Vehanen hakee alihankkijoilta apua – talotoimitukset pyritään turvaamaan

0
Pelastuslaitos jatkoi työtä palopaikalla keskiviikkona muutaman yksikön voimin. Kuva: SSS/Minna Määttänen

Tulipalosta kärsinyt Vehasen Talot pyrkii jatkamaan toimintaansa, vaikka yritys menetti tiistai-iltana palossa 1 500 neliön tuotantohallin.

Hallissa sijaitsivat salvoslinja, pakkaamo ja varastotiloja.

Yrityksen hallituksen puheenjohtaja Tony Pelander kertoo, että yritys pyrkii korvaamaan oman menetetyn salvostoiminnan ostamalla työt alihankkijoilta. Näin tilaukset saataisiin palosta huolimatta toimitettua asiakkaille.

– Kapasiteettia kyllä on, ja alalla tehdään yhteistyötä. Osa tehtaista tekee pelkästään alihankintaa, sanoo Pelander.

Vaikka yritys menetti tärkeän tuotantohallin, varastoissa on tavaraa. Yrityksen toimitusjohtaja Matti Lehtola sanoo, että töitä on.

– Yritämme minimoida asiakkaille koituvan harmin, ja henkilökunta jatkaa töissä, sanoo Lehtola.

Pelander sekä yrityksen kaksi muuta omistajaa Lasse Jokinen ja Pertti Huuhka ovat jo pohtineet yrityksen jatkoa, mutta päätöksiä ei ole vielä tehty.

Pelander kertoo, että kaikki vaihtoehdot käydään lävitse. Yksi on uuden hallin ja konekannan hankkiminen. Se olisi Pelanderin arvion mukaan noin kahden miljoonan euron hanke.

– Olemme jo kartoittaneet koneiden hankintaa, mutta toimitusajat ovat pitkiä. Uuden hallin rakentaminen on nopeampi urakka kuin koneasennukset. Meidän on pakko saada alihankkijoilta apua.

Yrityksen tilanne ennen paloa oli Pelanderin mukaan lupaava, ja tilauskanta oli kasvussa.

Pelastuslaitos jatkoi keskiviikkona työtä palopaikalla.

Varsinais-Suomen pelastuslaitoksen päivystävä päällikkö Mika Viljanen kertoo, että tuhoutuneessa rakennuksessa oli vielä keskiviikkona pieniä kytöpaloja, joita sammutettiin kattopeltien raivauksen yhteydessä.

– Siellä oli muutama yksikkö jälkiraivaustöissä, sanoo Viljanen.

Myös poliisi oli keskiviikkona palopaikalla. Poliisin tavoitteena on selvittää, mistä ja miten palo sai alkunsa.

Syttymispaikkaa etsitään palojälkien perusteella. Tarvittaessa työhön osallistuu myös sähköpalotutkimuksen ammattilainen, joka tutkii oikosulun mahdollisuutta sekä palokoira, joka pystyy haistamaan palavia nesteitä.

– Torstaina olemme varmasti viisaampia, mutta mitään rikokseen viittaavaa ei ole tullut tässä vaiheessa esiin, sanoo rikosylikonstaapeli Jukka Kyynäräinen Lounais-Suomen poliisista.

Vehasen Talot valmistaa hirsisiä omakotitaloja, lomakoteja, saunoja ja pikkumökkejä.

Yrityksellä on Salossa 110-tien varressa sijaitseva tuotantoalue, jolla sijaitsee tuhoutuneen salvoslinja lisäksi höyläämö, saharakennus ja puutavarakatokset.

Halli, jossa salvoslinja on, syttyi palamaan tiistai-iltana. Hälytyskeskus sai hälytyksen palosta hieman iltakuuden jälkeen. Pelastuslaitoksen saapuessa paikalle rakennus oli jo ilmiliekeissä.

Suurpaloa oli sammuttamassa kaikkiaan noin 80 palomiestä ja 20 ajoneuvoa Varsinais-Suomen alueelta. Iltayhdeksältä tilanne rauhoittui, ja alueella aloitettiin jälkivartiointi.

Palo ei aiheuttanut henkilövahinkoja.