilasta hoidettaessa eli esimerkiksi kirurgista suu-nenäsuojusta ja suojalaseja.
Henkilökunnan vaihtuvuus pitää ministeriön mukaan saada mahdollisimman pieneksi eikä hoitajien pitäisi työskennellä useammassa kuin yhdessä yksikössä.
Ministeriön johtaja Tuija Kumpulainen kuitenkin sanoi Ylelle lauantaina, että tarkkoja linjauksia yhden vanhuksen hoitajien määrästä on vaikea määritellä.
– Pidän vaikeana sanoa, että se olisi joku tietty määrä. Olosuhteet ovat niin erilaisia, Kumpulainen toteaa Ylelle.

Keski-Suomen sairaanhoitopiirikin rajoittaa tukihenkilöiden läsnäoloa synnytyksissä

Keski-Suomen sairaanhoitopiirikin rajoittaa maanantaista alkaen synnyttäjien tukihenkilöiden läsnäoloa sairaalassa koronavirustartuntariskin vähentämiseksi.
Maanantaina heti vuorokauden vaihtumisen jälkeen voimaan astuva rajoitus on voimassa toistaiseksi, sairaanhoitopiiri kertoo tiedotteessaan.
Puoliso tai tukihenkilö ei voi esimerkiksi olla mukana naistenosastolla synnytyksen käynnistysvaiheessa tai synnytyksen jälkeen. Hän voi kuitenkin olla mukana normaalissa alatiesynnytyksessä sen ajan, kun synnyttäjä on synnytyssalissa. Tukihenkilön on oltava terve päästäkseen mukaan synnytyssaliin.
Aiemmin vastaavista rajoituksista on kertonut ainakin Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiiri (Hus).

https://stm.fi/artikkeli/-/asset_publisher/koronavirustartuntoja-ehkaistava-monin-tavoin-sosiaalihuollon-ymparivuorokautisen-hoidon-toimintayksikoissa
https://yle.fi/uutiset/3-11292687

STT

Kuvat: